Plastisch chirurg of cosmetisch arts: Wat is het verschil?

Voordat je iets aan jezelf laat veranderen is het goed om te informeren of iemand bekwaam is.

Etiketten en keurmerken

Je herkent vast het dilemma. Je wilt de muur laten verven of de ramen laten vernieuwen. Maar wie zijn de juiste vakmensen voor de klus? Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ikzelf vind het vaak erg moeilijk om hierin een keuze te maken, omdat ik simpelweg vaak niet weet wat de verschillen tussen de vakmensen zijn. In tegenstelling tot de aannemer of de klusjesman, zijn er in de voedingsindustrie veel etiketten en keurmerken op de verpakkingen te vinden, zodat je exact weet wat je koopt.

Verschillen in opleiding

Gelukkig bestaat er ook “een etiket” voor artsen die cosmetische operaties en niet-chirurgische behandelingen uitvoeren. De titel ‘Plastisch Chirurg‘ is een beschermde titel in Europa. De titel ‘Cosmetisch arts’ mag iedereen voeren die een artsendiploma heeft afgelegd. In Nederland bestaat tot op heden nog geen wet die het artsen verbiedt om zonder erkende opleiding bepaalde ingrepen te verrichten. Wel moeten de ‘cosmetisch artsen’ hun kennis en vaardigheden opdoen alvorens bekwaam te worden. Het is zeer de vraag of een cosmetisch arts dezelfde kennis en bekwaamheid van zaken heeft als een erkend plastisch chirurg, welke in zijn/haar 6-jarige opleiding gedurende 2 jaar algemene chirurgie leert verrichten waarna nog 4 jaar lang zich onder begeleiding intensief verdiept en bekwaamt in de plastische, reconstructieve en handchirurgie. Hierbij wordt de plastisch chirurg in opleiding ieder half jaar geëxamineerd. Het is niet voor iedereen weggelegd, deze zware opleiding af te ronden. Sommige cosmetisch artsen hebben geen of een zeer slechte opleiding gehad.

Aandacht voor kwaliteit

Patiënten informeren zich tegenwoordig op velerlei sites over de patiëntvriendelijkheid van de behandelend arts. Heel belangrijk, maar wij pleiten ook dat patiënten zich eveneens goed laten informeren over de bekwaamheid en aldus bevoegdheid van de dokter.  Wil je zeker zijn van een plastisch chirurg? Vraag dan of hij of zij aangesloten is bij de ‘NVPC’ (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie). Besteed aandacht aan kwaliteit van jouw vakman of vakvrouw, als je een cosmetische ingreep overweegt.

plastisch_chirurg_verschil_cosmetisch_arts

Mocht je n.a.v. deze blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Voel je MOOI,
Andrzej

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.