Borstreconstructie mogelijkheden na borstkanker

De plastisch chirurgen van MOOI kliniek zijn dagelijks bezig met het verfraaien van borsten. Liften, vergroten, verkleinen maar ook met borstreconstructie bij vrouwen die behandeld zijn tegen borstkanker. Onze plastisch chirurgen zijn namelijk ook werkzaam in onze Limburgse ziekenhuizen MUMC, Zuyderland en VieCuri. Oktober is de maand voor de Borstkankervereniging Nederland en Pink Ribbon om stil te staan bij borstkanker en wat dit voor elke patiënt betekent. Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland onder vrouwen. MOOI kliniek wil middels dit artikel meer bekendheid geven aan de mogelijkheden voor borstreconstructie, zeker omdat onze plastisch chirurgen hier zeer ervaren in zijn en continu bezig zijn met onderzoek en ontwikkeling.

Borstsparende operatie of borstamputatie

Wanneer er borstkanker is geconstateerd, is behandeling meestal noodzakelijk en de kans groot dat er een operatie volgt. Dit kan door middel van een borstsparende operatie, waarbij bijvoorbeeld de tumor wordt verwijderd uit de borst. Het gezonde weefsel blijft intact. In sommige gevallen is een borstamputatie noodzakelijk. Hierbij wordt de borst volledig verwijderd. Soms haalt de arts ook de lymfeklieren in de oksel weg en wordt ook de tepel verwijderd. De operatie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Na de operatie is de vorm van je borst verdwenen en is je bovenlichaam plat aan de kant waar je bent geopereerd.

Afhankelijk van jouw situatie kun je direct tijdens de borstamputatie kiezen voor een borstreconstructie in dezelfde operatie. Is dit niet mogelijk dan ontvang je een tijdelijke uitwendige borstprothese. Zodra de wond genezen is kun je bij een speciaalzaak een definitieve uitwendige prothese aanschaffen, of kiezen voor borstreconstructie.

Borstreconstructie

Als een borstreconstructie gewenst is komt de plastisch chirurg in beeld. De plastisch chirurg bespreekt samen met jou welke mogelijkheden het beste bij je passen. Jouw wensen worden zo veel mogelijk meegenomen. Je staat samen met de plastisch chirurg aan het roer.

Borstreconstructie kan van grote betekenis zijn voor de kwaliteit van leven. Het is aangetoond dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel van vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, doordat de psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst verminderen.

Een borstreconstructie is mogelijk in de volgende fases van borstkanker:

 • De borstreconstructie wordt direct uitgevoerd bij een borstamputatie (primaire borstreconstructie).
 • De borstreconstructie wordt uitgevoerd in een latere fase. Dit kan zelfs nog tot jaren na de borstamputatie (secundaire borstreconstructie).
 • Bij een borstsparende operatie kan de plastisch chirurg ervoor zorgen dat de vorm van de borst behouden kan worden.

Mogelijkheden voor borstreconstructie

 • borstreconstructie middels lipofilling (eigen vet).
 • Borstreconstructie via de DIEP lap methode
 • borstreconstructie met behulp van implantaten.
 • Oncoplastische reconstructies bij borstsparende ingreep om deuken en verplaatsing van de tepel te voorkomen

Borstreconstructie middels lipofilling

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen die een borstreconstructie middels lipofilling (eigen lichaamsvet) hebben gedaan erg tevreden zijn met hun lichaam en borsten na deze behandeling. Dat deze techniek ook gebruikt wordt voor totale borstreconstructie is nieuw. Overtollig vet in de buik of dijen of benen worden weggezogen en in de borsten teruggeplaatst. Bij deze methode wordt ook gebruik gemaakt van de EVE cups, waarmee onze plastisch chirurg Andrzej Piatkowski erg ervaren is. Een herhaling van deze operatie is vaak nodig om een mooi resultaat te behalen.

Borstreconstructie via de DIEP lap methode

Bij deze operatie wordt de huid en het vet van de buik gebruikt om een borst te maken. De zeer kleine bloedvaten van het buikvet worden ter hoogte van de lies losgemaakt en bij de borstkas weer aan andere bloedvaten gehecht. Dit gebeurt met behulp van een microscoop. Vervolgens wordt van het buikvet en de buikhuid een nieuwe borst gevormd. Het resultaat bij de buik is vergelijkbaar met een buikwandcorrectie, waarbij er een litteken op de onderbuik ontstaat. De DIEP lap methode is een intensieve operatie, waarbij twee littekens zichtbaar blijven op de romp, maar het levert wel een ‘warme’ borst op (mogelijk met gevoel). Meer informatie over deze operatie vindt u op www.dieplap.nl

Borstreconstructie met behulp van implantaten

Als er niet gekozen wordt voor het reconstrueren van de borst met eigen weefsel zoals lipofilling of de DIEP lap methode, kan er ook een reconstructie met borstimplantaten uitgevoerd worden. Afhankelijk van de situatie zal de huid in veel gevallen eerst moeten worden opgerekt. Dit gebeurt met behulp van zogenaamde tissue (weefsel) expansie. Tissue expansie betekent dat de huid wordt opgerekt door een implantaat in te brengen.

Het implantaat wordt in de loop van tijd opgevuld met vloeistof zodat er steeds meer rek op de huid komt. Als er na verloop van tijd voldoende huid is opgerekt kan het definitieve implantaat worden ingebracht. Meestal wordt hiervoor een druppelvormige prothese gebruikt.

Soms is het niet nodig om tissue expansie toe te passen en kan onmiddellijk de definitieve prothese worden ingebracht.

Andere borstreconstructieve operaties

Naast bovenstaande mogelijkheden, zijn er nog meer mogelijkheden om eigen lichaamsweefsel terug te plaatsen bij of in de borst. Er kan weefsel gehaald worden uit de dijen, rug en billen.

Tepelreconstructie

Voor de operatie weet je of je tepels ook verwijderd worden of gespaard kunnen blijven. Bij borstkanker kan de tepel alleen worden gespaard als de tumor niet te dicht bij de tepel zit, want dan is het niet veilig om de tepel te houden. Echter wordt de tepel vaak verwijderd bij een complete borstamputatie. Er zijn verschillende technieken waarmee de plastisch chirurg een nieuwe tepel maakt. Er kan een nieuw tepelknopje gemaakt worden van je huid. Deze huid kan vervolgens getatoeëerd worden zodat de nieuwe tepel en tepelhof een natuurlijke kleur hebben.

Een borstreconstructie is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. De plastisch chirurgen van MOOI Kliniek, MUMC Maastricht en Zuyderland, locatie Sittard, werken in een samenwerkingsverband. Door deze intensieve samenwerking is dit team continu op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en zijn zelfs voortrekkers van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van borstreconstructie.

Om te bepalen welke mogelijkheid van borstreconstructie het beste bij u past, is voorlichting en het bespreken van uw individuele wensen van het grootste belang. Samen met de plastisch chirurg maakt u een keuze die het beste bij uw situatie past.

Team MOOI

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Denk je na over een borstcorrectie?

  Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.