Nazorg en leefregels na gynaecomastie operatie

Wanneer je een gynaecomastiecorrectie laat doen, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De gemiddelde herstelperiode is zes weken, maar het eindresultaat laat vaak wat langer op zich wachten. We informeren je graag over het herstel na een borst reducerende behandeling en wat je wel en niet mag doen na de operatie.

De eerste dag na de operatie kan je borst wat pijnlijk aanvoelen. Dat gevoel verdwijnt na een paar dagen. Pas na ongeveer drie maanden zie je het eindresultaat.

Elastische band of hemd

Het verband bestaat uit een goed passende band of hemd die je direct na de operatie aan krijgt, deze draag je twee weken dag en nacht.

Medicatie en pijnstilling

Voel je je beroerd of is je borst erg pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven. Wanneer zich thuis problemen voordoen, zoals veel pijn, toenemende zwelling of spanning aan één kant, dien je contact met ons op te nemen.

Als je voor de operatie bepaalde medicatie gebruikte, zoals bloedverdunners, kun je deze in overleg met de plastisch chirurg hervatten.

Drains

Indien je met drains naar huis gaat, dan worden deze meestal de volgende dag weer verwijderd. Je wordt gebeld door de assistente van MOOI kliniek. Je kunt dit telefoontje vanaf de middag verwachten. Indien je niet gebeld wordt, dan kan het zijn dat we je niet kunnen bereiken, bel dan a.u.b. naar de kliniek. Totdat de drains eruit gehaald zijn, mag je niet douchen! Nadat de drains zijn verwijderd mag je kort douchen vanaf drie dagen na de operatie.

Alcohol en roken

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces.

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

De eerste dagen na de ingreep

Na de ingreep kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Je borst zal wat beurs aanvoelen. Dat gevoel wordt na een paar dagen minder. Om een zo mooi mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Het advies is om 2 weken niet auto te rijden.

DOEN: VEEL RUSTEN

Het herstel is erg afhankelijk van de ingreep. Wanneer er klierweefsel is weggehaald, dan kan het herstel langer duren dan wanneer vetcellen zijn verwijderd middels liposuctie. De eerste 1-2 weken na de operatie dien je rustig aan te doen en de volgende instructies op te volgen:

 • niet tillen of bukken
 • met je bovenarmen niet hoger dan de schouder reiken
 • jezelf niet met de armen opdrukken
 • niet rennen, fietsen of andere sportactiviteiten beoefenen
 • wandelen en rustige bewegingen met de armen zijn toegestaan
 • draag dag en nacht de elastische band of -hemd

De duur hiervan is erg afhankelijk van de ingreep: twee tot zes weken naarmate het een uitgebreide behandeling betreft.

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Als je geen drains hebt, mag je 24 uur na de operatie weer douchen als je daar behoefte aan hebt. Heb je wel drainages, dan moet je sowieso even wachten met douchen. Beter wacht je drie dagen voordat je weer gaat douchen. Natuurlijk kun je je lichaam wel opfrissen met wat warm water en een washandje. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad!

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste 6 weken na je borstoperatie mag je absoluut niet op je buik slapen. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.

Twee weken na de ingreep

Na twee weken kom je op controle bij de plastisch chirurg.

HECHTINGEN

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd en zal de assistente je instructies geven over de nazorg en/of het masseren van de littekens.

Twee weken na de ingreep mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles!

DIT MAG JE WEER DOEN:

 • Autorijden
 • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken
 • Wandelen en rustige bewegingen met je armen
 • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

 • Sporten of zwaar tillen
 • Druk op de borst uitoefenen
 • In bad gaan, sauna, zonnen of zonnebank

Zes weken na de ingreep

Na 6 weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. De zwellingen zijn flink afgenomen en de littekens genezen mooi. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Een litteken heeft twaalf maanden nodig voordat het helemaal uitgerijpt is. De kleur en dikte die dan bereikt is, zal waarschijnlijk blijven bestaan. Bescherm het litteken gedurende deze periode tegen de zon.

DOEN: SPORTEN

Bewegen is goed voor je lichaam en na al die weken niet sporten, is het misschien ook weer tijd om terug in shape te komen? Gelukkig mag je na 6 weken weer sporten. Fitness, zwemmen, fietsen, rennen, als het goed voelt en je ervaart geen pijn dan kun je hier gewoon mee beginnen.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij mooi kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen.

Het resultaat zie je na 3 tot 6 maanden pas goed; je moet dus even geduld hebben. Indien je verwachtingspatroon reëel is zal het resultaat in de meeste gevallen bevredigend of zelfs zeer bevredigend zijn.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Onze belofte

Bij MOOI is kwaliteit geen loze slogan. Wij hechten bijzonder waarde aan kwaliteit omdat het om jouw uiterlijk gaat en dat neem je je hele leven mee. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen staan daarom centraal in onze aanpak.