Polsganglion operatie

Polsganglion operatie

Ganglion operatie2025-01-30T14:14:05+00:00

Een zwelling of bult tussen je pols en hand.

Een ganglion is een zwelling die vaak opduikt bij de overgang van de handrug naar de pols, maar ook aan de handpalmzijde of bij andere gewrichten kan ontstaan. Hoewel onschuldig, kan deze bobbel vervelend aanvoelen en beperkingen geven. Activiteiten zoals schrijven, typen of iets optillen kunnen pijnlijk zijn of een drukkend gevoel geven door de aanwezigheid van het ganglion. Omdat je op zoek bent naar meer informatie over ganglia, leggen we je graag meer uit over de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen.

  • Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen staan centraal in onze aanpak

  • Je wordt te allen tijde gezien én behandeld door een plastisch chirurg gespecialiseerd in handpolsproblematiek.

  • Gloednieuwe vestiging zonder wachtlijst, dus snel geholpen!

QUICK FACTS

Wat je snel wilt weten over de Ganglion operatie

  • Vergoed door zorgverzekering

  • Met plaatselijke verdoving of algehele narcose

  • Operatie duurt 20 minuten

  • Dezelfde dag naar huis

  • Herstel binnen enkele weken

  • Na 2 weken op controle

Wat is een polsganglion?

Een polsganglion is een bult (cyste) die bij de meeste mensen op de handrug bij de overgang naar de pols zit. De bult kan ook aan de handpalmzijde van de pols zitten. Het ganglion ontstaat door een uitstulping van het gewrichtskapsel of de peesschede, gevuld met een heldere, geleiachtige vloeistof.

Hoewel een ganglion doorgaans onschuldig is, kan het pijn of ongemak veroorzaken, vooral als het drukt op zenuwen of pezen. De grootte van een ganglion kan variëren; soms is het klein en nauwelijks merkbaar, maar het kan ook groeien en zichtbaarder worden. Activiteiten waarbij de pols intensief wordt belast, kunnen de klachten verergeren.

Ganglia verdwijnen soms spontaan, maar in andere gevallen is behandeling nodig, afhankelijk van de klachten en de hinder die het veroorzaakt.

Symptomen van een polsganglion

Veel ganglia veroorzaken geen pijn of ongemak en worden alleen opgemerkt vanwege de zichtbare bult. Je hoeft dus niet perse iets te merken, maar dit zijn enkele symptomen:

  • Een voelbare zichtbare zwelling of bobbel in de buurt van een gewricht, vaak bij de overgang van de handrug naar de pols
  • Soms een zeurend of pijnlijk gevoel rondom de zwelling, vooral bij druk of beweging
  • Een strak, stijf of gespannen gevoel in de pols, wat de bewegingsvrijheid kan beperken
  • Als het ganglion op een zenuw drukt, kunnen er tintelingen, gevoelloosheid of spierzwakte optreden in de hand of vingers
  • Gevoeligheid of ongemak bij handelingen zoals schrijven, typen of tillen
  • In sommige gevallen kan de grootte van het ganglion fluctueren, afhankelijk van de belasting

Een ganglion ontstaat doordat gewrichtsvloeistof zich ophoopt in een uitstulping van het gewrichtskapsel of de peesschede. Dit kan druk uitoefenen op omliggende weefsels of zenuwen, waardoor pijn of bewegingsbeperking optreedt. Hoewel een ganglion meestal onschuldig is, kan het bij aanhoudende klachten verstandig zijn om een arts te raadplegen. Bij sommige mensen verdwijnen de symptomen tijdelijk en komen ze later weer terug.

Oorzaken

De precieze oorzaak van een ganglion is niet altijd duidelijk. Onderzoek laat zien dat ganglia vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en zich vaak voordoen bij jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd. Er zijn wel verschillende factoren die het risico op een ganglion verhogen zoals overbelasting van de hand of pols, een oude blessure en ook mensen met artrose hebben een verhoogde kans op deze aandoening.

Behandelmogelijkheden

Wanneer je geen klachten ervaart, hoef je een ganglion ook niet te laten behandelen. Heb je wel klachten, dan kun je de volgende behandelingen overwegen:

  • Zonder operatie (raden wij niet aan): met behulp van een naald wordt de cyste leeggezogen. Mogelijk injecteert de arts daarna nog een ontstekingsremmer zodat de cyste zich niet opnieuw gaat vullen met vloeistof.
  • Operatie: het ganglion wordt in z’n geheel verwijderd.

Het leegzuigen van het ganglion, dus zonder operatie, leidt vaak tot het terugkeren van de klachten. Heeft het leegzuigen van het ganglion niet geholpen? Lees je dan goed in over een operatie om het ganglion te verwijderen. Voor de operatie ben je bij de handchirurgen van MOOI in veilige handen.

In aanmerking komen voor een operatie? 

Als je aanhoudende klachten hebt of een terugkerend ganglion, dan kun je een operatie overwegen. Hierbij wordt het ganglion geheel verwijderd, waardoor de klachten direct verdwijnen. De behandeling aan een pols ganglion wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je graag door ons geholpen worden? Dan doorloop je de volgende stappen van het behandeltraject:

HET BEHANDELTRAJECT

Van consult tot nazorg

Verwijsbrief

Je hebt voor het consult altijd een verwijzing nodig van je huisarts of een specialist. De behandeling door de plastisch chirurgen van MOOI kliniek worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak eerst een afspraak

Bel of mail met een van onze medewerkers om een consult bij onze handpols specialist in te plannen. Het consult vindt plaats bij een plastisch chirurg. Je kunt een afspraak maken via de afsprakenpagina.

Of bel: 043 311 8708

Het consult van A tot Z

Je komt naar MOOI kliniek te Maastricht om jouw operatie te bespreken. Schrijf van tevoren je vragen op zodat je deze kunt stellen bij het gesprek. Tijdens het consult spreek je met de plastisch chirurg die gespecialiseerd is in handpolsklachten. Van algemene informatie over de voor- en nazorg, tot de details zoals waar het sneetje komt. Vertel je behandelend arts als je allergieën hebt en vermeld hier ook als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

Mogelijk is er aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een echo of röntgen foto of in sommige gevallen een MRI. Dit zal dan aangevraagd worden. Na het consult ben je op de hoogte van alles omtrent de operatie: een eerlijk advies, het te verwachten resultaat, de risico’s en het herstel.

We adviseren al onze cliënten om rondom de behandeling te stoppen met roken. Dat geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en nicotinekauwgom. Zorg dat je een begeleider meeneemt op de dag van de operatie.

De ingreep

Onder plaatselijke verdoving wordt een kleine incisie gemaakt zodat het hele ganglion verwijderd kan worden. De plastisch chirurg verwijdert niet alleen de zwelling zelf, maar ook het deel van het gewrichtskapsel of de peesschede dat het ganglion heeft veroorzaakt. Dit voorkomt dat het ganglion terugkomt. Hierna wordt de huid gehecht. Het is een kleine ingreep van 20 tot 30 minuten. Na de ingreep krijg je verband om je pols en meestal mag je direct naar huis. Je mag niet zelf autorijden dus laat je veilig thuisbrengen. Je bent vooraf al goed geïnformeerd over onze nazorg en het herstel.

Nazorg en herstel

Voor de operatie ontvang je van ons uitgebreide post-operatie-instructies. Het is belangrijk voor je eigen herstel dat je deze zorgvuldig opvolgt. Het is belangrijk dat je je vingers direct na de operatie weer rustig maar normaal gebruikt. Vermijd tillen, te veel kracht zetten en herhaalde bewegingen de eerste 3 tot 4 weken.

Na de operatie krijg je een drukverband om je hand en pols en een mitalla om je arm te laten rusten. Het verband om je hand/pols mag niet nat worden en blijft tot vijf dagen na de operatie zitten. Houd ook de eerste week je hand hoog (eventueel met hulp van een mitella) om zwelling te voorkomen.

Na twee weken kom je op controle bij MOOI kliniek en verwijderen we de hechtingen. Ook na de operatie en buiten de controles om, staan wij altijd voor je klaar als je vragen hebt! In onze kliniek zijn de lijntjes kort en helpen wij je zo snel mogelijk.

Mogelijke complicaties

Er komen weinig complicaties voor bij een ganglion operatie, maar bij elke operatie bestaat altijd een klein risico.

  • Bloeduitstorting of nabloeding
  • Infectie van de wond.
  • Stijfheid van het polsgewricht
  • Er bestaat een kans dat het ganglion terugkomt
  • Chronisch pijnsyndroom

Onze garantie

Bij MOOI is kwaliteit geen loze slogan. Wij hechten bijzonder waarde aan kwaliteit omdat het om jouw handen gaat en deze heb je je hele leven nodig. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen staan daarom centraal in onze aanpak. Dat zie je terug in ons team van specialisten en onze uitstekende nazorg. Onze garantie naar jou toe is dat wij dag in en dag uit de hoogste kwaliteit nastreven. Want als jij jezelf goed voelt, is dat voor ons het MOOISTE wat er is.

Lees meer over onze visie op kwaliteit.

Onze garantie

Bij MOOI is kwaliteit geen loze slogan. Wij hechten bijzonder waarde aan kwaliteit omdat het om jouw handen gaat en deze heb je je hele leven nodig. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen staan daarom centraal in onze aanpak. Dat zie je terug in ons team van specialisten en onze uitstekende nazorg. Onze garantie naar jou toe is dat wij dag in en dag uit de hoogste kwaliteit nastreven. Want als jij jezelf goed voelt, is dat voor ons het MOOISTE wat er is.

Lees meer over onze visie op kwaliteit

MIJN MOOI KLINIEK

Altijd goed geïnformeerd

Bij MOOI kliniek vinden we het belangrijk dat je eenvoudig en veilig toegang hebt tot informatie over je behandeling. Wij houden je graag op te hoogte via je eigen MOOI account. Zo ben je altijd goed voorbereid. Je ontvangt enkel berichten die voor jou relevant zijn, voor, tijdens en na de behandeling.

STOPPEN MET ROKEN

We adviseren al onze cliënten om rondom de behandeling te stoppen met roken. Dat geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en -kauwgom. Roken maakt je niet alleen minder MOOI van buiten, maar ook van binnen. Als je rookt heb je meer risico op complicaties zoals een slechte wondgenezing, het afsterven van de huid of luchtwegproblemen bij algehele anesthesie.

Xavier Keuter handpols chirurg

Onze handpols chirurg

Onze handpols chirurg

Dr. Xavier Keuter

In goede handen. Wij nemen jouw klachten serieus. Wij zijn van mening dat voor een juiste behandeling, je de juiste mensen nodig hebt. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij willen niet de grootste handpols kliniek van Nederland zijn, wel de beste.

VERGOED DOOR VERZEKERING

Een polsganglion operatie wordt volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Je hebt wel een doorverwijzing nodig van je huisarts of een specialist en je betaalt wel je eigen risico. Goed om te weten is dat je de operatie in eerste instantie zelf dient te betalen en dit bedrag vervolgens declareert bij je verzekeraar.

VRAAG

en antwoord

Waarom raad MOOI het leegzuigen van de cyste af?2025-01-04T19:29:22+00:00

De kans dat de cyste zich opnieuw vult en zorgt voor klachten is erg groot. Het ganglion volledig verwijderen heeft onze voorkeur.

Kan een polsganglion vanzelf overgaan?2025-01-04T19:26:09+00:00

Ja, een polsganglion kan vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Dit gebeurt vooral als het ganglion geen ernstige symptomen veroorzaakt en de pols niet voortdurend wordt belast.

Ga naar de bovenkant