Angst voor een operatie of narcose: tips
De meeste mensen vinden een operatie erg spannend. Dat is ook volkomen logisch omdat er ook erg veel bij komt kijken. Mogelijk ga je onder narcose, vraag je je af of het pijn gaat doen en ben je bezorgd over het resultaat. Bovendien is het zo dat de meeste mensen niet dagelijks onder het mes gaan, waardoor de onzekerheid en de angst voor het onbekende nog meer kunnen toenemen. In dit artikel delen we enkele waardevolle tips om je voor te bereiden op een operatie en om de angst voor zowel de ingreep zelf als de narcose te verminderen, zodat je met meer vertrouwen naar de operatiedag kunt kijken.
Angst voor anesthesie ofwel, narcose angst
De meest gehoorde reden waarom mensen wachten met het plannen van een consult voor een cosmetische ingreep is hun angst voor anesthesie, ofwel narcose angst of anesthesiefobie. Hierbij ben je dus bang voor het ontvangen van verdoving, niet zo zeer de prik (naaldenfobie) maar eerder de angst dat er iets misgaat waardoor je nog iets voelt tijdens de operatie of dat je niet meer wakker wordt. Ook horen wij vaker dat iemand een naaldenfobie heeft. Vaak komt deze angst voort uit een eerdere nare ervaring waarbij je bijvoorbeeld na de prik bent flauwgevallen.
De angst voor een operatie kan variëren van milde zorgen en nervositeit tot intense angst en paniekaanvallen. Goed om te weten is dat wij bij MOOI kliniek ervaring hebben met allerlei soorten mensen, van heel relaxt tot erg gestrest voor een operatie. Hier zijn enkele tips om je te helpen omgaan met de angst voor een operatie of narcose:
-
Zorg dat je goed geïnformeerd bent
Elke chirurgische ingreep start met een consult bij een zeer ervaren plastisch chirurg. Je krijgt uitgebreide uitleg en de mogelijkheid om vragen te stellen. Tijdens het consult met de plastisch chirurg kun je ook aangeven dat je het allemaal erg spannend vindt en wellicht een naalden- of anesthesiefobie hebt. Als je er behoefte aan hebt, kun je een extra telefonisch consult krijgen bij onze anesthesist (arts gespecialiseerd in o.a. narcose, pijnmedicatie en jouw welzijn tijdens de operatie) om meer informatie in te winnen over anesthesie.
Sowieso hebben alle patiënten die onder volledige narcose gaan voor een preoperatieve screening bij de anesthesist. Goed om te onthouden is dat er nergens zo goed op iemand gelet wordt, als tijdens een narcose op een operatiekamer.
-
Probeer ontspanningsoefeningen uit
Er zijn veel verschillende ontspanningsoefeningen om jezelf te kalmeren zowel geestelijk als lichamelijk. Heb je hier geen ervaring mee? Ga dan op onderzoek uit wat bij jou past en werkt. Je zou je kunnen verdiepen in:
- Diepe ademhaling: Probeer bewust diepe, langzame ademhalingen in te nemen en uit te ademen. Dit kan je helpen je hartslag te vertragen en stress te verminderen.
- Progressieve spierontspanning: Deze techniek houdt in dat je je spieren één voor één aanspant en dan loslaat, beginnend bij je tenen en omhoogwerkend naar je gezicht. Dit kan je lichaam helpen te ontspannen.
- Meditatie: Meditatie omvat verschillende technieken om je geest te kalmeren en in het moment te zijn. Je kunt geleide meditaties volgen of gewoon stille meditatie beoefenen.
- Mindfulness: Dit houdt in dat je bewust aandacht schenkt aan het huidige moment zonder oordeel. Mindfulness-oefeningen kunnen je helpen stress te verminderen en je bewustzijn te vergroten.
- Aromatherapie: Het gebruik van bepaalde geuren, zoals lavendel of kamille, kan kalmerend werken. Dit kan worden bereikt door essentiële oliën te verspreiden of te gebruiken in een bad.
- Luisteren naar rustgevende muziek: Muziek kan een krachtig hulpmiddel zijn om stress te verminderen. Kies muziek die je kalmeert en ontspant.
Mochten bovenstaande oefeningen niets voor jou zijn en heb je echt een extreme angst? Vraag dan hulp van een
-
Er is veel mogelijk
Elke operatie is maatwerk en volledig afgestemd op de persoon. Zo ook de narcose. Heb je angst voor de operatie en merk je dat het je ’s nachts wakker houdt? Geef dit tijdig aan, dan kun je in overleg met de plastisch chirurg kijken wat mogelijk is. Er bestaat medicatie om je te kalmeren of in slaap te helpen de nacht voor je operatie.
-
Professionele hulp zoeken
Merk je dat praten over je angst niet helpt en dat je ook na het gesprek met onze artsen niet gerust bent, dan kan mogelijk alleen therapie of een angst coach jou helpen. Leren ontspannen is bijvoorbeeld belangrijk om je angst te verminderen. Een angst therapeut kan jou hierin begeleiden. Ook wordt er gekeken naar de oorzaak van je angst. Er zijn vaak verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis.
Verder is onze ervaring dat elke operatie alleen maar beter wordt wanneer je zelf de controle los laat en vertrouwen schenkt in het zorgpersoneel.
Heb jij angst voor de operatie? Laat het ons weten en wij helpen je er doorheen!
Voel je MOOI,
Team MOOI kliniek
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.