Nazorg en leefregels na een borstvergroting middels lipofilling

Wanneer je een borstvergroting middels lipofilling laat doen, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De gemiddelde herstelperiode is 6 weken, maar het eindresultaat laat vaak wat langer op zich wachten. We krijgen vaak vragen over wat je wel en niet mag doen na een borstvergroting en hoe je het herstel kan bevorderen. Daarom leggen wij je graag uit wat de Do’s and Don’ts zijn na een borstvergroting!

De eerste dag na de operatie zullen je borsten wat beurs en misschien pijnlijk aanvoelen. De meeste last heb je meestal van de gebieden waar de liposuctie is uitgevoerd. Deze kunnen pijnlijk en stijf zijn. Pas na ongeveer drie maanden zie je het eindresultaat.

De eerste dagen na lipoffiling

Na de operatie kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Je borsten zullen wat beurs en gespannen aanvoelen. Dat gevoel wordt na een paar dagen minder. Om een zo mooi mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Het advies is om 2 weken niet auto te rijden.

DOEN: VEEL RUSTEN

De eerste 10 tot 14 dagen na je borstoperatie moet je rustig aandoen. Dit betekent dat je veel moet rusten en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren. Is er iemand die lekker voor je kan koken, je kan helpen met aan en uitkleden of af en toe voor jou wil opstaan? Na de operatie kun je moeite hebben met opstaan en dan is het fijn als er iemand is die je kan helpen. Let op! Te veel en te lang rusten is ook niet goed voor je lichaam. Strek af en toe je benen tijdens een korte wandeling om de kans op trombose of embolie te beperken.

DOEN: JUISTE KLEDING DRAGEN

Een hemdje, of een beha die lichte steun geeft aan de borsten, mag gebruikt worden. Teveel druk op de borsten kan ervoor zorgen dat het vet niet goed wordt opgenomen. Raadpleeg je plastisch chirurg hierover.

Je krijgt drukkleding voor de liposuctielocatie. Drukkleding mag niet gedragen worden bij de borsten. Je draagt het dag en nacht, meestal gedurende 4 weken.

NIET DOEN: FYSIEKE INSPANNING

De eerste 2 weken na de operatie dien je rustig aan te doen en je lichaam zo min mogelijk te belasten. Dit betekent:

 • Geen druk op de borsten!
 • Niet tillen of bukken
 • Met je bovenarmen niet hoger dan de schouder reiken
 • Jezelf niet met de armen opdrukken
 • Niet rennen, fietsen of andere sportactiviteiten beoefenen
 • Wandelen en rustige bewegingen met de armen zijn toegestaan

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Als je geen drains hebt, mag je 24 uur na de operatie weer douchen als je daar behoefte aan hebt. Heb je wel drainages, dan moet je sowieso even wachten met douchen. Beter wacht je 2 dagen voordat je weer gaat douchen. Natuurlijk kun je je lichaam wel opfrissen met wat warm water en een washandje. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad!

DOEN: PIJNSTILLING NEMEN

Voel je je beroerd of zijn je borsten erg pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven. Wanneer zich thuis problemen voordoen, zoals veel pijn, toenemende zwelling of spanning aan één kant, dien je contact met ons op te nemen.

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste zes weken na je borstvergroting met eigen vet mag je absoluut niet op je buik of zij slapen. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.

NIET DOEN: ALCOHOL DRINKEN & ROKEN

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding. 
De resultaten zijn beter als je ook na de ingreep stopt met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en verstoort de wondgenezing. Dit geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en -kauwgom. Daarbij heeft roken een nadeling effect op de ingroei van het vet.

Borstvergroting sporten

Twee weken na je borstvergroting

Na ongeveer 10 tot 14 dagen voel je je een stuk beter! Na twee weken kom je op controle bij MOOI kliniek.

HECHTINGEN

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd en zal de assistente je instructies geven over de nazorg en/of het masseren van de littekens.

Twee weken na je borstvergroting mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles!

DIT MAG JE WEER DOEN:

 • Autorijden
 • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken
 • Wandelen en rustige bewegingen met je armen
 • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

 • Sporten
 • Druk op de borsten uitoefenen
 • Zwaar tillen
 • Zonnen, in bad of zonnebank

Zes weken na lipoffiling

Na 6 weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. De zwellingen zijn flink afgenomen en de littekens genezen mooi. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Het is wel belangrijk om de littekentjes te beschermen tegen UV-straling.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Over het algemeen zal je vrij snel de gunstige effecten van de borstcorrectie ondervinden.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Denk je al lang na over een borstvergroting?

Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.