Nazorg en leefregels na een oorcorrectie

Na een flapoorcorrectie hebben je huid en oren tijd nodig om te herstellen. Het verloop van het herstel is hetzelfde bij kinderen en volwassenen. We krijgen vaak de vraag wat je wel en niet mag doen na een oorcorrectie en hoe je het herstel kan bevorderen. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen is het belangrijk om bepaalde leefregels strikt op te volgen.

Hoofdverband

Direct na de operatie draag je een hoofdverband dat één week blijft zitten. In deze periode kun je je haren niet wassen. Na één week wordt het verband in de MOOI kliniek verwijderd en vervangen door een strakke haarband. De haarband dient nog 1 à 2 weken dag en nacht gedragen te worden. Vervolgens nog twee weken in de nacht.

Je kan gewoon een bril dragen over het hoofdverband heen.

Pijnstillers en andere medicijnen

In rust heb je na een oor correctie meestal geen pijnklachten. De eerste weken kunnen de oren wat gevoelig zijn, ook gevoelig voor koud weer. Veel mensen ervaren geen pijn maar hebben last van jeuk aan de oren. Hoewel de pijnklachten voor iedereen anders zijn, is een eenvoudige pijnstiller vaak al voldoende. Gebruik zo nodig paracetamol volgens voorschrift.

In overleg met de plastisch chirurg eventuele bloedverdunners of andere medicatie hervatten. Bespreek dit met de arts.

De eerste dagen na de oorcorrectie

De plastisch chirurg heeft je vooraf over de ingreep geïnformeerd. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

Na de behandeling zijn de oorschelpen wat rood en gezwollen. Dat is normaal. Op de dag van de ingreep kan er wat bloederig vocht onder het verband vandaan komen, ook dit is normaal. Als je het niet vertrouwt mag je ons altijd bellen.

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Bovendien is je hoofd ingepakt met verband. Je mag tot één week na de operatie niet autorijden.

DOEN: RUSTEN

De eerste paar dagen na je oor correctie moet je rustig aandoen. Dit betekent rustiger aan doet dan normaal en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren zoals de was, stofzuigen etc. Je zal zelf goed aanvoelen wat wel en niet kan.

NIET DOEN: DRUK UITOEFENEN

Gedurende de eerste week geen activiteiten die druk veroorzaken op het operatiegebied. Niet tillen, persen of bukken. Na 1 week kun je je werkzaamheden weer langzaam oppakken. Mits anders benoemd door je behandeld arts.
Sportactiviteiten en zwaar werk kunnen na 4 à 6 weken hervat worden.

NIET DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Het hoofdverband mag niet nat worden. De eerste week na je oorcorrectie kun je niet je haren wassen. Nadat het verband verwijderd is mag je kort douchen en de haren wassen. Zorg dat je achter de oren goed droogt met een droogblazer.

EN ALCOHOL DRINKEN

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om minimaal 6 weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces en verhoogt het risico op complicaties.
Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

We adviseren de eerste paar dagen te slapen in halfzittende houding om zwelling tegen te gaan. Ook kun je het beste op je rug slapen om geen druk op de oren uit te oefenen.

Eén week na je oorcorrectie

Na een week kom je terug op controle bij de plastisch chirurg. Het hoofdverband wordt verwijderd en je krijgt een strakke haarband om die je dag en nacht moet dragen gedurende één week. Daarna draag je de haarband nog twee weken allen ’s nachts. De haarband mag alleen af tijdens het douchen. Je oren zullen nog gezwollen zijn en mogelijk blauw. Dit kan een paar weken aanhouden en trekt vanzelf weg.

Na 1 week mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles! Overleg altijd even met de plastisch chirurg.

DIT MAG JE WEER DOEN:

  • Kort douchen
  • Autorijden
  • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken (niet intensief)
  • Wandelen en rustige bewegingen
  • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen. Overleg vooraf met de arts.
  • Slapen hoe je wilt

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

  • Sporten, ook niet zwemmen (na 4 weken)
  • Gezicht stomen
  • Zwaar tillen of lichamelijk inspannend werk
  • Zonnen, sauna of zonnebank

Na 2 weken kom je weer terug naar MOOI kliniek en dan verwijderen we de hechtingen en het eventuele vetgaas.

Zes weken na je oor correctie

Na zes weken ben je meestal goed hersteld van de operatie. De littekens zijn genezen en de meeste zwelling en blauwe plekken zullen nu weggetrokken zijn. Een litteken heeft twaalf maanden nodig voordat het helemaal uitgerijpt is. De kleur en dikte van het litteken die dan bereikt is, zal waarschijnlijk blijven bestaan. Bescherm het litteken gedurende deze periode tegen de zon.

Na 6 weken kun je in de regel je normale leven als voorheen weer met volle teugen leiden.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Op het echte eindresultaat zal je misschien nog even moeten wachten. Zelfs na 3 maanden kan er nog zwelling aanwezig zijn. Zodra alle zwelling is weggetrokken kun je het eindresultaat goed beoordelen. Je oren kunnen tot ongeveer 1 jaar na de operatie gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Je hebt je verdere leven lang plezier van de oor correctie.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Denk je na over een oorcorrectie?

Bij MOOI kliniek ben je in goede handen. We informeren je graag volledig tijdens het consult.