Lipoedeem behandelen middels liposuctie

Heb jij last van een abnormale verdeling van vetweefsel bij je benen en/of armen? Probeer je daarnaast af te vallen door te sporten en op je voeding te letten maar maakt dit geen verschil? Dan kan het zijn dat er sprake is van een lipoedeem. Lipoedeem is een pijnlijke en chronische aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig over het lichaam is verdeeld en komt het vaakste voor bij vrouwen. De vetophopingen beperken de bewegingsvrijheid en tasten je zelfvertrouwen aan. Onze plastisch chirurg René van der Hulst legt je in dit artikel uit wat het is, en nog belangrijker, wat je eraan kunt doen.

Wat is het?

Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. De vetcellen in het weefsel bij lipoedeem zijn vergroot, trekken vocht aan en houden dit vast. Als gevolg zwellen er grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet en vocht op. Dit gebeurt met name onder de huid van de heupen, dijen, bovenbenen, knieën, onderbenen en soms de armen. Doordat dit vet slechte stoffen aanmaakt worden bloed- en lymfevaatjes beschadigd en de zenuwuiteinden geprikkeld. Door de verminderde afvoer komen er dan ook ontstekingen vrij. Hierdoor voelt het pijnlijk aan en ontwikkel je sneller blauwe plekken. Ook kunnen er in de dijbenen putjes ontstaan, ook wel ‘sinaasappelhuid’ of ‘cellulite’ genoemd. Deze vetophopingen gaan helaas niet weg met sporten of diëten.

Symptomen die aanwezig kunnen zijn

  •  Zware en pijnlijke benen en/of armen door overtollig vetweefsel,
  •  Afwijkende, slappe vetverdeling welke abrupt stopt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen,
  •  Vrijwel geen verbetering bij sporten of gewichtsvermindering,
  •  De huid is pijnlijk en oogt als een extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid),
  • Snel blauwe plekken op de plek van het lipoedeem,
  •  Opgezwollen benen door vochtophoping,
  •  Snelle vermoeidheid en beperkte bewegingsvrijheid.

Hoe kom je eraan?

Het ontstaan van lipoedeem en de precieze oorzaak is niet bekend. Erfelijke factoren spelen wel een rol. Daarnaast beginnen of verergeren de klachten vaak bij een hormonale wisseling (puberteit, tijdens of na zwangerschap, menopauze) en kan de aandoening ontstaan als gevolg van een schildklierafwijking. Het kan zo zijn dat door toename in gewicht en het eten van snelle koolhydraten de afwijkende vetcellen zich vullen en het niet meer lukt om ze (bij afvallen) te verbranden. Zo worden de vetcellen steeds dikker. Lipoedeem komt voor in verschillende gradaties en het verloop is niet bij iedereen hetzelfde. De ene patiënt ontwikkelt een gering lipoedeem zonder pijnklachten en bewegingsbeperking en dit blijft het hele leven zo. Bij een andere patiënt kan er sprake zijn van een ernstig stadium, waarin ernstige pijnklachten en bewegingsbeperking ontstaan. Het kan een geleidelijk proces zijn, maar het kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust gepaard gaan. Hierdoor kan de kwaliteit van leven achteruitgaan.

Wat kun je eraan doen?

We begrijpen dat je je nogal kunt storen aan wat deze aandoening met je lichaam doet. Je kunt hierdoor minder zelfvertrouwen ervaren. Daarnaast is het natuurlijk nooit fijn om rond te lopen met pijnklachten. Wij kunnen je hierbij helpen. Lipoedeem kan op verschillende wijze behandeld worden. Voor een optimaal resultaat zullen meerdere benaderingen nodig zijn. Liposuctie (het ‘wegzuigen’ van vet) is daar een van, en bovendien de enige bewezen behandeling die een zichtbare en permanente vermindering van het vetvolume teweeg kan brengen.

Liposuctie bij Lipoedeem

Liposuctie, ook wel liposculptuur genoemd, is een goede oplossing om een lipoedeem te corrigeren. Liposuctie met tumescente lokale anesthesie (LTA) is een operatietechniek, waarbij overtollig vet wordt verwijderd. De behandeling is erop gericht om het functioneren en kwaliteit van leven van jou te verbeteren.

Tijdens deze behandeling halen we onderhuids vetweefsel weg waardoor de lichaamscontouren weer in balans komen. Het vetvolume neemt dan af en de pijn- en vermoeidheidsklachten zullen vaak verminderen. Het resultaat is blijvend als je op gewicht blijft. Liposuctie is geen alternatief voor een dieet om af te vallen.

We tekenen voor de behandeling nauwkeurig af waar het vet verwijderd wordt en waar de sneetjes worden gemaakt. De vetcellen worden opgezogen via een fijne zuignaald die kleine zigzagbewegingen onder de huid maakt. De duur van de behandeling is afhankelijk van het gebied, dit kan variëren van 1 tot 3 uur.
De sneetjes zijn zo klein dat er geen opvallende littekens overblijven. Ze worden afgeplakt met pleisters of hele fijne hechtingen. Gaat alles goed dan kun je na de controle meteen naar huis. Je mag niet zelf autorijden maar laat je door iemand naar huis brengen.

Mocht je na het lezen van dit artikel meer informatie willen over een liposuctie behandeling? We informeren je graag tijdens een consult. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Voel je MOOI,
René

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Je eigen lichaam weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag tijdens een vrijblijvend consult wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.