Nazorg en leefregels na een neuscorrectie

Na een neuscorrectie heeft je huid, neus en gezicht tijd nodig om te herstellen. Elke neuscorrectie is anders. Soms wordt enkel de neuspunt gecorrigeerd en soms wordt de gehele neus verkleind waarbij ook het bot of kraakbeen in de neus worden aangepast. Herstellen van een neus operatie kan dus bij iedereen iets anders zijn. We krijgen vaak de vraag wat je wel en niet mag doen na een neuscorrectie en hoe je het herstel kan bevorderen. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen is het belangrijk om bepaalde leefregels strikt op te volgen.

Neustampons

Neustampons zijn niet altijd nodig en is afhankelijk van het type neuscorrectie dat je hebt gehad. De neustampon neemt eventueel vocht en bloed op. Je kunt alleen door de mond ademen, mocht je moeten niezen, doe dit dan met open mond. De neustampons worden de dag na de operatie bij MOOI kliniek verwijderd.

Neuskapje / spalk

Je neus wordt na de operatie beschermd en ondersteund met een kapje/spalk of met pleisters. Hiermee blijft je neus in de juiste positie staan, gaat het de zwelling tegen en zorgt ervoor dat alles goed geneest. Deze spalk draag je zo’n 7 tot 10 dagen en wordt tijdens de controle bij MOOI kliniek verwijderd.
Na het verwijderen van de spalk is de neus nog niet genezen. Zowel het kraakbeen als de botstructuren moeten nog hun definitieve vorm aannemen. Tijdens de periode van genezing kunnen nog geringe veranderingen in de vorm van de neus optreden, zowel in gunstige als in ongunstige zin.

herstel neuscorrectie

Pijnstillers en andere medicijnen

Voel je je beroerd of is je lichaam erg pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven.   In overleg met de plastisch chirurg eventuele bloedverdunners of andere medicatie hervatten. Bespreek dit met de arts.

De eerste dagen na de neuscorrectie

De plastisch chirurg heeft je vooraf over de ingreep geïnformeerd. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

Pijn treedt na een neuscorrectie nagenoeg niet op. Wel kun je ongemak ondervinden ten gevolge van de opgezwollen ogen (soms zijn de ogen volledig dicht) en ten gevolge van de dichtgestopte neusgaten.

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Bovendien is je neus ingepakt met verband en ben je door de narcose niet alert genoeg. Je mag tot één week na de operatie niet autorijden.

DOEN: RUSTEN

De eerste paar dagen na je neuscorrectie moet je rustig aandoen. Dit betekent dat je veel moet rusten en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren zoals de was, stofzuigen etc. Het is fijn als er iemand is die je kan helpen. Sporten pas na 6 weken.

NIET DOEN: DRUK UITOEFENEN

Gedurende de eerste week geen activiteiten die druk veroorzaken op het operatiegebied. Niet tillen, persen of bukken. Je kunt wel kleinere activiteiten uitvoeren, zoals lees- en schrijfwerk. Na 1 week kun je je werkzaamheden weer langzaam oppakken. Mits anders benoemd door je behandeld arts. Sportactiviteiten en zwaar werk kunnen na 4 à 6 weken hervat worden, afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie en het verloop van de genezing.

NIET DOEN: JE NEUS SNUITEN

Gedurende 2 weken mag je, je neus niet snuiten. Als je moet niezen kort na de ingreep probeer dit met open mond te doen. Je mag wel neusspray met zoutoplossing gebruiken om de korstjes in de neus te verweken.

DOEN: KOELEN

Als de zwelling ernstig is, helpt het om te koelen. Met een coldpack ga je de zwelling tegen. De eerste twee dagen ieder uur koelen gedurende 5-10 minuten. De dagen daarna een aantal keren per dag.
Het is wel belangrijk dat je iets tussen een coldpack en de huid legt ter bescherming.

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Een dag na de operatie kun je weer kort douchen. Zorg ervoor dat je neus niet nat wordt. Voorkom warme dampen de eerste werken. Wees voorzichtig met droogwrijven rondom de littekens en voorkom dat de pleisters nat worden.

NIET DOEN: ROKEN

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om minimaal 6 weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces en verhoogt het risico op complicaties.
Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

We adviseren te slapen in halfzittende houding om zwelling tegen te gaan. Slaap in elk geval gedurende één week niet op je zij of buik omdat dit lichte scheefstand kan veroorzaken.

NIET DOEN: MAKE UP EN BRIL DRAGEN

De eerste paar dagen ziet je gezicht er blauw en gekneusd uit. Na één à twee weken trekt dit langzaam weg. Helaas mag je de eerste drie weken na de operatie geen make-up gebruiken rondom het operatiegebied.

De eerste zes weken na de operatie mag je geen bril dragen.

Eén week na je neuscorrectie

Na een week (of 10 dagen) kom je terug op controle bij MOOI kliniek in Maastricht. Eventuele hechtingen worden verwijderd en het kapje. Na het verwijderen van de spalk kan er nog enige tijd zwelling aanwezig zijn, vooral aan de binnenkanten van de ogen. In het begin voelt de neus hard en stijf aan en is het gevoel verminderd of afwezig. In de neuspunt kan de zwelling het langste aanhouden. Al deze ongemakken verdwijnen geleidelijk weer spontaan.

Na 1 week mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles! Overleg altijd even met de plastisch chirurg.

DIT MAG JE WEER DOEN:

 • Autorijden
 • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken (niet intensief)
 • Wandelen en rustige bewegingen
 • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen. Overleg vooraf met de arts.
 • Slapen hoe jij wilt

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

 • Make up dragen (pas na 3 weken)
 • Te veel spanning zetten op je gezicht (niet drukken, persen, tillen of bukken)
 • Sporten, ook niet zwemmen
 • Gezicht stomen
 • Zwaar tillen of lichamelijk inspannend werk
 • Zonnen, sauna of zonnebank

Zes weken na je neuscorrectie

Na zes weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. Het is moeilijk te zeggen wanneer het gezicht er weer volledig normaal uitziet. Dit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht of bloeduitstortingen onder de huid. Gemiddeld wordt een periode van 6 weken gerekend. In sommige gevallen ziet de neus er veel eerder weer normaal uit en in andere gevallen kan het iets langer duren.

De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Let enkel op met contactsport. Dat kun je beter uitstellen tot een jaar na de operatie. Als er nog zwelling aanwezig is, kun je de sauna of een heet bad beter nog even uitstellen tot na de eindcontrole.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. De littekens beginnen ergens tussen 6 en 12 maanden van roze naar paars te kleuren, om uiteindelijk bleek te worden en daardoor bijna niet meer zichtbaar te zijn.

In sommige gevallen kan men bij aanraken van de neusrug kleine onregelmatigheden voelen. Dit is een normaal verschijnsel. Alleen als deze onregelmatigheden ook duidelijk te zien zijn kan het nodig zijn een tweede, kleine correctie uit te voeren.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Denk je na over een neuscorrectie?

Bij MOOI kliniek ben je in goede handen. We informeren je graag volledig tijdens het consult.