Een flinke bult bij je vinger / nagels? Dat is een mucoidcyste.
Wanneer je last hebt van een mucoid cyste, merk je mogelijk een zwelling bij de vingers, vaak nabij het nagelbed of op de pols. Deze met slijm gevulde cyste kan soms pijn veroorzaken of het gevoel geven dat de vingers minder soepel bewegen. In veel gevallen zijn de symptomen mild en kan de cyste geen grote problemen veroorzaken, maar het kan wel storend zijn, vooral als het de functie van de vinger of pols beïnvloedt. Omdat je op zoek bent naar meer informatie over mucoid cysten, informeren wij je graag over de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen.
Wat is een mucoïd cyste?
Een mucoïde cyste is een onschuldige, met slijm gevulde bult die vaak ontstaat op de vingertoppen of polsen, meestal vlakbij een gewricht. Het komt vaak voor bij mensen met artrose (gewrichtsverslijting), vooral in de gewrichten aan het uiteinde van de vingers. De cyste zelf is gevuld met een gelachtige vloeistof, wat de naam “mucoïde” verklaart, omdat het slijm bevat. Hoewel het meestal geen kwaad kan, kan het wel pijnlijk zijn of ongemak veroorzaken, vooral als het tegen andere structuren in de hand aan drukt.
Symptomen van een mucoïd cyste
Het bultje op je vinger, de mucoid cyste, is makkelijk te herkennen. Behalve de zwelling boven op je vinger, kun je de volgende symptomen ervaren:
- De zwelling kan wel 1 tot 1,5 cm groot worden.
- De cyste kan pijnlijk zijn omdat deze druk uitoefent op de zenuwen in je vinger of het gewricht.
- Door de cyste kun je je vinger lastiger bewegen. Je kan last hebben van stijfheid.
Oorzaken
De oorzaak is niet altijd duidelijk. Vaak wordt de cyste geaccocieerd met artrose. De onderhuidse bult in je vinger ontstaat waarschijnlijk door slijtage van het gewrichtskapselDoor die slijtage gaat het gewrichtskapsel uitstulpen. In deze uitstulping hoopt zich gewrichtsvloeistof op en vormt zo een bultje onder de huid, de cyste.
In aanmerking komen voor een operatie?
De operatie aan een mucoid cyste wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je graag door ons geholpen worden? Dan doorloop je de volgende stappen van het behandeltraject:
HET BEHANDELTRAJECT
Van consult tot nazorg
Verwijsbrief
Je hebt voor het consult altijd een verwijzing nodig van je huisarts of een specialist. De behandeling door de plastisch chirurgen van MOOI kliniek worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.
Maak eerst een afspraak
Bel of mail met een van onze medewerkers om een consult bij onze handpols specialist in te plannen. Het consult vindt plaats bij een plastisch chirurg. Je kunt een afspraak maken via de afsprakenpagina.
Of bel: 043 311 8708
Het consult van A tot Z
Je komt naar MOOI kliniek te Maastricht om jouw operatie te bespreken. Schrijf van tevoren je vragen op zodat je deze kunt stellen bij het gesprek. Tijdens het consult spreek je met de plastisch chirurg die gespecialiseerd is in handpolsklachten. Van algemene informatie over de voor- en nazorg, tot de details zoals waar het sneetje komt. Vertel je behandelend arts als je allergieën hebt en vermeld hier ook als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt.
Mogelijk is er aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een echo of röntgen foto of in sommige gevallen een MRI. Dit zal dan aangevraagd worden. Na het consult ben je op de hoogte van alles omtrent de operatie: een eerlijk advies, het te verwachten resultaat, de risico’s en het herstel.
We adviseren al onze cliënten om rondom de behandeling te stoppen met roken. Dat geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en nicotinekauwgom. Zorg dat je een begeleider meeneemt op de dag van de operatie.
De ingreep
De cyste wordt meestal onder plaatselijke verdoving verwijderd. In sommige gevallen kan een klein deel van het bot (bijvoorbeeld van de vingerkoot) ook worden verwijderd als de cyste in het gewrichtsgebied ligt en geassocieerd wordt met artrose.
Nazorg en herstel
Voor de operatie ontvang je van ons uitgebreide post-operatie-instructies. Het is belangrijk voor je eigen herstel dat je deze zorgvuldig opvolgt. Na de excisie van een mucoïd cyste op de vinger is het belangrijk om de wond goed te verzorgen, de vinger te immobiliseren in de beginfase van het herstel, en geleidelijk aan de beweging te hervatten. Let goed op tekenen van infectie en volg de instructies vande plastisch chirurg voor wondverzorging en fysiotherapie om een vlotte genezing te ondersteunen. De meeste mensen herstellen volledig binnen enkele weken tot maanden, afhankelijk van de complexiteit van de ingreep.
Het verband om je hand mag niet nat worden en blijft tot twee dagen na de operatie zitten. Houd ook de eerste twee dagen je hand hoog (eventueel met hulp van een mitella) om zwelling te voorkomen.
Na twee weken kom je op controle bij MOOI kliniek en verwijderen we de hechtingen. Ook na de operatie en buiten de controles om, staan wij altijd voor je klaar als je vragen hebt! In onze kliniek zijn de lijntjes kort en helpen wij je zo snel mogelijk.
Mogelijke complicaties
Het verwijderen van een mucoïde cyste aan de vinger is over het algemeen een relatief eenvoudige ingreep, maar zoals bij elke operatie kunnen er complicaties optreden. Mogelijke complicaties na de operatie zijn (wond)infecties, zwellingen, bloedingen, littekenvorming, zenuwbeschadiging, terugkeer van de cyste of vertraagd herstel.
STOPPEN MET ROKEN
We adviseren al onze cliënten om rondom de behandeling te stoppen met roken. Dat geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en -kauwgom. Roken maakt je niet alleen minder MOOI van buiten, maar ook van binnen. Als je rookt heb je meer risico op complicaties zoals een slechte wondgenezing, het afsterven van de huid of luchtwegproblemen bij algehele anesthesie.
Onze handpols chirurg
Onze handpols chirurg
Dr. Xavier Keuter
In goede handen. Wij nemen jouw klachten serieus. Wij zijn van mening dat voor een juiste behandeling, je de juiste mensen nodig hebt. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij willen niet de grootste handpols kliniek van Nederland zijn, wel de beste.
VERGOED DOOR VERZEKERING
Een mucoidcyste operatief laten verwijderen wordt volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Je hebt wel een doorverwijzing nodig van je huisarts of een specialist en je betaalt wel je eigen risico. Goed om te weten is dat je de operatie in eerste instantie zelf dient te betalen en dit bedrag vervolgens declareert bij je verzekeraar.
VRAAG
en antwoord
Dat is mogelijk, maar meestal gebeurt dit niet volledig. Het is vaak nodig om een behandeling te ondergaan, vooral als de cyste klachten veroorzaakt of als deze opnieuw verschijnt.