De schaamlipcorrectie van Gaby: ervaringsverhaal + herstel

Toen ik in de puberteit kwam, merkte ik dat mijn lichaam begon te veranderen. Logisch natuurlijk! Het krijgen van borsten vond ik leuk, maar ik merkte ook dat mijn binnenste schaamlippen groter werden t.o.v. mijn buitenste. Toch stoorde het me destijds nog niet voldoende om na te denken over een schaamlipcorrectie. Inmiddels ben ik heel wat jaartjes ouder en twee kindjes rijker. Door de zwangerschappen en bevallingen leken mijn binnenste schaamlippen groter geworden. Ik merkte dat me dit meer en meer stoorde en dat het me nu wel bezighield. Voor de rest ben ik nog erg tevreden met mijn lichaam, ik besloot om het stukje waar ik minder tevreden over was, te gaan laten corrigeren.

Gelukkig heb ik nooit ongemak ervaren van het feit dat mijn binnenste schaamlippen groter waren dan de buitenste. Ik heb altijd alles kunnen doen. Voor mij was het dus puur vanuit esthetisch oogpunt dat ik er wat aan wilde laten doen.

Op zoek naar een kliniek en behandelaar

Op het internet kom je vervolgens talloze klinieken tegen waar je deze ingreep kunt laten uitvoeren. Ook de prijsverschillen zijn enorm, van € 425,- tot € 2.500,-. Ik kwam al snel bij MOOI kliniek uit. De informatie op de website was erg duidelijk en sprak mij aan. Het feit dat je door een plastisch chirurg geholpen wordt en niet door een cosmetisch arts, vond ik erg belangrijk. Na telefonisch contact met MOOI, waarbij ik meteen uitgelegd kreeg dat deze ingreep enkel door een vrouwelijke plastisch chirurg werd uitgevoerd, besloot ik een intake te plannen.

“Het feit dat je door een plastisch chirurg geholpen wordt en niet door een cosmetisch arts, vond ik erg belangrijk.”

Twee weken later kon ik al terecht. De intake was prettig, ik voelde me meteen op mijn gemak. Ik had me zelf al goed ingelezen dus wist wel wat de ingreep ongeveer zou inhouden. Er was genoeg ruimte voor vragen, het herstel werd besproken en tenslotte werd er natuurlijk even gekeken. Ik kreeg direct een eerlijk advies en ik voelde me begrepen. Nog voordat ik de deur uit was, besloot ik een afspraak te plannen voor de ingreep! Spannend, maar ook zo fijn dat ik deze knoop eindelijk voor mezelf had doorgehakt.

De ingreep

Een maand na de intake kon ik al terecht voor de ingreep. Gek genoeg was ik niet nerveus, ik keek er juist naar uit. Ondanks dat ik wist dat het een paar pittige dagen of weken zouden worden, had ik er veel zin in! Aangekomen bij de kliniek, werd ik direct warm ontvangen. Ik mocht mee naar de behandelruimte waar ik al snel een verdovende crème aangebracht kreeg. Eenmaal ingetrokken, was het hele gebied down-under verdoofd. De plastisch chirurg kwam binnen en heeft nogmaals alles met mij doorgenomen. Het operatiegebied werd afgetekend en vervolgens werd alles nogmaals verdoofd met injectiespuiten. Door de crème, voelde ik hier helemaal niets van! Zelfs de assistente keek mij verbaasd aan toen ik geen krimp bleek te geven. Snel daarna begonnen ze met de correctie. Je voelt dat ze bezig zijn maar je voelt absoluut geen pijn. Tijdens de operatie hebben we gezellig gekletst en voordat ik het wist zat het erop! Fijn, ik was opgelucht dat alles goed was gegaan! Met een ice-pack in mijn onderbroek, mocht ik vlak na de ingreep naar huis. 

Het herstel per dag

Dag 1: rusten en koelen

De eerste uren na de ingreep is alles nog verdoofd. Het voelt wat ongemakkelijk maar ik ervaarde nog geen pijn. Ik heb me de eerste dag rustig gehouden en ben lekker in bed gaan liggen. Elk uur 10-15min koelen vond ik pittig. Toen de verdoving was uitgewerkt merkte ik ook dat het koelen onprettig was. Het brandde erg op het moment dat ik de ice-pack aanbracht. Plassen deed ik met een kan met water op de wc of in bad. Ik merkte dat de gaasjes die ik had meegekregen erg bleven plakken aan de wond waardoor dit telkens begon te bloeden als ik ze lostrok. Ik heb toen contact gezocht met MOOI en zij adviseerde mij om vaseline op de gaasjes aan te brengen zodat deze niet meer bleven plakken. Dit heeft goed geholpen! Ook maakte ik de gaasjes nat als ik moest plassen, zodat de wond minimaal belast werd. Als pijnstilling heb ik elke vier uur twee paracetamol gepakt. De wond voelt erg ongemakkelijk aan.

Dag 2: zwelling en een nabloeding

Toen ik ‘wakker’ werd en naar beneden liep om te plassen, bleek ik een nabloeding te hebben. Ik schrok even, maar wist wel wat ik moest doen. Op een opgerolde handdoek blijven zitten en goed tegendruk geven. Het heeft bij mij zeker een uur geduurd, voordat de bloeding volledig gestopt was. Ik baalde, ik zag dat de wond enorm gezwollen en blauw was. Het was werkelijk geen gezicht.

Goed om te weten is dat ik wel een bloedstollingsziekte heb, waardoor ik sowieso sneller en langere bloedingsneigingen heb.

Ondanks dat je dit leest op internet en je dus weet dat dit erbij hoort, vraag je je toch af of het normaal is. Gelukkig werd ik door het team van MOOI weer goed geadviseerd en gerustgesteld. Deze dag heb ik de hele dag een opgerold gastendoekje tussen mijn benen geklemd om meer tegendruk te geven. Gek genoeg is dat erg fijn. Achteraf gezien, had ik dit het beste al op dag 1 kunnen doen.

Mijn tip dus ook: direct tegendruk geven tussen het koelen door! Ik denk dat de zwelling bij mij minder was geweest als ik overdag en in de nacht al direct die tegendruk had gegeven. Ook vandaag voelt de wond onprettig en pijnlijk. Paracetamol it is!

Dag 3: ongemak

De wond is nog steeds pijnlijk, gezwollen en blauw. Slapen is wat lastig doordat draaien en op je zij of buik liggen erg ongemakkelijk voelt. Ondanks het ongemak probeer ik wel te blijven bewegen. Ook het constant tegendruk geven en koelen gaat vandaag vrolijk door. Ik leef nog steeds op de paracetamol, maar met deze pijnstilling is het echt heel goed te doen.

De dagen die volgen blijven een beetje hetzelfde. Ik heb ruim een week echt ongemak ervaren van de wond.

De tweede week

Ongeveer 7-8 dagen na de ingreep, merkte ik dat de wond erg begon te jeuken. Sommige hechtingen leken los te laten en ik zag dat een klein deel van de wond open stond. Na telefonisch contact met MOOI kon ik diezelfde dag nog terecht voor een controle. De nacontrole is eigenlijk pas na 14 dagen maar ze wilde me graag eerder zien. Tijdens de controle bleek de wond er normaal uit te zien. Het was inderdaad een beetje open maar dit zou, wel met wat vertraging, uiteindelijk mooi dicht groeien.

Een aantal dagen later, 14 dagen na de ingreep, ben ik nogmaals op controle geweest. Ze hebben toen de knoopjes van de hechtingen weggeknipt. Ook de plastisch chirurg kwam nog even een kijkje nemen en stelde mij gerust dat alles er goed uit zag. Ze vertelde mij dat het deel van de wond dat open stond, echt langer de tijd nodig had om te genezen maar dat het helemaal goed zou komen. Ik merkte direct, toen alle hechtingen wegwaren, dat de wond rustiger werd en het herstel ineens enorm vorderde. Ik had ook geen pijn meer en het trekkerige gevoel ging ook langzaam weg.

Een maand na de schaamlipcorrectie

Na een maand kon ik mijn dagelijkse bezigheden weer goed oppakken. Met sporten en fietsen moest ik nog even wachten omdat een deel van de wond nog niet voldoende dicht was. Het resultaat is trouwens fantastisch! Wetende dat er nog wat restzwelling zit en het resultaat dus alleen maar mooier zal worden.

Het was het waard!

Ik ben nu 2,5 maand verder. Ik ervaar totaal geen ongemak meer. Ik kan alles weer, lekker sporten, fietsen, en intiem zijn met mijn partner. Ik vond het herstel redelijk pittig en zeker niet pijnloos, maar het was het helemaal waard. MOOI kliniek heeft mij enorm goed begeleid en stond altijd voor mij klaar als ik vragen had of langs wilde komen voor een extra controle. Wat een lieve en zorgzame mensen!

Ik ben enorm blij dat ik deze stap heb gezet en kijk nu met volle tevredenheid in de spiegel! Normaal zeggen ze: bij twijfel niet doen! Maar ik zou juist zeggen: bij twijfel, zeker doen en wel bij MOOI!

Boodschappenlijstje voor de ingreep

Ter voorbereiding kun je dit alvast in huis halen:

  • Grote pot vaseline
  • Stevige hipsters/onderbroeken
  • Zachte gaasjes
  • Katoenen inlegkruisjes/maandverbandjes
  • Extra icepack
  • Portie geduld
Groetjes,
Gaby

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Je eigen lichaam weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag tijdens een vrijblijvend consult wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.