Een schaamlipcorrectie is geen taboe meer

Het ongemak

Je hebt er vast wel eens van gehoord: binnenste schaamlippen die te groot zijn en daardoor hinderlijk kunnen zijn. We spreken pas over te grote schaamlippen als ze klachten veroorzaken. Dit kunnen zowel lichamelijke klachten (irritatie tijdens het wandelen, fietsen of vrijen) als psychische klachten (schaamte) zijn. Daarnaast vind jij jouw intieme delen misschien minder mooi uitzien doordat de binnenste schaamlippen naar buiten komen.

Wat is normaal?

Wist je dat bij ongeveer 60% van de vrouwen, na de puberteit, de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste schaamlippen? Dit is niet afwijkend maar een normale anatomische variatie. Het kan echter gebeuren dat de schaamlippen gedurende het leven groter worden. Deze vergroting betreft dan meestal de binnenste schaamlippen. De medische term voor zo’n vergroting is hypertrofie. Te grote binnenste schaamlippen ontstaan meestal in de puberteit of na een zwangerschap.

Om voor te schamen?

Ik heb in de jaren dat ik plastisch chirurg ben regelmatig vrouwen gezien die een schaamlipverkleining overwogen. De redenen hiervoor verschillen en zijn invoelbaar. Meestal vertellen vrouwen mij dat ze een behandeling overwegen omdat ze de binnenste schaamlippen te groot en hinderlijk vinden.

Voorbeelden van hinderlijke situaties zijn: pijn tijdens het vrijen, irritatie tijdens het sporten (denk bijvoorbeeld aan paardrijden en fietsen) of het zichtbaar zijn in strakke kleding en badkleding. Dus schrik niet, mocht je er zelf ook last van hebben, dan ben je zéker niet de enige! Ik ben van mening dat het probleem niet onderschat moet worden. Immers, de fysieke klachten zoals pijn en de psychologische klachten zoals schaamte kunnen je een heel oncomfortabel gevoel geven. Een belangrijke boodschap hierbij is dat je je schaamtegevoel en functionele beperking kan bespreken en dan kunnen we samen zoeken naar een oplossing waarbij een eerlijk advies op de voorgrond staat.

Een schaamlipcorrectie stap voor stap uitgelegd

Tijdens de schaamlipcorrectie worden de binnenste schaamlippen zodanig verkleind dat ze als het ware binnen de buitenste schaamlippen (ook wel ‘labia majora’) vallen en er een betere verhouding ontstaat. Dit doe je door overtollige huid en weefsel te verwijderen, meestal in de vorm van een wigexcisie (een incisie in de vorm van een V). Hierbij wordt er rekening mee gehouden dat er geen littekenretractie optreedt. De operatie gebeurt meestal onder lokale verdoving en duurt ongeveer 30-45 min. Voor de operatie wordt in overleg met de patiënt/cliënt het te verwijderen deel van de schaamlippen gemarkeerd. Na het verwijderen wordt het slijmvlies gesloten met oplosbare hechtingen die niet meer verwijderd hoeven te worden. Je kunt dan dezelfde dag weer naar huis.

De eerste paar dagen na de operatie kan er behoorlijke zwelling optreden. Veel vrouwen schrikken hiervan, maar dit is heel normaal! Het is raadzaam om goed te koelen en maandverband te dragen. Ook dient men dagelijks goed te spoelen onder de douche. Verder is het belangrijk om de eerste 2 weken geen zware inspanningen te verrichten of te vrijen. Een schaamlipcorrectie wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraars. Alleen in extreme, zeldzame gevallen kan het mogelijk vergoed worden.

schaamlipcorrectie limburg

Mocht je n.a.v. deze blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Voel je MOOI,
Marleen

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Je eigen lichaam weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag tijdens een vrijblijvend consult wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.