Ongelijke borsten corrigeren: borstasymmetrie en tubulaire borsten

Elke vrouw heeft een klein verschil tussen haar borsten en tepels. De ene borst is bijvoorbeeld net iets groter dan de ander of één van je tepels is iets groter of wijst een andere richting uit. Volledig symmetrisch zijn borsten nooit van nature, maar wat als het verschil wel heel erg groot is tussen je borsten? Je hebt echt ongelijke borsten. Wat kun je hieraan doen? Onze plastisch chirurge Marleen Meesters legt het uit.

Verschillende soorten borstasymmetrie

Borsten zijn nooit helemaal symmetrisch, zelfs niet na een borstcorrectie. Er zijn echter verschillende gradaties van borstasymmetrie, ofwel ongelijke borsten. Sommige vrouwen hebben slechts een subtiel verschil in grootte of vorm tussen hun borsten, terwijl anderen een meer zichtbare asymmetrie hebben. We onderscheiden de volgende verschillen:

  1. Grootteverschil: Dit is de meest voorkomende vorm van borstasymmetrie, waarbij de ene borst merkbaar groter of kleiner is dan de andere.
  2. Vormverschil: Soms kan de vorm van de borsten verschillen, waarbij de ene borst bijvoorbeeld ronder of puntiger is dan de andere.
  3. Positieverschil: De borsten kunnen ook op verschillende hoogtes op de borstkas zitten, wat kan resulteren in een ongelijk uiterlijk.
  4. Tepellocatie en -grootte: Ook de tepels kunnen asymmetrisch zijn, met verschillen in positie, grootte of vorm.
  5. Tubulaire borsten: Dit is een specifieke vorm van asymmetrie waarbij de borsten een buisvormige uitstraling hebben, vaak met een smallere basis, onderontwikkelde onderste helft, vergrote tepelhof en hoge borstplooi.

Soms is het een combinatie van bovenstaande verschillen. Tubulaire borsten komen geregeld voor waarbij er niet alleen een verschil is in de grootte van de borsten, maar ook de vorm. Eén borst kan bijvoorbeeld aan de onderzijde minder ontwikkeld zijn dan de ander.

Verder kan het ook ‘externe’ factoren zorgen voor een optisch verschil tussen de borsten. Denk hierbij aan een skeletaandoening zoals scoliose. De kromming van de ruggengraat kan de borstkas vervormen, wat leidt tot een optische asymmetrie van de borsten, zelfs als de borsten wel nagenoeg hetzelfde zijn qua grootte en vorm.

ongelijke borsten corrigeren

Voorbeeld van tubulaire borsten

Problemen bij ongelijke borsten

Qua grootte wordt er vanaf één cupmaat verschil tussen de borsten pas echt gesproken van ongelijkheid. Dat zorgt ook direct voor een praktisch probleem, namelijk de BH-maat. Het vinden van een passende BH zal onmogelijk zijn. Ook horen wij geregeld dat vrouwen met ongelijke borsten zich niet prettig voelen in een bikini of in lingerie.

Hoe ongelijke borsten corrigeren?

Een borstcorrectie is een permanente oplossing voor ongelijke borsten. Zoals eerder geschreven, 100% symmetrie zal er ook na een borstcorrectie niet zijn, maar optisch kunnen we het verschil wel zo klein mogelijk maken. Wat de oplossing exact is, hangt erg af van de mate van ongelijkheid. Een plastisch chirurg zal je te alle tijden moeten zien om een passende borstcorrectie te kunnen adviseren. Er is namelijk zoveel mogelijk!

Twee verschillende borstimplantaten

Wanneer er enkel een verschil is in borstgrootte, dan kunnen twee verschillende borstimplantaten dit verschil opheffen. Hierbij is het wel belangrijk dat je tevreden bent over de vorm van beide borsten. Qua volume krijg je twee verschillende implantaten, bijvoorbeeld links 300 ‘cc en rechts 345 ‘cc. Dit betreft een borstvergroting.

Lipofilling (eigen vet)

Wanneer je liever geen borstimplantaten wilt én het verschil tussen je borsten niet té groot is, dan kun je ook met eigen lichaamsvet werken. Het lichaamsvet wordt ergens geoogst waar je het kan missen, bijvoorbeeld je buik, rug of benen. Het vet wordt vervolgens terug gespoten in je borsten. Hierbij kan de plastisch chirurg het vet zo verdelen dat de borsten uiteindelijk qua grootte gelijker zijn. Hierbij kan de plastisch chirurg nog nauwkeuriger werken omdat eigen vet per 1 ml wordt ingebracht. Lees hier meer over lipofilling.

Een borstverkleining

Als één van de borsten aanzienlijk groter is, en je vindt je kleinste borst groot genoeg, dan kan een eenzijdige borstverkleining worden uitgevoerd om de grotere borst in gelijke grootte te brengen met de kleinere borst. Hierbij wordt overtollig borstweefsel, vet en huid verwijderd om meer symmetrie te bereiken.

Borstlift (mastopexie):

Een borstlift (met tepelcorrectie) wordt vaak gedaan wanneer er een positie of vormverschil is. Een borstlift maakt de borsten steviger en kan deze gelijkmatiger maken.

Combinatie van correcties

tubulaire borstcorrectie

Soms is een combinatie van borstcorrecties de beste oplossing

De beste oplossing bij ongelijke borsten is vaak een combinatie van bovenstaande ingrepen. Zeker bij tubulaire borsten is een combinatie van een borstlift, tepelcorrectie en borstvergroting met implantaten of eigen vet niet ongewoon.

Heb je last van je ongelijke borsten? Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult bij een van onze plastisch chirurgen. Bij MOOI kliniek krijg je altijd een eerlijk advies over het te verwachten resultaat.

Voel je MOOI,
Marleen

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.