Fillers, voor wie eigenlijk?
Je lippen vergroten met fillers is een effectieve manier om de vorm, structuur en het volume van je lippen aan te passen. Door bekentenissen van beroemdheden (bijvoorbeeld Kylie Jenner) en meer openheid over het gebruik van fillers in de media is er een stijging van het aantal behandelingen. Er zijn twee categorieën mensen die fillers gebruiken:
- Relatief jonge mensen die meer volume in hun lippen wensen
- De ‘oudere cliënt’, die volumeverlies en of liplijnen (ook wel de ‘Smoker’s lines’ of ‘barcodes’ in de volksmond) hebben.
Wat je moet weten over lipfillers?
Ik merk vaak dat esthetische ingrepen een negatieve lading hebben, met name door excessen (overmatig gebruik) en complicaties. Daarom vertel ik altijd dat, als de techniek juist wordt toegepast, lipvergroting met fillers een veilige manier is om je lippen naar jouw eigen wens aan te passen. Een geslaagde behandeling met een natuurlijk mooi resultaat betekent dat het anderen niet mag opvallen dat je een behandeling hebt gehad, maar dat je er juist frisser en vitaler uitziet. In deze blog vertel ik wat je moet weten als je een lipbehandeling met fillers overweegt. Mijn tips:
1. Wees kritisch over de uitvoerende specialist
Ik leg mijn cliënten regelmatig uit dat er vrijwel geen wetgeving in Nederland bestaat over wie in staat is om vulstoffen te injecteren. Dus weersta de verleiding om behandelingen te ondergaan in kuuroorden en schoonheidssalons, waar vaak met scherpe prijzen wordt gestunt. Momenteel is het basisartsexamen het enige vereiste om een esthetische behandeling met fillers te mogen uitvoeren. Onderzoek daarom de kwalificaties van jouw arts vóór behandeling. Fillerbehandelingen worden idealiter uitgevoerd door gekwalificeerde plastisch chirurgen. Specialisatie kun je makkelijk via het BIG-register opzoeken. Een plastisch chirurg staat garant voor een opleiding die wettelijk is vastgelegd. Een cosmetisch of esthetisch arts heeft geen registreerde opleiding en er kan verschil zijn in kwalificatie van deze artsen.
2. Vraag naar het type vulmiddel dat gebruikt wordt
Het is zeker niet gek om mij, of een andere arts, te vragen naar het type vulmiddel dat wordt gebruikt. De meest gebruikte fillers om lippen te vergroten bevatten hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Bij injectie kan de vorm, structuur of volume aangepast worden. Verzeker jezelf van een A-merk hyaluronzuur. Vraag naar een hyaluronzuur waarvan de lange termijneffecten en kans op complicaties bekend zijn.
3. Een lipvergroting met fillers hoeft niet pijnlijk te zijn
Onze lippen zijn heel gevoelig en een fillerbehandeling van de lip staat bekend als een van de meest gevoelige fillerbehandelingen. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Door het gebruiken van verdoving op de juiste plek kan de behandeling pijnloos en comfortabel worden uitgevoerd. Als het niet mogelijk is om te verdoven, kan een canule in plaats van een naald worden gebruikt wat ook minder pijnlijk is. Ook het gebruik van verdovende zalf kan als alternatief worden gebruikt. Alle drie de opties heb ik al vaak toegepast en leveren heel goede resultaten op.
4. Een goede planning is het halve werk
Dit is iets wat ik altijd met mijn patiënten bespreek: plan de ingreep niet vlak voor een belangrijke sociale gebeurtenis zoals een bruiloft of feest. Ongeacht de techniek die een arts gebruikt, zal er een geringe mate van zwelling en zelfs blauwe plekken mogelijk zijn na de procedure. Dit is meestal gedurende de eerste 24 tot 48 uur. Koelen kan helpen om de kans op zwelling te verminderen. Plan je afspraak dus goed.
Wat veel mensen niet weten
Mits juist toegepast zullen jouw lippen er natuurlijk uitzien en aanvoelen. Als je toch om wat voor reden dan ook niet tevreden bent, is het mogelijk om de hyaluronzuur met een enzym op te lossen. Een stof die bekend staat als hyaluronidase kan in de lip worden geïnjecteerd om het vulmiddel te verwijderen. De lippen worden dan weer zoals vóór de behandeling.
Jouw gezondheid staat voorop
Vanuit het oogpunt van algemene gezondheid, mag een behandeling met fillers niet worden uitgevoerd bij cliënten met actieve koortsblaasjes of bij gebruik van bepaalde medicatie. Zorg daarom dat je bij het consult met de arts een overzicht bij je hebt van gebruikte medicatie en/of supplementen.
Andere behandelopties
Een plastisch chirurg kan jou het beste informeren over chirurgische- of niet-chirurgische alternatieven om jouw lippen te verfraaien. Er is geen ‘perfecte lip’. Iedereen is uniek en dat willen wij ook graag zo houden. We zullen dus te allen tijde de behandeling zoeken die het best bij jou past. Ben bewust van realistische verwachtingen ten aanzien van het eindresultaat.
Voel je MOOI,
Darren
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.