Nazorg en leefregels na een schaamlipcorrectie

Na een verkleining van de binnenste schaamlippen (schaamlipcorrectie) hebben je intieme delen tijd nodig om te herstellen. Gemiddeld wordt een herstelperiode gerekend van 6 weken, maar dit verschilt van persoon tot persoon. We krijgen vaak de vraag wat je wel en niet mag doen na een schaamlipcorrectie en hoe je het herstel kan bevorderen. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen is het belangrijk om bepaalde leefregels strikt op te volgen.

De plastisch chirurg heeft je vooraf over de ingreep geïnformeerd. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

De eerste dagen na de schaamlipcorrectie

Na de operatie kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Over het algemeen ondervinden vrouwen weinig pijn na een schaamlipcorrectie. Na de operatie treedt bijna altijd zwelling op. Dit duurt ongeveer 3 dagen, waarna de zwelling weer geleidelijk vermindert. Ook kunnen de schaamlippen blauw worden en beurs aanvoelen. Dit is een normale reactie van het lichaam en gaat vanzelf weer over. Na een schaamlipcorrectie kan soms wat bloedverlies optreden langs de wondranden. Probeer goed tegendruk te geven en neem bij twijfel contact op met de kliniek. Dit kan de eerste week aanhouden.

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Het advies is om tot één week na de operatie niet autorijden.

DOEN: KOELEN

Op de dag van de ingreep is goed koelen belangrijk. Koel de eerste dagen elk uur zo’n 5-10 minuten. Je kunt het beste koelen met een nat inlegkruisje uit de diepvries. Belangrijk is dat je iets tussen het koelelement (of gekoeld inlegkruisje) en de huid legt ter bescherming zoals een gaasje. Draag de eerste dagen een maandverband en een stevige onderbroek waardoor je tegendruk kunt geven. Ook kun je ’s nachts wat tegendruk geven door een opgerold dun washandje in je onderbroek te stoppen. Deze tegendruk helpt tegen de zwelling.

Het is belangrijk niet op een ring of zwemband te gaan zitten. Daardoor kan de wond juist meer gaan zwellen en pijnlijker worden.

NIET DOEN: BELASTENDE ACTIVITEITEN

Doe het de eerste week een beetje rustig aan maar blijf bewegen. Een goede doorbloeding bevordert de genezing. Na één week kun je weer aan het werk. Vermijd sporten, fietsen en zwaar buk- en tilwerk nog een paar weken. We raden je aan de eerste zes weken seksueel contact te vermijden.

DOEN: DOUCHEN EN NA SPOELEN

Spoel de schaamlippen tweemaal daags goed met lauw water. Douchen mag, maar niet te heet om een nabloeding te voorkomen. Wees voorzichtig met droogwrijven van de wond, droogdeppen met een schone doek is beter. Je mag de eerste 2 weken echter niet in bad, totdat de littekens volledig genezen zijn.

Plassen kan de eerste dagen pijnlijk zijn en een brandend gevoel veroorzaken. Het verzacht wanneer je tijdens het urineren spoelt met water (m.b.v. een bidon, of douchekop). Sowieso na elk toiletgebruik de wond naspoelen met water. Wees voorzichtig met het omlaag trekken van je ondergoed omdat de wondjes mogelijk zijn gaan plakken aan het maandverband. Vaseline op een gaasje kan dit voorkomen. Plakt het gaasje ook? Spoel het voorzichtig los met lauw water, zonder eraan te trekken.

NIET DOEN: ROKEN EN ALCOHOL DRINKEN

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om minimaal 6 weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces en verhoogt het risico op complicaties.
Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

DOEN: PIJNSTILLING NEMEN

Gebruik zo nodig paracetamol volgens voorschrift. Bloedverdunnende medicijnen zoals aspirine, ascal (acetyl salicylzuur), ibuprofen etc. in overleg met de plastisch chirurg gebruiken.
Als je voor de operatie bepaalde medicatie gebruikte, zoals bloedverdunners, kun je deze in overleg met de plastisch chirurg hervatten.

NIET DOEN: TAMPONS GEBRUIKEN

Ons advies is om de eerste zes weken na de schaamlipcorrectie geen tampons of menstruatie-cup in te brengen. Gebruik maandverband en spoel de schaamlippen tweemaal daags schoon met lauw water en na elk toilet bezoek.

Twee weken na je schaamlipcorrectie

Na twee weken kom je terug op controle bij MOOI kliniek. Overleg tijdens deze controle ook eventuele activiteiten die je weer wilt oppakken. De schaamlippen zijn goed doorbloed waardoor de wond snel zal genezen.

Een litteken heeft 9 tot 12 maanden nodig voordat het helemaal uitgerijpt is. De kleur en dikte van het litteken die dan bereikt is, zal waarschijnlijk blijven bestaan.

HECHTINGEN

De hechtingen lossen vanzelf op. Eventuele knoopjes worden bij de controle na 2 weken afgeknipt.

Zes weken na je schaamlipcorrectie

Na zes weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. Het is moeilijk te zeggen wanneer de schaamlippen een natuurlijk geheel vormen met jouw lichaam. Dit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht of bloeduitstortingen onder de huid. Gemiddeld wordt een periode van 6 weken gerekend.

De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Je mag weer in bad, de sauna, sporten.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. Het resultaat zal nu goed te beoordelen zijn. Hopelijk ben je blij met het resultaat en ervaar je geen pijn of ongemak meer van je schaamlippen tijdens bepaalde activiteiten.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Denk je na over een schaamlipcorrectie?

Bij MOOI kliniek ben je in goede handen. We informeren je graag volledig tijdens het consult.