Motiva borstimplantaten
Wereldwijs zijn er veel verschillende soorten fabrikanten en merken borstimplantaten. In Nederland zijn er een aantal merken die uitvoerig onderzocht zijn en de juiste certificering hebben. Bij MOOI kliniek plaatsen we voornamelijk implantaten van het merk Motiva. Wij leggen je graag uit waarom.
Verschillende merken
Bekende merken borstimplantaten zijn Motiva, Mentor, Allergan/Natrelle, Eurosilicone, Nagor, Polytech en B-lite. Merken kunnen van elkaar verschillen qua kwaliteit, vulling (siliconen, zoutwater of hydrogel), vorm, maat en het oppervlak (ruw of glad). In onze keuze voor Motiva hebben de plastisch chirurgen van MOOI kliniek uitvoerig onderzoek gedaan naar de verschillende aanbieders. Vanzelfsprekend voldoen alle merken aan de wettelijke eisen, maar bij MOOI kliniek staan kwaliteit en veiligheid voorop in de keuze voor Motiva implantaten. Daarnaast is het belangrijk dat de protheses zacht en natuurlijk aanvoelen en mooie resultaten opleveren.
Waarom Motiva?
Motiva is een A-merk dat al meer dan 30 jaar actief is. De interactie van Motiva implantaten met het lichaam is dan ook uitgebreid onderzocht. Deze implantaten hebben hun veiligheid bewezen. Daarnaast is er sprake van een zeer fijn geruwd oppervlak waardoor de implantaten als glad beschouwd worden. Het idee is dat de voordelen van glad en ruw zo gecombineerd worden. Er zijn suggesties dat een ruwer oppervlak zoals sommige andere merken hebben mogelijk meer kan resulteren in zeldzame bijwerking ALCL (vorm van lymfeklierkanker).
Motiva implantaten zijn gevuld met cohesieve gel. Het voordeel van deze gel is dat de borsten heel natuurlijk aanvoelen bij aanraking. Daarnaast kan de gel ook niet uit het implantaat lekken als het zou scheuren.
Garantieprogramma Motiva borstprothese
Motiva geeft een levenslange garantie op lekkage in geval van rupturen. Daarnaast krijg je 10 jaar lang productvervanging in het geval van overmatig kapselvorming (Baker klasse 3 of 4). De hersteloperatiekosten voor het vervangen van de implantaten zijn echter niet gedekt. Kijk hier voor meer informatie over het Motiva garantieprogramma en de voorwaarden.
Welke soorten Motiva borstprothesen zijn er?
De keuze is reuze en daarom is het consult bij de plastisch chirurg zo belangrijk. Onze plastisch chirurg zal je adviseren over het soort borstimplantaat dat het beste bij jouw wensen en lichaam past. Motiva heeft wel zo’n 500 verschillende implantaten!
Vormen
Er zijn drie soorten vormen: rond, anatomisch (druppel) en ergonomix. Motiva Implants® Ergonomix passen zich aan je lichaam aan en hoe jij beweegt. Als je staat worden ze meer druppelvormig en bij liggen meer rond. Het voordeel van anatomisch wordt dus met het voordeel van rond gecombineerd.
Lees meer over de vormen en de bijbehorende voor- en nadelen in dit artikel over borstimplantaten.
Grootte en profiel
Naast de vorm van het implantaat is er ook een keuze in de grootte, basis en profiel die gemaakt moet worden om het gewenste resultaat te bereiken. Het volume of de grootte van het implantaat wordt meestal in aantal ‘cc’ aangegeven. Bijvoorbeeld een borstvergroting met 200 of 300 cc. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog kleinere en grotere volumes en allemaal tussenliggende volumes zoals 185cc of 410 cc.
Voor ronde prothesen en ergonomix geldt dat er nog verschillende profielen zijn. Het profiel is de afstand van het implantaat en de borstwand en bepaalt de volheid van de borst. De profielen kunnen laag, gemiddeld, hoog of extra hoog zijn. Motiva spreekt van Mini, Demi, Full en Corsé. Een Demi 300 cc prothese met een diameter van bijvoorbeeld 11,5 cm heeft een hoogte van 3,9 cm, terwijl dezelfde hoeveelheid vulling van 300 cc in Corsé een hoogte of projectie heeft van 4,9 cm.
Registratie van jouw borstimplantaten
Sinds april 2015 worden alle operatiegegevens in het DBIR geregistreerd. DBIR staat voor Dutch Breast Implant Registry. Zodoende wil de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) de kwaliteit van zorg en borstimplantaten monitoren en verbeteren. Via www.implantaatcheck.nl kun je jouw borstimplantaten terugvinden via het serienummer van jouw implantaat.
Vanaf 1 januari 2019 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg van kracht. Sindsdien worden alle implantaten ook in het Landelijk ImplantatenRegister (LIR) geregistreerd. Mocht er een veiligheidsrisico ontstaan rondom een implantaat, dan staat in de LIR welke personen het implantaat dragen.