Pijn in de handpalm, stroeve beweging van de vinger of duim, moeite of pijn bij het buigen van de vinger.
Je handen en vingers weer soepel en pijnvrij kunnen bewegen, dát is waar het bij MOOI kliniek om draait. Na de behandeling voor je triggerfinger kun je eindelijk je dagelijkse activiteiten weer zonder pijn of haperingen doen. Of het nu gaat om het oppakken van spullen, typen, of simpelweg je hand normaal gebruiken – je zult merken dat alles weer moeiteloos gaat. Omdat je overweegt een operatie voor je triggerfinger te ondergaan, informeren we je graag over de verschillende mogelijkheden en stappen die je kunt nemen. Uiteraard krijg je tijdens een consult met onze gespecialiseerde handchirurg in onze privékliniek in Maastricht alle informatie die je nodig hebt.
Wat is een triggerfinger of triggerduim?
Een triggerfinger of duim wordt ook wel eens een haperende vinger genoemd. Het is een onschuldige aandoening die voor lastige situaties kan zorgen. Je grip verandert wanneer je last hebt van een triggerfinger of triggerduim. Het ene moment kun je moeite hebben met het buigen van je vingers en het andere moment blijven je vingers opeens haken. Simpele dingen zoals iets opschrijven, een kopje koffie vastpakken of sporten kunnen lastig zijn met een haperende vinger.
Een triggerfinger (officieel tendovaginitis stenosans) is het gevolg van een ontsteking van een vingerbuigpees of de peesschede. De buigpees loopt vanuit je handpalm door tot het einde van je vingers en deze pees loopt door verschillende peestunneltjes, ofwel de peesschede. Bij een triggerfinger of triggerduim, past de pees niet meer goed door het tunneltje. De pees is te dik of het tunneltje te smal.
Symptomen van een triggerfinger
Wat merk je als je last hebt van een beginnende triggerfinger? Dit zijn enkele symptomen:
- Gevoeligheid of pijnlijk gevoel bij het willen buigen van de vinger
- Je vinger hapert wanneer je hem wilt buigen (knakkend gevoel)
- Pijn en een verdikking in de handpalm
- Je hebt minder kracht in je vingers
- In een gevorderd stadium blijft je vinger na het buigen krom staan
Doordat de buigpees een zwelling heeft, glijdt de pees niet meer soepel door de peesschede. In een verder gevorderd stadium, blijft de zwelling als het ware haken achter de peesschede waardoor de vinger gebogen blijft. Je vinger weer strekken kan soms alleen met hulp van je andere hand.
Oorzaken
Triggervingers ontstaan door een (langdurige) peesoverbelasting die een ontstekingsreactie veroorzaken. De oorzaak van de overbelasting is nog altijd onbekend. Onderzoek toont aan dat een triggerfinger vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Het komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar en ook mensen met diabetes (suikerziekte) of met reuma hebben een verhoogde kans op het krijgen van triggervingers. Een haperende vinger komt het vaakst voor bij de ringvinger en de duim, en ook in combinatie met andere handaandoeningen zoals het Carpaal Tunnelsyndroom.
Wanneer een operatie?
Je zou een operatie aan een triggerfinger overwegen wanneer conservatieve behandelingen, zoals rust, spalken of injecties, niet meer effectief zijn. Als je vinger regelmatig vastzit of hapt bij het buigen en strekken, en dit je dagelijkse activiteiten belemmert, kan een operatie uitkomst bieden. Blijvende pijn, stijfheid of het onvermogen om je vinger soepel te bewegen zijn signalen dat een chirurgische ingreep nodig kan zijn. Door de pees vrij te maken, herstelt de normale beweeglijkheid van je vinger, zodat je weer pijnvrij kunt functioneren.
HET BEHANDELTRAJECT
Van consult tot nazorg
Verwijsbrief
Je hebt voor het consult altijd een verwijzing nodig van je huisarts of een specialist. De behandeling door de plastisch chirurgen van MOOI kliniek worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.
Maak eerst een afspraak
Bel of mail met een van onze medewerkers om een consult bij onze handpols specialist in te plannen. Het consult vindt plaats bij een plastisch chirurg. Je kunt een afspraak maken via de afsprakenpagina.
Of bel: 043 311 8708
Het consult van A tot Z
Je komt naar MOOI kliniek te Maastricht om jouw operatie te bespreken. Schrijf van tevoren je vragen op zodat je deze kunt stellen bij het gesprek. Tijdens het consult spreek je met de plastisch chirurg die gespecialiseerd is in handpolsklachten. Van algemene informatie over de voor- en nazorg, tot de details zoals waar het sneetje komt. In alle gevallen zorgen we voor een nauwelijks opvallend litteken.
We maken vandaag ook de foto’s voor in jouw medisch dossier. Na het consult ben je op de hoogte van alles omtrent de operatie: van ons eerlijk advies, het te verwachten resultaat, de risico’s en het herstel. We adviseren al onze cliënten om rondom de behandeling te stoppen met roken. Dat geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en -kauwgom.
Aan een eerste consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs.
De ingreep
Onder plaatselijke verdoving wordt een kleine incisie gemaakt in de handpalm en wordt de vernauwde peesschede geopend zodat de pees weer vrij kan bewegen. Hierna wordt de huid gehecht. Je zal merken dat je je vinger of vingers direct normaal kan gebruiken. De operatie is in meer dan 90% van de gevallen effectief. Het is een kleine ingreep van 15 tot 20 minuten. Na de ingreep krijg je verband om je hand en meestal mag je direct naar huis. Je mag niet zelf autorijden dus laat je veilig thuisbrengen. Je bent vooraf al goed geïnformeerd over onze nazorg en het herstel.
Nazorg en herstel
Voor de operatie ontvang je van ons uitgebreide post-operatie-instructies. Het is belangrijk voor je eigen herstel dat je deze zorgvuldig opvolgt. Het is belangrijk dat je je vingers direct na de operatie weer rustig maar normaal gebruikt. Dit voorkomt verklevingen in het operatiegebied. Vermijd tillen, te veel kracht zetten en herhaalde bewegingen de eerste 3 tot 4 weken.
Het verband om je hand mag niet nat worden en blijft tot twee dagen na de operatie zitten. Houd ook de eerste twee dagen je hand hoog (eventueel met hulp van een mitella) om zwelling te voorkomen.
Na twee weken kom je op controle bij MOOI kliniek en verwijderen we de hechtingen. Ook na de operatie en buiten de controles om, staan wij altijd voor je klaar als je vragen hebt! In onze kliniek zijn de lijntjes kort en helpen wij je zo snel mogelijk.
Mogelijke complicaties
Er komen weinig complicaties voor bij een triggerfinger operatie, maar bij elke operatie bestaat altijd een klein risico.
- Bloeduitstorting of nabloeding
- infectie van de wond.
- Er is een zeer kleine kans dat je klachten niet weg zijn
De triggerfinger operatie laat een klein litteken achter. Het specifieke risico bij deze operatie is, dat een oppervlakkig zenuwtakje geraakt wordt, waardoor het gevoel aan de binnenzijde van je vinger of duim minder is. Het gevoel in jouw vinger herstelt meestal binnen enkele weken tot maanden. Bij roodheid, zwelling, warmte of aanhoudende pijn in het wondgebied of als je je zorgen maakt over je herstel, neem contact met ons op.
STOPPEN MET ROKEN
We adviseren al onze cliënten om rondom de behandeling te stoppen met roken. Dat geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en -kauwgom. Roken maakt je niet alleen minder MOOI van buiten, maar ook van binnen. Als je rookt heb je meer risico op complicaties zoals een slechte wondgenezing, het afsterven van de huid of luchtwegproblemen bij algehele anesthesie.
Onze handpols chirurg
Onze handpols chirurg
In goede handen. Wij nemen jouw klachten serieus. Wij zijn van mening dat voor een juiste behandeling, je de juiste mensen nodig hebt. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij willen niet de grootste handpols kliniek van Nederland zijn, wel de beste.
VERGOED DOOR VERZEKERING
Een triggerfinger operatie wordt volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Je hebt wel een doorverwijzing nodig van je huisarts of een specialist en je betaalt wel je eigen risico. Goed om te weten is dat je de operatie in eerste instantie zelf dient te betalen en dit bedrag vervolgens declareert bij je verzekeraar.
VRAAG
en antwoord
Stefania Tuinder is nationaal en internationaal gerenommeerd chirurg op gebied van borstreconstructies. Stephania Tuinder is opgeleid door prof. Dr. Van der Hulst en is een autoriteit in dit vakgebied. Samen met een van onze MOOI plastisch chirurgen zullen de operatie uitvoeren. Je wordt dus door twee plastisch chirurgen geopereerd.
Bij beide ingrepen maken we gebruik van lichaamseigen materiaal. Bij lipofilling worden enkel vetcellen – middels liposuctie – weggenomen vanuit het donorgebied en terug gespoten in de borst. Zo’n 30% tot 50% van de verplaatste vetcellen zal niet ingroeien in de borst. Een lipofilling borstvergroting zorgt daarom voor maximaal 1 tot 1,5 cupmaat groter. Bij de FEMALE Augmentation wordt een compleet stuk huid inclusief vetweefsel van je buik geplaatst in je borst.
Een DIEP-lap borstvergroting wordt al meer dan 20 jaar uitgevoerd bij vrouwen voor borstreconstructie na borstamputatie door borstkanker. De behandelmethode is niet nieuw, echter is deze operatie nu ook mogelijk bij vrouwen die niet tevreden zijn met hun huidige borsten. Er zijn maar een paar artsen in Nederland die deze ingreep kunnen uitvoeren. MOOI plastisch chirurgen zijn zeer ervaren in het uitvoeren van deze ingreep.
Er worden kleine gaatjes gemaakt om het vet weg te halen uit bijvoorbeeld je benen, flanken of buik. De littekentjes zijn klein, tussen de 3-5 mm en plaatsen we zoveel mogelijk in bestaande plooien (bilplooi, bilnaad, borstplooi) of in het ondergoed gebied. Ook bij de borsten worden kleine gaatjes gemaakt, meestal in de plooi, zodat je het na genezing bijna niet ziet. Na genezing (uitrijpen duurt tot 1 jaar) zijn deze littekens nauwelijks zichtbaar.
Je mag direct weer werken. Je hebt geen last van vervellen dus weinig last van downtime. Bij de diepere peelings (TCA, Easy Phen Very Light en Lip & Eyelid) ga je wel vervellen.
Het effect is blijvend. Veroudering gaat wel verder en de snelheid hiervan is afhankelijk van je huidtype, maar ook je levensstijl speelt hierin een belangrijke rol. Regelmatig een lichte peeling doen is goed als onderhoudsbehandeling van je huid.
Bij MOOI kliniek worden alleen ingrepen uitgevoerd die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Mocht je voor een vergoeding in aanmerking komen, dan helpen wij je verder in één van onze samenwerkende ziekenhuizen in de regio. De ingreep wordt dan gewoon door een van onze MOOI plastisch chirurgen uitgevoerd.
Vrouwen die eerder zijn bevallen middels een keizersnede hebben al een litteken. Tijdens het consult kan de plastisch chirurg bekijken welke buikwandcorrectie mogelijk is. Uiteraard krijg je geen twee littekens, maar verlengen we het bestaande litteken van de keizersnede óf kijken we of we het litteken lager kunnen laten uitvallen zodat het netjes binnen je lingerie valt.
Dit gaat altijd in overleg met jou én de plastisch chirurg. Meestal wordt het vet weggehaald uit de benen, maar ook buikvet en vet boven de heupen kan gebruikt worden.
Na een buikwandcorrectie kun je na twee weken weer lichte werkzaamheden verrichten. De eerste twee weken mag je beslist niet tillen of lichamelijk inspannend werk doen. Je mag eventueel korte afstanden lopen en eventueel zittend werk mag. Na zes weken kun je beginnen met rustig sporten.
Dit is afhankelijk van je huidtype, maar ook levensstijl en gewichtstoename spelen hierin een belangrijke rol. Een buikwandcorrectie geeft vrijwel altijd bevredigende resultaten! Het verschil is soms zo groot dat bij veel cliënten de verwachtingen worden overtroffen. Het is belangrijk om rondom de operatie op een stabiel gewicht te zijn. Grote gewichtstoename of -verlies kan effect hebben op het resultaat van uw ingreep.
De littekens bevinden zich in principe in de bikinilijn en rond de navel. Dit is afhankelijk van de grootte van de buikwandcorrectie. De littekens kunnen enkele maanden na de ingreep tijdelijk rood en verdikt zijn. Dat is normaal.
Meestal worden er geen drains geplaatst na een buikwandcorrectie. Een drain zorgt voor de afvoer van het wondvocht. Indien er drains geplaatst worden dan zal dat met u van tevoren worden besproken.
Dat mag weer na 48u, mits je geen drains meer hebt. De steristrips (hechtpleisters) moeten wel blijven zitten totdat je op controle komt. De hechtingen worden na twee weken losgeknipt. Het is van belang om de wonden niet te laten weken. Kort douchen geeft geen problemen.
Je draagt de buikband zes weken dag en nacht. De buikband bestel je zelf. MOOI geeft je advies waar je deze kunt bestellen. Neem de band mee naar het ziekenhuis.
Indien dit in het gebied van de buikwandcorrectie zit, dus meestal onder de navel dan wordt dit verwijderd. Indien het boven de navel zit dan blijven de striae aanwezig.
Het advies is om hier 6 weken mee te wachten na de schaamlipverkleining.
Op de dag van de ingreep is goed koelen belangrijk. Je kunt het beste koelen met een nat maandverband uit de diepvries. Belangrijk is dat je iets tussen het maandverband en de huid legt ter bescherming. Draag de eerste dagen een maandverband en een stevige onderbroek.
Op de dag van de ingreep moet je rust nemen. Na een week kun je je werkzaamheden weer langzaam oppakken. Pas nog even op met tillen en druk zetten.
Natuurlijk kun je het toilet gewoon gebruiken, maar dit kan een brandend gevoel geven. Als je tijdens het plassen het operatiegebied spoelt met water, zal je minder pijn hebben. Voorzichtig droog deppen, niet wrijven.
Het operatiegebied kan dik, blauw en gezwollen zijn. Dat is normaal. De eerste week kan het gaan zitten en het gebruik van het toilet pijnlijk zijn.
In de meeste gevallen wordt een operatie niet vergoed door je zorgverzekeraar. Maar er zijn een aantal uitzonderingen waarbij het verwijderen van de huid wel vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Je leest er hier meer over.
Het resultaat is blijvend als je op gewicht blijft. Liposuctie is geen alternatief voor een dieet om af te vallen. We behandelen alleen mensen met een BMI (Body Mass Index) van 30 of minder.
Na een Mommy Make Over kun je na twee weken weer lichte werkzaamheden verrichten. De eerste twee weken mag je beslist niet tillen of lichamelijk inspannend werk doen. Je mag eventueel korte afstanden lopen en eventueel zittend werk mag. Na zes weken kun je beginnen met rustig sporten.
Dat kan, dit kan per persoon verschillen. De plastisch chirurg bepaalt dit tijdens de operatie. Een drain zorgt voor de afvoer van het wondvocht.
Dit is afhankelijk van je huidtype, maar ook levensstijl en gewichtstoename spelen hierbij een belangrijke rol. Een Mommy Make Over geeft vrijwel altijd bevredigende resultaten mits je een reëel verwachtingspatroon hebt.
Nee, EarWell is geen operatie. Het is een behandeling waarbij we gebruik maken van de plooibaarheid van het kraakbeen van de jonge baby. EarWell is een soort mal die ervoor zorgt dat het oortje in de juiste vorm gevormd wordt.
De behandeling is niet pijnlijk, alleen het verwijderen van het systeem, dit wordt vastgeplakt, kan soms gevoelig zijn.
In principe is het één behandeling. Deze bestaat uit het plaatsen van de kapjes en na twee weken het plaatsen van nieuwe kapjes. Na 4 – 8 weken kan, over het algemeen, de behandeling worden afgerond.
EarWell is geschikt voor baby’s vanaf 1 week oud. Het liefst starten we met behandeling vóór de 3e week. Dan is de behandeling in 95% van de gevallen succesvol. Als we na 6 weken starten neemt de slagingskans af tot ongeveer 50%.
Nee, er zitten geen echte risico’s aan de behandeling. Er ontstaan soms wel kleine drukplekjes of wondjes, waardoor het systeem tijdelijk verwijderd moet worden.
Nee, de behandeling met EarWell zorgt, in tegenstelling tot een operatie, niet voor littekens.
Afstaande oren, ofwel flaporen, komen veel voor. Het is de meest voorkomende oorafwijking en het hebben van flaporen kan leiden tot een lager zelfbeeld. Zeker wanneer een kind er last van heeft, doordat het bijvoorbeeld door andere kinderen benoemd wordt. Flaporen kunnen we corrigeren vanaf een leeftijd van 5-6 jaar. De meeste verzekeringen vergoeden de behandeling. Deze behandeling vindt plaats onder narcose in het ziekenhuis.
De operatie is over het algemeen niet heel pijnlijk en vindt plaats onder plaatselijke of volledige verdoving. Meestal is na de ingreep paracetamol voldoende. Als er ernstige pijnklachten zijn, raden we je aan contact op te nemen met de kliniek. Er kan dan sprake zijn van een bloeding of het verband kan te strak zitten. Dit kunnen we in de kliniek checken.
Je kunt de bril over het verband heen dragen.
Ja dat kan. Wij adviseren hier 3 maanden mee te wachten.
Bijna alle neuscorrecties vinden plaats onder narcose. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan bijvoorbeeld de neuspunt gecorrigeerd worden onder lokale verdoving.
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is het gezegde. Gelukkig geldt dit niet voor een neuscorrectie. Omdat je verdoofd wordt, doet de ingreep zelf geen pijn. Ook na de ingreep ervaar je nauwelijks pijn maar doe wel even rustig aan. Wel kun je ongemak ondervinden ten gevolge van de opgezwollen ogen (soms zijn de ogen volledig dicht) en ten gevolge van de dichtgestopte neusgaten.
Het eindresultaat na een neuscorrectie is vaak pas na 12 tot 18 maanden goed te beoordelen. Het herstel duurt over het algemeen wat langer dan bij andere ingrepen. Naast de huid, heeft ook het bot en het kraakbeen tijd nodig om te herstellen. Gemiddeld duurt het 6 weken voordat het litteken goed genezen is. Het duurt een jaar om helemaal te laten uitrijpen.
Nee, je mag de eerste 6 weken na de neuscorrectie geen bril dragen.
In MOOI kliniek worden alleen ingrepen uitgevoerd die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Mocht je voor vergoeding in aanmerking komen, helpen wij je verder in één van onze samenwerkende ziekenhuizen in de regio. De ingreep wordt dan gewoon door een van onze MOOI plastisch chirurgen uitgevoerd.
Na een neuscorrectie kun je na één week weer lichte werkzaamheden doen. De eerste 4-6 weken mag je niet sporten of lichamelijk inspannend werk doen. Na zes weken kun je beginnen met rustig sporten. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie en het verloop van de genezing.
De plastisch chirurg voert de ingreep via de neusgaten uit. Soms is een sneetje aan de onderrand van het neustussenschot nodig. Of op de overgang van de neusvleugels naar de lippen. Voor welke methode je samen met de chirurg ook kiest, je zult er nauwelijks iets van zien. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en gezwollen zijn. Dat is normaal.
Nee, neustampons zijn niet altijd nodig en is afhankelijk van het type neuscorrectie dat je hebt gehad. De neustampon neemt eventueel vocht en bloed op. Je kunt alleen door de mond ademen, mocht je moeten niezen, doe dit dan met open mond.
De littekens kunnen vanaf 2 weken na de ingreep wat rood en gezwollen zijn. Dat is normaal. Littekengenezing kan 6-12 maanden duren. Vanaf 3 maanden vervagen de littekens geleidelijk.
Helaas krijg je wel een litteken. Hoe groot of klein dat is, hangt af van de mate van borstvorming. In sommige gevallen is het litteken zo klein dat het bijna niet zichtbaar is.
Na twee weken kun je je werkzaamheden weer langzaam oppakken. Pas nog op met tillen en druk zetten, dit mag pas weer na 6 weken.
Een wenkbrauwlift kan zowel onder plaatselijke als algehele narcose worden uitgevoerd. Bespreek jouw wens met de plastisch chirurg tijdens het consult.
Na de wenkbrauwlift is het gebied rond je wenkbrauwen en mogelijk je oogleden gezwollen. Soms zijn er bloeduitstortingen zichtbaar. Daarnaast gebruiken we pleisters om de hechtingen af te plakken. Deze worden na ongeveer een week bij ons op locatie verwijderd.
Dit verschilt van persoon tot persoon, maar gemiddeld duurt het 6 weken voordat het litteken goed genezen is. Het duurt een jaar om helemaal te laten uitrijpen.
Dit is afhankelijk van het soort werk dat je doet. Het is belangrijk dat je het tenminste 2 weken rustig aan doet. Bij een zitberoep kun je na een paar dagen alweer aan het werk. Doe je fysiek inspannend werk, dan kun je beter wat langer vrij nemen. Vraag de plastisch chirurg om advies tijdens het consult.
Pijn valt over het algemeen erg mee en is met paracetamol goed te onderdrukken.
Nee, na de ingreep kun je niet zelf autorijden. Neem iemand mee om je naar huis te laten brengen. Natuurlijk kan MOOI kliniek een taxi voor je regelen.
Dit is afhankelijk van je huidtype, maar ook levensstijl en gewichtstoename speelt hierin een belangrijke rol. Afhankelijk van de situatie vóór de operatie, zal het gezicht er gladder, strakker en jonger uitzien.
De littekens zijn op het eerste oog onopvallend. Ook tijdens herstel en genezing. Ze vallen precies in de haarlijn en in de natuurlijke plooien van de huid.
Een litteken heeft twaalf maanden nodig voordat het helemaal uitgerijpt is. De kleur en dikte die dan bereikt is, zal waarschijnlijk blijven bestaan. Bescherm het litteken gedurende deze periode tegen de zon.
Douchen mag na twee dagen. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en de straal niet op het operatiegebied richten. Voorkom warme dampen. De pleisters moeten wel blijven zitten totdat je op controle komt. De hechtingen worden na één week losgeknipt. Het is van belang om de wonden niet te laten weken, kort douchen geeft geen problemen.
Je draagt de facelift bandage 1 week dag en nacht. Daarna nog een week ’s nachts.
De bandage koop je zelf, MOOI geeft je advies waar je deze kunt bestellen. Neem de bandage mee naar het ziekenhuis.
Ja, als je ’s ochtends geopereerd wordt is het belangrijk dat je nuchter naar het ziekenhuis gaat. Dit betekent dat je ’s avonds vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Het nuchter beleid van het ziekenhuis is leidend.
Na een mini facelift kun je na één week weer lichte werkzaamheden doen. Mits anders benoemd door je behandeld arts.
Gebruik de eerste drie weken geen make-up op en rond het operatiegebied. Wij hebben wel speciale camouflage cremes verkrijgbaar bij MOOI kliniek. Vraag onze assistentes welke crème het best bij jouw huidtype past.
Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Bij een facelift is dit risico extra groot. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces.
Drink in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.
Niet iedereen, dit is afhankelijk van het type facelift en de keuze van de plastisch chirurg. Drains zorgen voor de afvoer van het wondvocht, dit is niet bij iedereen noodzakelijk.
Dit is afhankelijk van je huidtype, maar ook levensstijl en gewichtstoename speelt hierin een belangrijke rol. Afhankelijk van de situatie vóór de operatie, zal het gezicht er gladder, strakker en jonger uitzien. Je ziet er jonger uit maar de verouderingsproces wordt niet gestopt. Bij roken kan het effect ook minder lang van duur zijn.
Ons eerste advies is heel simpel; regelmatig en grondig masseren, minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.
Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn.
In het specifieke geval na een ooglidcorrectie is masseren niet nodig.
Het proces van littekenvorming kent 3 fases. Het totale proces kan wel 2 jaar in beslag nemen.
Op de dag van de ingreep en 8 dagen erna geen reguliere make-up gebruiken.
Na deze peeling moet je je gezicht zoveel mogelijk in ruststand houden. De meeste mensen gaan echter na 1 – 2 weken weer aan het werk.
Na deze peeling ben je niet toonbaar. Je huid kan rood en gezwollen zijn en daarnaast draag je de eerste dag een transparant verband. Na enkele dagen komt er een gele korst op de intensief behandelde huid. Houd er rekening mee dat je huid er pas na 8 tot 12 dagen beter uitziet. Het volledige herstel kan tot 6 maanden duren en is per persoon verschillend.
Bij MOOI kliniek worden alleen ingrepen uitgevoerd die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Mocht je voor een vergoeding in aanmerking komen, dan helpen wij je verder in één van onze samenwerkende ziekenhuizen in de regio. De ingreep wordt dan gewoon door een van onze MOOI plastisch chirurgen uitgevoerd.
Op de dag van de ingreep en 1 week erna geen reguliere make-up gebruiken.
Je mag direct weer werken en veel mensen nemen geen vrij van het werk na een TCA-peeling. Bij de diepere peelings (Easy Phen Very Light en Lip & Eyelid) is dit anders. De meeste mensen gaan echter na 1 – 2 weken weer aan het werk.
Je huid zal rood en wat gezwollen zijn. Enkele dagen na de behandeling wordt de huid meestal wat donker, voelt droog en strak aan, en zal gaan vervellen. Hierna zal er een nieuwe egalere huid ontstaan.
Het effect is blijvend. Veroudering gaat wel verder en de snelheid hiervan is afhankelijk van je huidtype, maar ook je levensstijl speelt hierin een belangrijke rol.
Bij MOOI kliniek worden alleen ingrepen uitgevoerd die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Mocht je voor een vergoeding in aanmerking komen, dan helpen wij je verder in één van onze samenwerkende ziekenhuizen in de regio. De ingreep wordt dan gewoon door een van onze MOOI plastisch chirurgen uitgevoerd.
Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces.
Er is geen medische reden om van het drinken van alcohol af te zien.
Bij de inspuiting van de injectievloeistoffen gebruiken we hele fijne naaldjes. De speldenprikjes kun je als ongemakkelijk ervaren. Dit geldt overigens alleen voor de inspuiting zelf; kort daarna is de pijn verdwenen.
Botox blijft ongeveer 3 tot 6 maanden zichtbaar. Fillers blijven langer zichtbaar, 6 tot 12 maanden. Radiesse heeft het langst effect. Bij Profhilo wordt geadviseerd na 1 of 2 keer per jaar een losse behandeling te ondergaan. Bij alle injectable behandelingen is herhaling nodig om het resultaat te behouden. Immers: het verouderingsproces gaat gewoon door.
Tijdens een consult kun je je wensen met de plastisch chirurg bespreken. Vaak is dit wel mogelijk en soms zelfs nodig om een mooi resultaat te bereiken.
Dit is uiteraard afhankelijk van het soort werk dat je doet. Houd minimaal 2 weken na de operatie rust. Na 2 weken kom je ook op controle en worden je hechtingen verwijderd. Je kunt daarna ook weer beginnen met werken zolang je fysiek geen zwaar werk hoeft te doen: niet tillen en je armen mag je niet boven schouderhoogte brengen.
Er is kans dat je geen borstvoeding meer kunt geven na een borstverkleining. De plastisch chirurg kan je hierover voorlichten.
Meestal niet, alleen als tijdens de ingreep blijkt dat een drain plaatsing toch nodig is, dan zal de plastisch chirurg deze plaatsen. Deze drain wordt vrijwel altijd de dag na de ingreep verwijderd.
De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en gezwollen zijn. Dat is normaal. Na 2 weken verwijderen we hechtingen en de pleisters op je borsten. Het duurt meestal een jaar voordat de littekens hun uiteindelijke vorm en kleur hebben gekregen.
Ja en nee. Bij liposuctie alleen wordt er normaliter veel meer vet weggezogen. Echter, op de plek waar we vetcellen weghalen om opnieuw in te brengen zal je wel iets slanker worden. Het is alleen niet te vergelijken met een liposculptuurbehandeling.
Dit is uiteraard afhankelijk van het soort werk dat je doet. Houd minimaal 2 weken na de operatie rust. Na 2 weken kom je ook op controle en worden je hechtingen verwijderd. Je kunt daarna ook weer beginnen met werken zolang je fysiek geen zwaar werk hoeft te doen.
Het resultaat direct na de operatie kan nog wijzigen. Pas na 3 maanden kun je het eindresultaat beoordelen en dit is een blijvend resultaat. Goed om te weten is dat de verplaatste vetcellen zich gedragen als andere vetcellen: als je gaat lijnen of in gewicht aankomt, dan kan dit ook effect hebben op het volume van je borsten.
Van de operatie zelf voel je niets omdat je onder narcose wordt gebracht. Na de operatie kun je wel pijn ervaren door de zwelling en een beurs gevoel. In overleg met je arts kun je pijnstilling nemen. De zwelling en pijn trekt na een paar dagen weg.
Natuurlijk ben je razend benieuwd naar je nieuwe cupmaat, maar helaas is dat moeilijk te voorspellen (zelfs voor de meest ervaren plastisch chirurg). Tijdens het consult bekijkt de plastisch chirurg de mogelijkheden. Goed om te weten is dat we je borsten per behandeling ongeveer één tot anderhalve cupmaat voller kunnen maken wanneer gebruik wordt gemaakt van lipofilling.
Dit is uiteraard afhankelijk van het soort werk dat je doet. Houd minimaal 2 weken na de operatie rust. Na 2 weken kom je ook op controle en worden je hechtingen verwijderd. Je kunt daarna ook weer beginnen met werken zolang je fysiek geen zwaar werk hoeft te doen: niet tillen en je armen mag je niet boven schouderhoogte brengen.
Kapselvorming is een normaal verschijnsel, dat optreedt omdat er een lichaamsvreemd object (de implantaten) in je lichaam is geplaatst. Je lichaam reageert hierop door een laagje bindweefsel aan te maken rondom het implantaat.
Bij een klein percentage van de vrouwen met borstimplantaten is er echter sprake van overmatige kapselvorming en kapselcontractie. Je lichaam maakt dat teveel bindweefsel aan rondom de prothese, wat kan leiden tot pijn en een vormverandering van de borst. Je borsten kunnen ook harder aanvoelen en er minder mooi uitzien.
Wanneer je te maken krijgt met overmatige kapselvorming, dan kun je in aanmerking komen voor een behandeling om het kapsel te verwijderen. Een andere optie is om zowel het kapsel als het borstimplantaat te laten verwijderen.
Ja dat kan. Meld vooraf wel even dat je borstprotheses hebt.
Ja dat is geen probleem omdat de melkklieren tijdens de operatie met rust gelaten worden.
Standaard krijg je 10 jaar garantie op borstimplantaten met een CE-keurmerk (mits van een Europese fabrikant). Als de borstimplantaten zouden scheuren, zonder externe oorzaak zoals een ongeval, dan krijg je de nieuwe borstimplantaten vergoed. Bij Motiva krijg je echter een levenslange garantie op alle borstimplantaten van het merk Motiva. Dit houdt in dat de implantaten (het product) worden vergoed in geval van rupturen en krijg je 10 jaar lang productvervanging in het geval van overmatig kapselvorming (Baker klasse 3 of 4). De hersteloperatiekosten voor het vervangen van de implantaten zijn echter niet gedekt. Houd er rekening mee dat deze kosten voor eigen rekening zijn. Wel krijg je de mogelijkheid om – tegen betaling van €100 – een financiële vergoeding te ontvangen van maximaal €1000 per implantaat om tot 2 jaar na de eerste borstoperatie de hersteloperatiekosten te bekostigen in geval van ruptuur of kapselvorming. Kijk hier voor meer informatie over het Motiva garantieprogramma en de voorwaarden. Het garantieprogramma wordt sowieso besproken tijdens je consult met de plastisch chirurg.
Je moet rekening houden met dat borstimplantaten een beperkte levensduur hebben. Motiva spreekt over een levensduur van 10-20 jaar. Daarbij kunnen capsulaire contractuur ervoor zorgen dat je je prothesen moet vervangen.
Van de operatie zelf voel je niets omdat je onder narcose wordt gebracht. Na de operatie kun je wel pijn ervaren door de zwelling en een druk ervaren op je borst. In overleg met je arts kun je pijnstilling nemen. De zwelling en pijn trekt na een paar dagen weg.
Een borstprothese kan via een aantal mogelijkheden worden ingebracht. Er wordt altijd een kleine incisie gemaakt om het implantaat in te brengen. Deze incisie wordt meestal onder de borst gemaakt precies in de borstplooi, waardoor het minder opvalt. Alternatieven zijn via de tepel of de oksel, maar dit is afhankelijk van de keuze voor het type implantaat en de positie van de prothese.
Dit is uiteraard afhankelijk de exacte ingreep en van het soort werk dat je doet. Bij de correctie van een ingetrokken tepel kun je vaak al na 1-2 dagen aan het werk (kantoorbaan bijvoorbeeld). Bij een tepelhofcorrectie adviseren wij toch 7 dagen rustig aan te doen. De genezing duurt hier zo’n 2 tot 4 weken. Overleg het even met de arts.
Er is kans dat je geen borstvoeding meer kunt geven na een tepelcorrectie. Als een ingetrokken tepel gecorrigeerd moet worden of, kun je zeker geen borstvoeding meer geven. Bij een tepelhofverkleining blijven je borstklieren en melkgangetjes in takt en zou borst voeden geen probleem moeten zijn. De plastisch chirurg kan je hierover voorlichten.
De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en gezwollen zijn. Dat is normaal. Na 2 weken verwijderen we hechtingen en de pleisters op je borsten. De littekens vervagen na verloop van tijd en bij een tepelhofverkleining zijn de littekens bijna niet meer te zien.
Dit is uiteraard afhankelijk van het soort werk dat je doet. Houd minimaal 2 weken na de operatie rust. Na 2 weken kom je ook op controle en worden je hechtingen verwijderd. Je kunt daarna ook weer beginnen met werken zolang je fysiek geen zwaar werk hoeft te doen: niet tillen en je armen mag je niet boven schouderhoogte brengen.
Dat is afhankelijk van de ingreep. Bespreek de wens om in de toekomst nog borstvoeding te geven altijd vooraf met de plastisch chirurg.
Van de operatie zelf voel je niets omdat je onder narcose wordt gebracht. Na de operatie kun je wel pijn ervaren. In overleg met je arts kun je pijnstilling nemen. De zwelling, verkleuringen en pijn trekt na een paar dagen weg.
Dat is afhankelijk van de mate waarin je borsten hangen. De plastisch chirurg bekijkt jouw situatie en adviseert je hierover tijdens het consult. Als ze erg hangen, is een grote lift nodig. Het litteken is dan te vergelijken met het litteken bij een borstverkleining, ankervormige incisie. Hoeven je borsten in mindere mate gelift te worden, dan wordt de incisie gemaakt rond het tepelhof.
In uitzonderlijke gevallen wordt een bovenooglidcorrectie vergoed. Een onderooglidcorrectie wordt sowieso nooit vergoed door je zorgverzekeraar. Je leest er hier meer over de vergoedingen.
Dit ligt aan het verschil in opleiding (en ervaring). Bij MOOI kliniek werken we alleen met ervaren plastisch chirurgen. De titel ‘Plastisch Chirurg’ is een beschermde titel in Europa. De titel ‘Cosmetisch arts’ mag iedereen voeren die een artsendiploma heeft afgelegd, dus ook de huisarts. Een ooglidcorrectie wordt bij MOOI kliniek dus altijd uitgevoerd door een plastisch chirurg en dat verzekert jou van het hoogst mogelijke niveau van opleiding, ervaring en zorg. Bekijk hier onze tarieven.
Ook dit verschilt van persoon tot persoon, maar meestal heb je wel een paar jaar plezier van je ooglidcorrectie (soms 10 soms 15 jaar of langer). Omdat je natuurlijk door de jaren heen toch ouder wordt, kan het zijn dat na een aantal jaar je oogleden toch weer gaan hangen. Je kunt dan overwegen om de ingreep opnieuw te laten doen.
Dit verschilt van persoon tot persoon, maar gemiddeld duurt het 6 weken voordat het litteken goed genezen is. Het duurt een jaar om helemaal te laten uitrijpen.
Na de ooglidcorrectie zijn je oogleden gezwollen. Soms zijn er bloeduitstortingen zichtbaar, waardoor het lijkt alsof je een blauw oog hebt. Daarnaast gebruiken we pleisters om de hechtingen af te plakken. Deze worden na ongeveer een week bij ons op locatie verwijderd.
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is het gezegde. Gelukkig geldt dit niet voor een ooglidcorrectie. Omdat je verdoofd wordt, doet de ingreep zelf geen pijn. Sommige mensen vinden het zetten van de verdoving wel vervelend aanvoelen, maar door een speciale techniek kunnen we tegenwoordig vrijwel pijnloos injecteren. Na de ingreep ervaar je nauwelijks pijn maar doe wel even rustig aan. Ongemakken zijn met paracetamol goed te verzachten.
Een ooglidcorrectie vindt plaats onder lokale verdoving. Dit betekent dat wij je oogleden verdoven. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten en de verdoving is na ongeveer één uurtje uitgewerkt. Het is overigens wel mogelijk om via MOOI kliniek een ooglidcorrectie onder sedatie (roesje) of onder algehele narcose te laten uitvoeren.
Dat hangt erg af van je situatie, lichaam en wensen. Bij de keuze om de implantaten voor of achter de borstspier te plaatsen, speelt de keuze van het implantaat (rond of anatomisch) een belangrijke rol. Er zijn aanwijzingen dat het plaatsen van de prothese achter de borstspier minder vaak tot kapselvorming lijdt, maar is de eerste weken wel vaak iets gevoeliger dan een implantaat voor de spier. Een nadeel van implantaat voor de borstspier is dat het implantaat niet wordt tegengehouden door de borstspier en de borsten kunnen hierdoor sneller gaan hangen.
Dit is echt van persoon tot persoon verschillend. Elke vrouw en elke borst is uniek en daarbij hoort ook een uniek advies qua borstimplantaat en aantal ‘cc. Tijdens het consult bekijk je samen met de plastisch chirurg de mogelijkheden en geeft hij/zij je altijd een eerlijk advies. Natuurlijk valt het besluit in samenspraak met jouw wensen.
Natuurlijk ben je razendbenieuwd naar je nieuwe cupmaat, maar helaas is dat moeilijk te voorspellen (zelfs voor de meest ervaren plastisch chirurg). Tijdens het consult bespreek je wel het volume van de borstimplantaten in aantal ‘cc’s en kunnen we een indicatie geven. Echter bij de ene dame valt een vergroting met 300 ‘cc uit in een volle C-cup en bij de andere dame een volle D-cup.