Nazorg en leefregels na verwijdering borstprothesen

Wanneer je bestaande borstimplantaten laat verwijderen, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De gemiddelde herstelperiode is 6 weken, maar het eindresultaat laat vaak wat langer op zich wachten. We krijgen vaak vragen over wat je wel en niet mag doen na deze operatie en hoe je het herstel kan bevorderen. Daarom delen wij de leefregels om een voorspoeding herstel te bevorderen. Pas na ongeveer 6 tot 12 maanden zie je het eindresultaat.

Herstellen van een prothese wissel? Bekijk dan het herstel na een normale borstvergroting.

Medicatie en pijnstilling

Voel je je beroerd of zijn je borsten erg pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven. Wanneer zich thuis problemen voordoen, zoals veel pijn, toenemende zwelling of spanning aan één kant, dien je contact met ons op te nemen.

In overleg met de plastisch chirurg eventuele bloedverdunners hervatten.

Drains

Indien je met drains naar huis gaat, dan worden deze meestal de volgende dag weer verwijderd. Je wordt gebeld door de assistente van MOOI kliniek. Je kunt dit telefoontje vanaf de middag verwachten. Indien je niet gebeld wordt, dan kan het zijn dat we je niet kunnen bereiken, bel dan a.u.b. naar de kliniek. Totdat de drains eruit gehaald zijn, mag je niet douchen! Nadat de drains zijn verwijderd mag je kort douchen vanaf drie dagen na de operatie.

Alcohol en roken

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces.

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

De eerste dagen na de ingreep

Na de operatie kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Het verband bestaat uit een goed passende beha die je direct na de operatie aankrijgt. De borsten kunnen pijnlijk aanvoelen. Ook zullen de borsten gezwollen zijn waardoor ze gespannen aanvoelen. Dat gevoel wordt binnen een paar dagen minder. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en gezwollen zijn. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Het advies is om 2 weken niet auto te rijden.

DOEN: VEEL RUSTEN

Het herstel is erg afhankelijk van de ingreep of de combinatie van ingrepen. Wanneer er veel kapsel weggehaald moet worden, of wanneer het verwijderen wordt gecombineerd met een borstlift, dan kan het herstel langer duren dan wanneer een deel van het kapsel kan blijven zitten. De eerste twee weken na de operatie dien je rustig aan te doen en de volgende instructies op te volgen:

 • niet tillen of bukken
 • met je bovenarmen niet hoger dan de schouder reiken
 • jezelf niet met de armen opdrukken
 • slapen op de rug met twee kussens of als je het hebt, maak gebruik van de kantelfunctie van het bed
 • niet op de zij of op de buik slapen
 • niet rennen, fietsen of andere sportactiviteiten beoefenen
 • wandelen en rustige bewegingen met de armen zijn toegestaan
 • draag dag en nacht een strakke bovenkleding, zoals een sportbh
 • niet autorijden

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Als je geen drains hebt, mag je 24 uur na de operatie weer douchen als je daar behoefte aan hebt. Heb je wel drainages, dan moet je sowieso even wachten met douchen. Beter wacht je drie dagen voordat je weer gaat douchen. Natuurlijk kun je je lichaam wel opfrissen met wat warm water en een washandje. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad!

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste weken na je borst operatie mag je absoluut niet op je buik slapen. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.

Twee weken na de ingreep

Na twee weken kom je op controle bij MOOI kliniek.

HECHTINGEN

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd en zal de assistente je instructies geven over de nazorg en/of het masseren van de littekens.

Twee weken na de ingreep mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles!

DIT MAG JE WEER DOEN:

 • Autorijden
 • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken
 • Wandelen en rustige bewegingen met je armen
 • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

 • Sporten
 • Sauna, in bad, stomen
 • Zwaar tillen
 • Zonnen of zonnebank

Zes weken na de ingreep

Na zes weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. De zwellingen zijn flink afgenomen en de littekens genezen mooi. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken.

DOEN: SPORTEN

Bewegen is goed voor je lichaam en na al die weken niet sporten, is het misschien ook weer tijd om terug in shape te komen? Gelukkig mag je na 6 weken weer sporten. Fitness, zwemmen, fietsen, rennen, als het goed voelt en je ervaart geen pijn dan kun je hier gewoon mee beginnen.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Het eindresultaat is afhankelijk van je borstweefsel, huid en hoe de operatie is verlopen. Het eindresultaat kun je pas beoordelen na 6 tot 12 maanden. Hoe je borsten eruitzien na het definitief verwijderen van de implantaten is lastig te voorspellen en verschilt van persoon tot persoon. Dit heeft te maken met het volume van de implantaten die verwijderd worden, je eigen borstweefsel, de elasticiteit van je huid en natuurlijk ook de noodzakelijke ingreep.

Wat de littekens betreft kan het langer duren voordat deze minder zichtbaar zijn. De littekens beginnen ergens tussen 6 en 12 maanden van rood naar paars te kleuren, om uiteindelijk bleek te worden en daardoor bijna niet meer zichtbaar te zijn.

BORSTONDERZOEK

Onderzoek naar borstkanker kan na een borstcorrectie normaal worden uitgevoerd. Het uitvoeren van een mammografie mag ook na 6 weken na je behandeling. Mocht het nodig zijn, dan zal er een aanvullend onderzoek gedaan worden.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!