Zo bereid je je voor op je operatie

Het is zover! Je hebt een belangrijke keuze gemaakt voor jezelf en aangegeven dat je een cosmetische ingreep wilt ondergaan. Misschien staat de operatiedatum zelfs al in je agenda. Natuurlijk kijk je er erg naar uit maar het is ook een beetje spannend. Als het goed is heb je tijdens je eerste consult al veel besproken met een van onze specialisten en weet je wat je te wachten staat. Weet ook dat je altijd contact met ons kunt opnemen als er opeens een vraag te binnen schiet. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de ingreep en daarmee ook je herstel te bevorderen geven wij je graag nog een aantal tips. Zo kun je alvast zorgen dat je algehele conditie optimaal is en wat zaken regelen vooraf.

Start met een gezonde leefstijl

Een goede conditie, zowel geestelijk als lichamelijk, voor een operatie kan helpen bij een beter herstel. Er bestaan altijd risico’s op complicaties maar die willen we zo klein mogelijk houden. Daarnaast moet het litteken bij een cosmetische operatie is zo mooi mogelijk worden. Deels heeft dit natuurlijk met de operatietechniek te maken maar deels heeft het ook te maken met hoe je lichaam geneest. Heel belangrijk is het om niet te roken omdat de kans op complicaties in de vorm van infectie en wondgenezingsproblemen bij rokers veel hoger is dan bij mensen die niet roken.

Gezond leven en gezond eten helpen over het algemeen ook bij het herstel na een operatie. De periode voor een operatie kun je dus maar beter gezond eten omdat je rondom de operatie vaak minder eet. Dit komt omdat je onder andere nuchter moet zijn op de dag van de operatie.

Extra voedingsstoffen

Rondom een operatie heeft je lichaam extra behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt door een uitgebalanceerd dieet. Vind je dit lastig? R-support heeft met een team van experts twee wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen ontwikkeld. Deze shakes bevatten de extra voedingstoffen die je rondom een operatie nodig hebt.

(Tijdelijk) stoppen met roken & alcohol

Roken staat een goed herstel in de weg. Het is wetenschappelijk bewezen dat de nicotine in rookwaren de kans op infecties vergroten. Zorg ervoor dat je minimaal 2 weken voor de operatie volledig stopt. Ook is het verstandig tot 6 weken na de ingreep niet te roken.

Laat ook de wijn en andere alcoholische dranken tijdelijk even staan voorafgaand én na jouw ingreep. Alcohol zorgt namelijk dat je bloed verdund wordt wat weer voor complicaties tijdens en na de ingreep kan zorgen.

Dit moet je regelen

Voorafgaand aan je operatie moet je een aantal dingen regelen. Jij ondergaat de operatie, maar je doet het niet alleen.

Regel vervoer & hulp in huis

De ene operatie is de andere niet, maar bij alle ingrepen geldt: je kun na de ingreep niet zelfstandig naar huis rijden. Daarom is het verstandig om te zorgen dat je na de ingreep wordt opgehaald en naar huis wordt gebracht. Vraag een familielid of vriend(in) om je te helpen. Bij de meeste operaties mag  je tot 1 week na de ingreep niet autorijden en bij sommige operaties is het nog langer.

Heb je jonge kinderen? Vanzelfsprekend houd je rekening met je kinderen, maar nu moeten zij ook extra voorzichtig zijn met jou. Na thuiskomst mag je namelijk niet tillen en bukken. Regel daarom zeker voor de eerste week hulp zodat jij je lichaam rust geeft en het goed kan herstellen. Heb je geen kinderen? Dan is het alsnog fijn om hulp te krijgen met het huishouden en met jouw eigen verzorging.

Vrij regelen van je werk

Houd minimaal 1 tot 2 weken na de operatie rust (afhankelijk van de ingreep). Je kunt tijdens deze periode niet werken. Overleg altijd met de plastisch chirurg of je weer aan het werk kan. De plastisch chirurg kan je hier goed over adviseren tijdens het consult.

Kleding

Na de operatie zal het behandelde gebied geruime tijd gevoelig en beurs aanvoelen. Zorg er daarom voor dat je comfortabele kleding draagt of meeneemt naar de kliniek. Kies voor losse kledingstukken waar jij je prettig in voelt. Denk ook aan schoenen of sloffen waar je makkelijk instapt.

Moet je na je operatie drukkleding dragen of een sport-bh? Dan is het handig om een reserve in huis te hebben, bestel deze alvast. Eén set krijg je sowieso direct na de operatie aan en is bij de prijs van de operatie inbegrepen.

In huis halen: voeding & pijnstilling

Denk je aan herstel, denk je ook aan voeding. Want naast rust is de juiste voeding ook bevorderlijk voor een goed herstel. We raden daarom aan om tijdens je herstel te proberen om zo veel mogelijk gezond te eten. Je hoeft nou niet direct aan de groene smoothies te gaan (mag wel!) maar let er in ieder geval op dat je ruim voldoende water drinkt en voldoende groenten en fruit binnen krijgt. Het kan fijn zijn om tijdens de voorbereiding op de borstvergroting alvast wat boodschappen en maaltijden in huis te halen. Dan hoef je hier niet meer naar om te kijken.

Na de ingreep kun je pijn hebben aan de plek waar je bent geopereerd. Je mag daarvoor paracetamol slikken. Zorg er dan ook voor dat je deze al voldoende in huis hebt voor de ingreep. In overleg met de plastisch chirurg ontvang je andere pijnstillers. Heb je een allergie of gebruik je medicijnen? Bespreek dit dat altijd met de plastisch chirurg.

De dag van de operatie

De dag van de operatie breekt aan. Het is goed als je weet wat je moet doen.

Vind je het spannend?

We snappen natuurlijk dat het ondergaan van een operatie voor wat stress en zenuwen kan zorgen. Probeer voor de operatie wat tot rust te komen zodat je voldoende uitgerust de ingreep kan ondergaan. Vind je dit moeilijk? Probeer er over te praten met familie en of vrienden. Je kunt ook proberen om te mediteren.

Nuchter zijn

Een operatie kan alleen plaats vinden als je nuchter bent. Nuchter zijn betekent dat je vanaf middernacht (0.00 uur) niet meer mag eten of drinken. Het is wel wenselijk dat je de ochtendmedicatie inneemt met een glaasje water, behalve als je duidelijke instructies hebt gekregen om bepaalde medicatie niet in te nemen. Verder niet meer eten of drinken! Vrouwen die de anticonceptiepil slikken worden geadviseerd deze te blijven doorgebruiken. Na de narcose kan gedurende de rest van de cyclus niet meer gerekend worden op volledige bescherming tegen zwangerschap.

Nog even douchen of in bad

Het kan zijn dat je na de operatie tijdelijk niet mag douchen en in bad gaan mag meestal een aantal weken niet! Geniet dus nog even van een lekkere douche of een warm bad.

Dit neem je mee naar MOOI kliniek

De operatie vindt plaats in de operatiekamer van MOOI kliniek. Wat moet je allemaal inpakken?

  • Je ID of paspoort
  • De medicijnen die je deze dag nodig hebt.
  • Indien in je bezit jouw medicijnkaart.
  • Wanneer je contactlenzen draagt een opbergdoosje en vloeistof + bril
  • Loszittende en makkelijk kleding
  • Schoenen of sloffen waar je makkelijk instapt
  • Telefoon + oplader
  • Toiletspullen
  • Indien gewenst een boek/tijdschrift/tablet en/of oordopjes

Waardevolle spullen (geld, sieraden, piercings, etc.) kan je thuislaten. Op de operatiekamer is het ten strengste verboden om sieraden te dragen.

Heb je nog vragen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in.

Onze belofte

Bij MOOI is kwaliteit geen loze slogan. Wij hechten bijzonder waarde aan kwaliteit omdat het om jouw uiterlijk gaat en dat neem je je hele leven mee. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen staan daarom centraal in onze aanpak.