De beste manier om een litteken te behandelen en verzorgen
Een esthetische ingreep betekent vaak een litteken. De plastisch chirurg is bij uitstek dé specialist om ervoor te zorgen dat je een zo MOOI mogelijk of onzichtbaar litteken krijgt. Maar zeer zeker zijn ook de omstandigheden en voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt nemen van belang voor de optimale wondgenezing. Graag delen wij onze expertise en belichten we de belangrijkste aspecten van de nabehandeling van een litteken. Dit voor een zo MOOI mogelijk resultaat.
Fases van een litteken
Het proces van littekenvorming kent 3 fases. Het totale proces kan wel 2 jaar in beslag nemen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je tot 2 jaar actie kunt ondernemen om je litteken er mooier uit te laten zien.
Wetenschappelijk bewezen
Tijdens de controleconsulten na een operatie, krijgen wij regelmatig de vraag welke crème wij adviseren om de littekens mee te behandelen. Dat is logisch. Er zijn veel crèmes die te boek staan als ‘de beste voor het behandelen van littekens’. Maar wat is wetenschappelijk de beste behandeling voor een litteken? Dan is de manier hoe je omgaat met een litteken het belangrijkst. Wij lichten dit graag verder toe:
Dit kun je zelf doen om je litteken te verzorgen
1. Masseren, masseren, masseren
Ons eerste advies is heel simpel; regelmatig en grondig masseren, minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.
Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn. In het specifieke geval na een ooglidcorrectie is masseren niet nodig.
2. Littekencrème
Eerst masseren dus. Dit heeft het beste effect in combinatie met een littekencrème. Een goede littekencrème heeft een beschermend effect op de huid, is onzichtbaar, niet kleverig en gemakkelijk uit te strijken. Deze kun je gebruiken op een gesloten wond, maar het litteken moet wel droog aanvoelen en alle korstjes moeten verdwenen zijn.
Onthoud dus: masseren is het belangrijkste onderdeel!
3. Bescherm tegen UV licht
Verder is het belangrijk om in de eerste 2 jaar het litteken te beschermen tegen UV licht. Littekens genezen in 1,5 tot 2 jaar. In deze tijd kan een nieuw litteken weer rood worden en irriteren onder invloed van UV licht. Daarnaast kan er door zonlicht pigmentering optreden waardoor het litteken donkerder kan uitrijpen.
4. Zorg dat het litteken schoon blijft om infectie te voorkomen
Dit spreekt voor zich, maar niet onbelangrijk. Een schone wond is belangrijk voor een MOOIe genezing.
5. Vermijd het rekken van de huid
Het rekken van de huid kan het litteken breder maken. Vermijd activiteiten die de huid onnodig zwaar belasten (zoals gewichtheffen of andere zware sporten gedurende de eerste weken na het ontstaan van de wond).
Er zijn mensen die ondanks bovengenoemde punten toch een actief litteken kunnen ontwikkelen. Hiervoor kan er aanvullende behandeling via de plastisch chirurg worden voorgeschreven of is de mogelijkheid om deze met speciale injecties te behandelen. Deze aanvullende behandelingen vallen onder verzekerde zorg en gaat ten koste van je eigen risico.
Neem voor meer informatie contact met ons op.
Voel je MOOI,
Team MOOI kliniek
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.