Blepharitis na ooglidcorrectie: ontsteking van de ooglidrand
Een ooglidcorrectie is de meest uitgevoerde chirurgische ingreep in onze kliniek. Jaarlijks laten bijna duizend mensen zich helpen aan hun overhangende oogleden. Behalve het cosmetisch aspect, geven overhangende oogleden ook veelvuldig klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en problemen met het zicht. Hoewel een ooglidcorrectie over het algemeen beschouwd wordt als een kleine en veilige ingreep, krijg je bij ons altijd eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en MOOI ouder worden en daar horen ook de iets minder leuke verhalen bij. Herstellen van een ooglidcorrectie is normaal gesproken echt een piece of cake, toch krijgen sommige mensen last van een zogenaamde blepahritis na een ooglidcorrectie. Dit is een onschuldige onsteking die makkelijk te voorkomen en te verhelpen is. In dit blog zoomen we hier verder op in.
Wat is blepharitis?
Blepharitis is een veelvoorkomende aandoening waarbij de ooglidranden ontstoken raken. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder bacteriële infecties, huidaandoeningen zoals rosacea, en verstopping van de talgklieren in de ooglidranden. Blepharitis kan ook optreden na een ooglidcorrectie omdat er tijdelijk een verstoring is van de normale talgproductie en -afvoer. Door zwelling en irritatie na de operatie de normale drainage van talg bemoeilijken, waardoor de kans op blepharitis toeneemt.
Wat zijn de symptomen?
Symptomen van blepharitis zijn onder meer roodheid en zwelling van de ooglidranden, jeuk, branderigheid, schilfering van de huid rond de ogen, en korstvorming langs de wimpers. Dit zijn klachten die vaak voorkomen na een ooglidcorrectie omdat oogleden sowieso gezwollen zijn na de operatie en jeuk vaak voorkomt tijdens de genezing van de wond. Echter, als je merkt dat je echt jeuk krijgt rondom je wimpers en er schilfers zijn tussen je wimpers, dan is de kans groot dat je last hebt van blepharitis.
Voorkomen en behandelen
Het is belangrijk om blepharitis na een ooglidcorrectie in eerste instantie te voorkomen. Je kunt het proberen te voorkomen door je ooglidranden tweemaal daags goed schoon te maken met speciale oogranddoekjes van bijvoorbeeld BLEPHACLEAN. Je kunt deze zonder recept krijgen bij je apotheek. Doe dit pas nadat je hechtingen verwijderd zijn. Daarbij is het belangrijk dat je niet te hard wrijft maar zachtjes de randen van je ogen schoon poetst. De doekjes zijn speciaal voor je ogen en prikken niet.
Merk je na de ooglidcorrectie dat je toch veel symptomen van blepharitis hebt, neem dan contact met ons op.
De behandeling van blepharitis omvat meestal het reinigen van de oogleden met warme kompressen en het gebruik van de speciale reinigingsdoekjes van BLEPHACLEAN om de ooglidranden schoon te houden. Je zult zien dat klachten dan snel verminderen omdat de oogrand mooi schoon blijft door de reiniging. Indien nodig kunnen ook antibiotica of corticosteroïde oogdruppels worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen. Dit gaat altijd in overleg met de arts.
In conclusie, blepharitis is een veelvoorkomende onschuldige aandoening die best vaak voorkomt. Tijdens een ooglidcorrectie zien we dat dit soms iets vaker kan optreden. Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen en tijdig hulp in te roepen als je deze symptomen opmerkt. Met de juiste behandeling en nazorg kan blepharitis in de meeste gevallen voorkomen of verholpen worden, waardoor het herstelproces na je ooglidcorrectie soepel verloopt.
Voel je MOOI,
Team MOOI kliniek
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.