Je hebt last van harde knobbels of strengen in de handpalm, waardoor je vingers worden kromgetrokken.
Je handfunctie verandert wanneer je last hebt van de ziekte van Dupuytren, ook wel koetsiershand genoemd. Het kan beginnen met een kleine verdikking of knobbeltje in je handpalm, maar na verloop van tijd kunnen één of meerdere vingers krom blijven staan. Strekken lijkt bijna onmogelijk. Simpele handelingen zoals het strikken van je veters, een hand geven of iets stevig vastpakken, worden steeds moeilijker. Omdat je meer wilt weten over Dupuytren, leggen we je graag uit wat deze aandoening inhoudt, wat de mogelijke oorzaken zijn en welke behandelingen er beschikbaar zijn.
Wat is de ziekte van Dupuytren?
De ziekte van Dupuytren, ook wel ‘koetsiershand’ genoemd, is een aandoening die ongemak kan veroorzaken in je hand. Hoewel het meestal langzaam begint, kan het op den duur je handfunctie behoorlijk beperken. Dupuytren ontstaat door een verdikking of verharding van het bindweefsel in je handpalm, dat geleidelijk strengen vormt. Deze strengen trekken je vingers langzaam krom, waardoor ze minder goed te strekken zijn. Het bindweefselprobleem zit vlak onder de huid en tast de pezen of spieren niet direct aan. Toch kan Dupuytren eenvoudige handelingen, zoals een voorwerp vasthouden of je hand plat op tafel leggen, steeds lastiger maken.
Symptomen van M. Dupuytren
Wat merk je van de ziekte van Dupuytren? Klachten die kunnen duiden op de ziekte van Dupuytren zijn:
- Lichte verharding van de handpalm
- Knobbels in de handpalm
- Onderhuidse streng in de handpalm
- Het niet meer goed kunnen strekken van de vingers.
In sommige gevallen kan Dupuytren pijn veroorzaken, maar dit is niet bij iedereen het geval. De ernst en snelheid van de klachten verschillen per persoon.
Oorzaken
De exacte oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend, maar er zijn wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen. Erfelijkheid is een belangrijke factor: als Dupuytren in je familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen. Daarnaast komt de aandoening vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal op latere leeftijd. Andere factoren, zoals diabetes, overmatig alcoholgebruik en roken, worden ook in verband gebracht met Dupuytren. Het blijft echter onduidelijk waarom het bindweefsel in de hand bij sommige mensen verandert en bij anderen niet.