Plastische chirurgie in het buitenland: veiligheid en risico’s

Het is 18:30u ’s avonds als ik gebeld word door de spoedeisende hulp arts. Er is een jonge patiënte binnen gekomen op de spoedeisende hulp met een open wond. Zij is recent in Turkije geopereerd. Aangekomen bij de patiënte zie ik een jonge, bleke dame die 2 weken geleden is geopereerd. Zij was veel afgevallen en heeft in Turkije een buikwandcorrectie en een dijbeenlift ondergaan. Deze ingrepen hebben ze gecombineerd met liposuctie. De wond van het linkerbeen is richting het bovenbeen volledig open. De patiënte ziet nog wat bleek en voelt zich ook niet goed. Als we haar bloed onderzoeken heeft ze een zeer laag bloedgehalte. Ze vertelt me dat ze tijdens de operatie veel bloed is verloren en vijf zakjes bloed heeft gekregen. “Ze had wel dood kunnen zijn”, schiet er door mijn hoofd. Dat zeg ik haar niet. Ze is al verdrietig genoeg dat de operatie niet is verlopen zoals ze verwacht had. We maken de wond netjes schoon en na een aantal weken maken we de wond dicht tijdens een hersteloperatie.

Toename hersteloperaties in NL

Zij is niet de enige patiënte die ons team voor complicaties na een operatie in het buitenland behandeld heeft. We zien meerdere patiënten met wondproblemen, in sommige gevallen zo ernstig dat de borstprothesen verwijderd moeten worden. Ook kapotte traanbuizen, zeldzame infecties, onbehandelde bloedingen, trombose en een longembolie (waarop de kans groter wordt bij vliegen) en gescheurde borstimplantaten zien wij voorbijkomen.

Hebben we dan in Nederland nooit complicaties van plastisch chirurgische ingrepen? Jazeker, ook in Nederland treden er complicaties op, echter de complicaties die wij zien na ingrepen in het buitenland zijn ernstiger dan de reguliere complicaties van onze ingrepen. We geven nagenoeg nooit een bloedtransfusie bij een buikwandcorrectie, dit is, als je op de juiste manier opereert, ook niet nodig. Als je “5 zakken bloed” moet geven, dan moet er iets mis zijn gegaan tijdens de operatie. Bovendien is het niet altijd verstandig om een buikwandcorrectie en een dijbeenlift te combineren.

Veel complicaties en zelfs verminkingen

Bij navraag bij verschillende collega’s in Nederland blijkt dat heel veel plastisch chirurgen complicaties uit het buitenland behandelen. Plastisch chirurgen zien steeds meer patiënten met ernstige complicaties, verminkingen en soms blijvend letsel als gevolg van cosmetische behandelingen in het buitenland, die niet goed zijn uitgevoerd. Het roept ook de vraag op wie verantwoordelijk is voor de betaling van de behandelingen die volgen op deze complicaties? Momenteel vergoedt de verzekering over het algemeen de hersteloperatie. Maar is dit wel reëel? Als je het risico neemt om naar het buitenland te gaan voor deze operatie moet je dan ook niet zelf ervoor opdraaien als het mis gaat?

Plastische chirurgie goedkoper in het buitenland

De motivatie van mensen om naar het buitenland te gaan voor hun ingreep is over het algemeen financieel. De kosten zijn vaak lager dan in Nederland en je krijgt er een vliegticket en hotelovernachtingen bij en dat zien veel patiënten wel zitten. Maar als je erover nadenkt, hoeveel geld blijft er dan daadwerkelijk nog over voor de kwaliteit van de operatie en de operatiekamer? Voldoet deze operatiekamer aan de kwaliteitseisen die in Nederland gelden? Met welke producten werken ze?

Geen toezicht = meer risico

borstvergroting buitenland

Een airco in een OK, dat zul je niet in Nederland zien.

In Nederland zijn er wetten rondom plastische chirurgie. In tegenstelling tot Nederland, waar de NVPC al jaren een streng kwaliteitsbeleid heeft voor alle aangesloten plastisch chirurgen, hebben andere landen vaak lagere kwaliteitseisen. Denk hierbij aan de scholing van de artsen, de gebruikte materialen zoals bil- en borstimplantaten, hygiëne protocollen en zeker ook de nazorg (die er vaak niet is). Daarnaast geldt ook dat er in het buitenland vaker ‘gewoon’ geopereerd wordt ondanks het vergrote risico wat het met zich meebrengt. Voor sommige ingrepen kom je in Nederland niet in aanmerking door bijvoorbeeld overgewicht, en kun je in sommige landen gewoon geopereerd worden omdat hier andere regels gelden.

Hetzelfde geldt voor borstvergrotingen. Er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen borstimplantaten en ook de grootte die verantwoord is om te plaatsen kan verschillen per land.

Als mij dus de vraag wordt gesteld: Zou ik voor mijn esthetische ingreep naar het buitenland gaan? is mijn advies: NEE! Zeker niet. Het is je lichaam en dat is te veel waard om dit soort risico’s te nemen. Natuurlijk zijn er in het buitenland ook goede plastisch chirurgen, maar de kwaliteit is vaak vooraf lastig te bepalen.

Laat je altijd en overal goed voorlichten over de behandeling, risico’s en complicaties.

Bij een esthetische operatie hoort ook goede nazorg en behandeling als er complicaties optreden. Dat is heel lastig als je plastisch chirurg 3000km verderop zit…

Bron: NVPC

Voel je MOOI,
Michelle

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg bij MOOI kliniek

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.