Plastisch chirurgen hebben een neus voor een neuscorrectie

Ik zal mij kort voorstellen voor wie mij niet kent: mijn naam is René van der Hulst. Ik heb geneeskunde gestudeerd in Maastricht en mijn opleiding tot plastisch chirurg gevolgd in Maastricht, Parijs en Rotterdam. In 1996 ben ik gepromoveerd en sedert 2009 ben ik afdelingshoofd en hoogleraar plastische chirurgie bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Ik ben ook werkzaam bij ziekenhuizen Zuyderland in Sittard/Geleen en bij VieCuri in Venray en Venlo. Van 2012 tot 2015 ben ik voorzitter geweest van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Ik heb bijgedragen aan meer dan 150 internationale publicaties over onder andere reconstructieve chirurgie en esthetische chirurgie. Ik hou van fietsen, zwemmen en hardlopen. Sporten compenseer ik door te genieten van Italiaans eten in goed gezelschap, bij voorkeur pizza’s uit eigen pizzaoven.

“Plastisch chirurgen hebben een neus voor een neuscorrecties”

Neuscorrectie van deze tijd?

Neusoperaties zijn niet alleen van deze tijd. Een zekere dokter Sushruta deed al 600 jaar voor Christus plastische operaties aan de neus in India. Vaak werden mensen gestraft als zij iets misdaan hadden door een uitstekend lichaamsdeel weg te snijden en werden daarmee dus zichtbaar verminkt. Technieken om de neus weer te “herstellen” zijn dus al heel oud. Deze technieken, die plastisch chirurgen met de paplepel ingegoten hebben gekregen, worden tegenwoordig meer en meer gebruikt om de neus mooier te maken. Dit soms ook in combinatie met verbetering van de functie van de neus als bijvoorbeeld het neustussenschot scheef staat.

Een harmonieuze neus

Als we het over mooi hebben dan gaat het bij de neus om de harmonie in het gezicht. Een te grote neus, kleine neus, wipneus, of een bocht op de rug van de neus.
Maar wat is mooi?  Allereerst is het natuurlijk van belang te luisteren naar de client wat er precies stoort aan de neus en of de klacht reëel is. Soms stoort iemand zich aan zijn of haar neus maar zijn er eigenlijk andere zaken zoals bijvoorbeeld afwijkingen aan de kin.  Belangrijk bij een neuscorrectie is te kijken of er harmonie is in het gezicht. Met andere woorden past de neus in het gezicht?  Daarnaast is het altijd heel belangrijk te ontdekken wat de verwachting is van een neuscorrectie, of het gezicht veel zal veranderen, of dat er slechts subtiel iets zichtbaar zal zijn.

Een neus voor cultuur

In Nederland willen mensen vaak maar kleine aanpassingen en moet er niet teveel veranderen. Vaak mag de omgeving niet eens weten dat iemand een neusoperatie heeft ondergaan. Dit is in bepaalde landen zoals Iran of Turkije compleet anders. Daar lopen mensen met een neuskapje op, ook als ze niet geopereerd zijn, omdat een neuscorrectie een statussymbool is. De wens die iemand heeft is dus niet alleen heel persoonlijk maar ook cultureel bepaald. Het antwoord of aan de wens en verwachting van een neuscorrectie kan worden voldaan kan alleen in een goed gesprek beoordeeld worden. Bij MOOI kliniek in Maastricht werken plastisch chirurgen die veel ervaring hebben met neuscorrecties en die vrijblijvend hierover advies kunnen geven.

Lees hier meer over een neuscorrectie

Mocht je n.a.v. deze blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Voel je MOOI,
René

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.