Complicaties en risico’s bij een borstvergroting met implantaten

Het nemen van borstimplantaten is een weloverwogen besluit. Goed om te weten is dat aan elke chirurgische ingreep risico’s zijn verbonden en er een kans is op complicaties. Ook bij een borstvergroting. De meeste complicaties zijn niet ernstig en goed te verhelpen. MOOI kliniek informeert je graag goed en volledig over een borstvergrotende operatie en ook over de mogelijke risico’s.

Borstimplantaten worden al sinds de jaren 60 gebruikt. Inmiddels heeft 3% van de Nederlandse vrouwen borstimplantaten. Door de jaren heen zijn borstimplantaten en gezondheidsrisico’s al veelvuldig onderzocht. Daarnaast is het product ook vergaand doorontwikkeld om de kans op complicaties zo klein mogelijk te maken. Uit de zogenaamde “cohort-studies” waarbij vrouwen met en vrouwen zonder borstimplantaten op verschillende momenten gevraagd werden een vragenlijst met betrekking tot de gezondheid in te vullen, komen geen significante verschillen qua gezondheidsklachten. Dit betekent niet dat er geen complicaties en klachten kunnen ontstaan na een borstvergroting met implantaten, maar dat dit geldt voor een klein percentage.

DBIR en LIR, registratie van jouw borstimplantaten

Sinds april 2015 worden alle operatiegegevens in het DBIR geregistreerd. DBIR staat voor Dutch Breast Implant Registry. Zodoende wil de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) de kwaliteit van zorg en borstimplantaten monitoren en verbeteren. Via www.implantaatcheck.nl kun je jouw borstimplantaten terugvinden via het serienummer van jouw implantaat.

Vanaf 1 januari 2019 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg van kracht. Sindsdien worden alle implantaten ook in het Landelijk ImplantatenRegister (LIR) geregistreerd. Mocht er een veiligheidsrisico ontstaan rondom een implantaat, dan staat in de LIR welke personen het implantaat dragen.

Risico’s en complicaties voor of tijdens de operatie

Volledige narcose

Een borstvergroting gebeurt altijd onder algehele narcose zodat je niets merkt of voelt van de operatie. Er is bij alle vormen van verdoving een risico op bijwerkingen en complicaties zoals letsel, zenuwbeschadiging, een allergische reactie en in extreem zeldzame gevallen zelfs overlijden.

Schade aan andere delen van je lichaam

Er is een hele kleine kans dat tijdens de operatie andere delen van jouw lichaam beschadigd worden. Bijvoorbeeld zenuwen, bloedvaten, spieren of longen. De schade kan tijdelijk zijn of voor altijd. Er is een nog kleinere kans dat door de operatie veel wordt beschadigd in het lichaam, vooral als meerdere of uitgebreide ingrepen tegelijk worden gedaan.

Allergische reacties

Heel soms krijgen mensen een allergische reactie bij een behandeling. Bijvoorbeeld als er desinfectiemiddelen, tape, hechtmateriaal, pleisters, huidlijm of bloedproducten worden gebruikt. Vertel het altijd aan de plastisch chirurg als je weet dat je een allergie hebt. Sowieso komt dit onderwerp aan bod tijdens onze intake en veiligheidschecks.

Bloeding

Het is ongebruikelijk maar tijdens de operatie kan er (ernstige) bloeding optreden.

Risico’s en complicaties na de operatie

Direct na de operatie zal je ook merken dat je een ingreep hebt laten doen. De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Na een borstvergroting voelen de borsten pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. Overleg met de arts over pijnstilling.
  • De hechtingen kunnen huidirritaties geven.
  • Er kunnen blauwe plekken en zwellingen ontstaan na de borstvergroting. Ook kan de huid plaatselijk verkleuren of dikker worden. In de meeste gevallen is dit niet permanent.
  • Er kan een nabloeding ontstaan. In ernstige gevallen is een spoedbehandeling noodzakelijk om het opgehoopte bloed weg te halen.
  • Na de borstvergroting kunnen je tepels minder gevoelig zijn of juist gevoeliger. Dit herstelt meestal binnen enkele weken tot maanden, maar het kan ook blijvend zijn.
  • Rond het implantaat kan en zal zich altijd wat vocht ophopen, dat na een aantal maanden vanzelf verdwijnt. Het opgehoopte vocht geeft een grotere kans op problemen, zoals een infectie of kapselvorming.
  • Heel soms ontstaan er bloed- of vetstolsels in de benen (trombose).
  • Tijdens de operatie worden littekens gemaakt die altijd iets zichtbaar blijven. Er kunnen complicaties ontstaan rondom de genezing van de littekens (een infectie of het opengaan van het litteken).
  • Pijn, koorts of een ziek gevoel kunnen duiden op een (diepe) wondinfectie. Antibiotica is meestal noodzakelijk. Soms is een extra operatie nodig om de implantaten te verwijderen.
  • Van nature zijn de meeste borsten ongelijk en ook na de operatie kan er een klein verschil zijn tussen beide borsten.
  • De borstimplantaten kunnen voelbaar zijn. Dit komt met name voor wanneer er weinig weefsel zit tussen jouw huid en het implantaat. Ook kan in deze situatie de huid over de borsten gaan plooien. Dit noemen we plooivorming. Dit risico komt voornamelijk voor bij mensen met een laag BMI en/of weinig borstklierweefsel.
  • Voor de meeste complicaties geldt dat een groter implantaat ook grotere risico’s met zich meebrengt. Bijvoorbeeld meer kans op verplaatsingen, uitzakken van het implantaat, gevoelsstoornissen of pijnklachten, plooivorming, uitrekken/uitdunnen van je eigenborstweefsel.

Lange termijn risico’s en complicaties bij borstimplantaten

Er zijn een aantal lange termijn complicaties bekend, al dan niet afkomstig uit de media. Voor sommige van deze klachten is er medisch bewijs, andere niet.

Kapselvorming

Kapselvorming is een normaal verschijnsel, dat optreedt omdat er een lichaamsvreemd object (de implantaten) in je lichaam is geplaatst. Je lichaam reageert hierop door een laagje bindweefsel aan te maken rondom het implantaat.

Bij een klein percentage van de vrouwen met borstimplantaten is er echter sprake van overmatige kapselvorming en kapselcontractie. Je lichaam maakt dat te veel bindweefsel aan rondom de prothese, wat kan leiden tot pijn en een vormverandering van de borst. Je borsten kunnen ook harder aanvoelen en er minder mooi uitzien. Hoe langer je het implantaat hebt, hoe meer kans er is dat er kapselvorming ontstaat.

Verschuiven of draaien van een implantaat

Er is een hele kleine kans dat implantaten verschuiven of draaien. Bij ronde protheses merk je daar niets van. Bij anatomische protheses kan dit de vorm van de borst beïnvloeden.

Scheuren of lekkage

Borstimplantaten kunnen scheuren en gaan lekken. Bijvoorbeeld door slijtage, een ongeval of onduidelijke reden. Wanneer een siliconen borstimplantaat scheurt, merk je daar in eerste instantie weinig van. De gelinhoud komt rondom het implantaat terecht, maar blijft meestal binnen het gevormde kapsel. Er is geen bewijs dat dit schadelijk is voor het lichaam, maar hier wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan. Belangrijk is om de implantaten na 10 jaar te laten controleren en eventueel vervangen. Kapselvorming en/of ruptuur van het implantaat is de belangrijkste reden om de prothese te laten vervangen op de lange termijn. Het preventief vervangen van de implantaten na 10 tot 15 jaar, wordt door steeds meer fabrikanten aangeraden. Het is belangrijk om te realiseren dat deze prothesewissel ook kosten en operatierisico’s met zich meebrengt.

Zweten van siliconen (Gel Bleed)

Wanneer een implantaat gaat ‘zweten’ geeft het implantaat moleculen siliconen af. Deze vrijgekomen siliconengel blijft wel in het kapsel zitten. De mogelijk schadelijke gevolgen van zweten is echter wetenschappelijk niet vastgesteld. Daarnaast krijgen we dagelijks siliconendeeltjes binnen via onze voeding en dranken, maar denk ook aan make-up en de spenen die wij aan kinderen geven. Ons lichaam is in meer of mindere mate in staat deze siliconendeeltjes af te voeren. De meeste fabrikanten hebben een speciale extra laag in het kapsel van de prothese laten aanbrengen om het zweten tegen te gaan. Hoe effectief dit op (lange) termijn is weten we nog niet.

Lymfeklierkanker (BIA-ALCL)

In de afgelopen jaren is ontdekt dat vrouwen met borstprothesen een verhoogde kans hebben op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker: BIA-ALCL. Het ontstaat in het vocht of in het kapsel dat om de borstprothese heen ligt, waardoor hetzij de borst opeens groter wordt, of een knobbel in de borst ontstaat. Het is een andere vorm van kanker dan borstkanker. ALCL komt maar heel zelden voor. En áls het ontstaat, is het meestal goed te behandelen; ongeveer 95 procent van de vrouwen die de ziekte krijgt, geneest. Deze resultaten zijn onder andere gebleken uit onderzoek die mede door de plastisch chirurgen uit Mooi kliniek zijn verricht. Het lijkt verder dat BIA-ALCL vooral voorkomt bij implantaten met een ruwe textuur. De kans op ontwikkelen van ALCL is zeer klein (1 op de 3800 patiënten met prothese krijgt ALCL gedurende haar leven), kleiner dan operatierisico’s om deze implantaten preventief te vervangen.

Bij MOOI kliniek plaatsen we voornamelijk implantaten van het merk Motiva. Deze borstimplantaten vallen in de categorie gladde protheses. Er zijn tot nu toe geen gevallen van ALCL vastgesteld bij gladde implantaten.

Borstimplantatenziekte (BII)

Hier en daar verschijnen verhalen van vrouwen die ziek zijn geworden van hun borstimplantaten (Breast Implant Illness). Het gaat om onverklaarbare klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, krampen, angstaanvallen etc. BII is niet een officiële medische diagnose en wordt door de vrouwen zelf toegeschreven aan de borstimplantaten. Wel geeft de meerderheid van de vrouwen aan dat zij zich beter voelden nadat de implantaten waren verwijderd. Er is nog veel onduidelijk over BII en of deze klachten gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld het risico op zwetende implantaten of overmatig kapselvorming. Tot op heden is er geen test of wetenschappelijk bewijs voor deze ziekte. De plastisch chirurgen van Mooi kliniek zijn betrokken bij verschillende onderzoeken welke bestuderen of en hoe vaak deze klachten voorkomen en wat de redenen hiervan zijn.

Tot Slot

Er zijn maar weinig medische hulpmiddelen die zoveel aandacht en speculatie hebben ondergaan als siliconen borstimplantaten. Op dit moment is er overweldigend bewijs om de veiligheid van siliconen borstimplantaten te ondersteunen. Implantaten dragen ook bij aan het zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. Uiteindelijk is de keuze voor het verkrijgen, behouden, vervangen of verwijderen van borstimplantaten de keuze van de patiënt. Bij MOOI kliniek zien we het als onze verantwoordelijkheid om onze patiënten zo goed en uitgebreid mogelijk te informeren wanneer men kiest voor een borstimplantaat. Als plastisch chirurgen willen we onze patiënten de beste wetenschappelijk ondersteunde zorg aanbieden. We zijn zeer dan ook zeer kritisch naar de prothese fabrikant bij onze keuze in implantaten. Nederland is het eerste land dat implantaten landelijk registreert en complicaties ook landelijk bijhoudt om zo een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kennis en wetenschap over implantaten. Via het MUMC dragen we bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar implantaten.

Tijdens het consult lichten wij je altijd goed voor over de mogelijke risico’s. Voor verdere informatie over risico’s en complicaties verwijzen wij ook graag naar de informatiefolder van het NVPC, tevens de bron van dit artikel.

Denk je al lang na over een borstvergroting?

Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.