Borstvergroting: herstel, nazorg en leefregels

Wanneer je een borstvergroting laat doen, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De gemiddelde herstelperiode is 6 weken, maar het eindresultaat laat vaak wat langer op zich wachten. We krijgen vaak vragen over wat je wel en niet mag doen na een borstvergroting en hoe je het herstel kan bevorderen. Daarom leggen wij je graag uit wat de Do’s and Don’ts zijn na een borstvergroting met borstimplantaten!

De eerste dag na de operatie zullen je borsten pijnlijk aanvoelen en nog gezwollen zijn. Het resultaat van de borstvergroting is wel direct zichtbaar, maar natuurlijk worden je borsten nog elke dag mooier! Pas na ongeveer 3 maanden zie je het eindresultaat.

Een voorspoedig herstel begint met een goede voorbereiding

snel herstellen van borstvergroting

Een lichaam dat gezond en fit is vóór de borstvergroting, zal sneller en beter herstellen. Zorg er daarom voor dat je lichaam fit is en voldoende voedingsstoffen heeft voor de operatie. Dit zorgt na de operatie voor een betere wondgenezing en verkleind de kans op complicaties. Onze partner R-Support heeft hiervoor twee wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen ontwikkeld: Recover Prepare en Recover After Surgery. Ter voorbereiding op de operatie zou je twee weken van te voren kunnen starten met Recover Prepare. Dit is een shake die je immuunsysteem verbetert en alle tekorten aan essentiële voedingsstoffen aanvult voor jouw operatie. Het is een aanvulling op je normale (gezonde) voedingspatroon. Direct na de operatie zou je kunnen starten met Recover After Surgery om optimaal te herstellen en de wondgenezing te bevorderen.

Belangrijk is dat je op de dag van de ingreep nuchter bent!

Regel verder als dat mogelijk is extra huishoudelijke hulp, zoals een partner, vriend of vriendin die je kan uithelpen de eerste paar dagen. Stop ook met roken!

Sport BH dragen

Tot 6 weken na de borstvergroting moet je een sport-BH gedragen. Deze mag alleen af tijdens het douchen. De BH dient voldoende steun te geven, waarbij het van belang is dat de BH mooi aansluit op jouw borsten na de borstvergroting, maar zeker niet te groot is. Op de website, emdawear.nl, zijn in de shop 17 verschillende compressieve BH’s te vinden. Hiervan raden wij de Bonnie variant aan.

Drains

Als het nodig is worden na de operatie drains (dunne buisjes) geplaatst om het wondvocht te laten wegvloeien. Indien je met drains naar huis gaat, dan worden deze meestal binnen twee dagen weer verwijderd. Je wordt gebeld door de assistente van MOOI kliniek. Je kunt dit telefoontje vanaf de middag verwachten. Indien je niet gebeld wordt, dan kan het zijn dat we je niet kunnen bereiken, bel dan a.u.b. naar de kliniek. Totdat de drains eruit gehaald zijn, mag je niet douchen! Nadat de drains zijn verwijderd mag je kort douchen.

De eerste dagen na je borstvergroting: wat wel en niet doen?

Na de operatie kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Je borsten zullen pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dat gevoel wordt na een paar dagen minder. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Bovendien zullen je borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen, dus het liefst maak je zo weinig mogelijk bewegingen. Het advies is om 2 weken niet auto te rijden.

DOEN: VEEL RUSTEN

De eerste 10 tot 14 dagen na je borstvergroting met implantaten moet je rustig aandoen. Dit betekent dat je veel moet rusten en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren. Is er iemand die lekker voor je kan koken, je kan helpen met aan en uitkleden of af en toe voor jou wil opstaan? Na de operatie kun je moeite hebben met opstaan en dan is het fijn als er iemand is die je kan helpen. Let op! Te veel en te lang rusten is ook niet goed voor je lichaam. Strek af en toe je benen tijdens een korte wandeling om de kans op trombose of embolie te beperken.

NIET DOEN: FYSIEKE INSPANNING

De eerste twee weken na de operatie dien je rustig aan te doen en je lichaam zo min mogelijk te belasten. Dit betekent:

 • niet tillen of bukken
 • met je bovenarmen niet hoger dan de schouder reiken
 • jezelf niet met de armen opdrukken
 • niet rennen, fietsen of andere sportactiviteiten beoefenen
 • wandelen en rustige bewegingen met de armen zijn toegestaan

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Als je geen drains hebt, mag je 24 uur na de operatie weer douchen als je daar behoefte aan hebt. Heb je wel drainages, dan moet je sowieso even wachten met douchen. Beter wacht je twee dagen voordat je weer gaat douchen. Natuurlijk kun je je lichaam wel opfrissen met wat warm water en een washandje. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad!

DOEN: PIJNSTILLING NEMEN

Voel je je beroerd of zijn je borsten erg pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven. Wanneer zich thuis problemen voordoen, zoals veel pijn, toenemende zwelling of spanning aan één kant, dien je contact met ons op te nemen.

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste zes weken na je borstvergroting mag je absoluut niet op je buik slapen. Ook op je zij slapen mag niet. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.

NIET DOEN: ALCOHOL DRINKEN & ROKEN

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding. 
De resultaten zijn beter als je ook na de ingreep stopt met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en verstoort de wondgenezing. Dit geldt ook voor het gebruik van nicotinepleisters en -kauwgom.

Twee weken na je borstvergroting: wat wel en niet doen

Na ongeveer 10 tot 14 dagen voel je je een stuk beter! Na twee weken kom je op controle bij MOOI kliniek. Omdat vlak na de operatie de huid en vooral de borstspier nog moet meerekken, zal de nieuwe borst in het begin nog niet de definitieve vorm hebben. Na twee weken is de spier voldoende uitgerekt en zal de borst voller en fraaier zijn.

HECHTINGEN

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd en zal je instructies krijgen over de nazorg en/of het masseren van de littekens.

Twee weken na je borstvergroting mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles!

DIT MAG JE WEER DOEN:

 • Autorijden
 • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken
 • Wandelen en rustige bewegingen met je armen
 • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

 • Sporten
 • Zonder overleg je sportbeha (definitief) uit doen
 • Zwaar tillen of zware lichamelijke inspanning
 • Zonnen of zonnebank

Zes weken na je borstvergroting: hersteld?

Na zes weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. De zwellingen zijn flink afgenomen en de littekens genezen mooi. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken.

DOEN: SPORTEN

Bewegen is goed voor je lichaam en na al die weken niet sporten, is het misschien ook weer tijd om terug in shape te komen? Gelukkig mag je na 6 weken weer sporten. Fitness, zwemmen, fietsen, rennen, als het goed voelt en je ervaart geen pijn dan kun je hier gewoon mee beginnen. Sommige sporten kun je wellicht beter niet meer doen na een borstvergroting omdat de kans dan bestaat dat je borstprotheses beschadigd raken. Denk aan vechtsporten waarbij je harde plakken op je borst kunt krijgen.

Borstvergroting sporten

DOEN: SLAPEN ZOALS JIJ WILT

Na zes weken mag je ook weer slapen zoals jij wilt. Op je buik slapen zal misschien wel iets anders zijn nu je nieuwe borsten hebt.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. De nieuwe borst ziet er pas na een paar maanden natuurlijk uit en voelt soepel aan. De uiteindelijke vorm van de nieuwe borst hangt echter sterk af van de hoeveelheid en de vorm van het eigen borstweefsel. Wat de littekens betreft kan het langer duren voordat deze minder zichtbaar zijn. De littekens beginnen ergens tussen 6 en 12 maanden van rood naar paars te kleuren, om uiteindelijk bleek te worden en daardoor bijna niet meer zichtbaar te zijn. Bescherm de littekens tegen UV-straling.

BORSTONDERZOEK

Onderzoek naar borstkanker kan na een borstcorrectie normaal worden uitgevoerd. Ook een mammografie, alhoewel het maken en het beoordelen van deze röntgenfoto bemoeilijkt wordt.

Bij borstprothesen adviseren we om de borstkanker screeningsonderzoeken in het ziekenhuis te doen.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Denk je al lang na over een borstvergroting?

Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.