Nazorg en leefregels na een borstlift

Wanneer je een borstlift laat doen, heeft je lichaam, huid en je borsten tijd nodig om te herstellen. De gemiddelde herstelperiode is zes weken, maar het eindresultaat laat vaak wat langer op zich wachten. We informeren je graag over het herstel na een borstlift en wat je wel en niet mag doen na de operatie.

De eerste dag na de operatie zullen je borsten pijnlijk aanvoelen en nog gezwollen zijn. Dat gevoel wordt binnen een paar dagen minder. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en gezwollen zijn. Pas na ongeveer drie maanden zie je het eindresultaat.

De eerste dagen na de borstlift

Meestal mag je op de dag van de borstlift operatie nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Je borsten zullen pijnlijk aanvoelen. Dat gevoel wordt na een paar dagen minder. Om een zo mooi mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.).

Ga of heb je een borstlift laten doen in combinatie met een borstvergroting? Dan kun je ook de leefregels na een borstvergroting met implantaten lezen.

Sport BH dragen

Tot 6 weken na de ingreep moet je een sport-BH gedragen. Deze mag alleen af tijdens het douchen. De BH dient voldoende steun te geven, waarbij het van belang is dat de BH mooi aansluit op jouw borsten na de ingreep, maar zeker niet te groot is. Op de website, emdawear.nl, zijn in de shop 17 verschillende compressieve BH’s te vinden. Hiervan raden wij de Bonnie variant aan. Neem de BH mee naar het ziekenhuis.

Medicatie en pijnstilling

Voel je je beroerd of zijn je borsten erg pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven. Wanneer zich thuis problemen voordoen, zoals veel pijn, toenemende zwelling of spanning aan één kant, dien je contact met ons op te nemen.

Als je voor de operatie bepaalde medicatie gebruikte, zoals bloedverdunners, kun je deze in overleg met de plastisch chirurg hervatten.

Drains

Indien je na de borstlift met drains naar huis gaat, dan worden deze meestal de volgende dag weer verwijderd. Je wordt gebeld door de assistente van MOOI kliniek. Je kunt dit telefoontje vanaf de middag verwachten. Indien je niet gebeld wordt, dan kan het zijn dat we je niet kunnen bereiken, bel dan a.u.b. naar de kliniek. Totdat de drains eruit gehaald zijn, mag je niet douchen! Nadat de drains zijn verwijderd mag je kort douchen vanaf drie dagen na de operatie.

Alcohol en roken

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces.

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de borstlift, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Het advies is om 2 weken niet auto te rijden.

DOEN: VEEL RUSTEN

De eerste 10 tot 14 dagen na je borstcorrectie moet je rustig aandoen. Dit betekent dat je veel moet rusten en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren. Is er iemand die lekker voor je kan koken, je kan helpen met aan en uitkleden of af en toe voor jou wil opstaan? Na de operatie kun je moeite hebben met opstaan en dan is het fijn als er iemand is die je kan helpen. Let op! Te veel en te lang rusten is ook niet goed voor je lichaam. Strek af en toe je benen tijdens een korte wandeling om de kans op trombose of embolie te beperken. Verder:

 • Niet tillen of bukken
 • Met je bovenarmen niet hoger dan de schouder reiken
 • Jezelf niet met de armen opdrukken
 • Niet rennen, fietsen of andere sportactiviteiten beoefenen
 • Wandelen en rustige bewegingen met de armen zijn toegestaan

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Als je geen drains hebt, mag je 24 uur na de operatie weer douchen als je daar behoefte aan hebt. Heb je wel drainages, dan moet je sowieso even wachten met douchen. Beter wacht je drie dagen voordat je weer gaat douchen. Natuurlijk kun je je lichaam wel opfrissen met wat warm water en een washandje. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad (of stomen)!

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar als je je borsten hebt laten liften mag je de eerste weken absoluut niet op je zij of buik slapen. Het beste slaap de eerste weken niet helemaal plat i.v.m. zwelling. Leg twee kussens achter in je rug zodat je meer rechtop ligt. Slaap 6 weken niet op je buik of zij.

Twee weken na de borstlift

Na twee weken kom je op controle bij MOOI kliniek.

HECHTINGEN

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd en zal de assistent(e) je instructies geven over de nazorg en/of het masseren van de littekens.

Twee weken na de ingreep mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles!

DIT MAG JE WEER DOEN:

 • Autorijden
 • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken
 • Wandelen en rustige bewegingen met je armen
 • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

 • Sporten
 • Zonder overleg je sportbeha (definitief) uit doen
 • Zwaar tillen
 • In bad gaan
 • Sauna, zonnen of zonnebank

Zes weken na de ingreep

Na 6 weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. De zwellingen zijn flink afgenomen en de littekens genezen mooi. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Een litteken heeft twaalf maanden nodig voordat het helemaal uitgerijpt is. De kleur en dikte die dan bereikt is, zal waarschijnlijk blijven bestaan. Bescherm het litteken gedurende deze periode tegen de zon.

DOEN: SPORTEN

Bewegen is goed voor je lichaam en na al die weken niet sporten, is het misschien ook weer tijd om terug in shape te komen? Gelukkig mag je na 6 weken weer sporten. Fitness, zwemmen, fietsen, rennen, als het goed voelt en je ervaart geen pijn dan kun je hier gewoon mee beginnen.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen.

Over het algemeen zal je vrij snel de gunstige effecten van de borstlift ondervinden, zoals minder last van de nek, schouders en rug. En een fraaier uiterlijk en vorm van de borsten.

Wat de littekens betreft kan het langer duren voordat deze minder zichtbaar zijn. De littekens beginnen ergens tussen 6 en 12 maanden van rood naar paars te kleuren, om uiteindelijk bleek te worden en daardoor bijna niet meer zichtbaar te zijn.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Onze belofte

Bij MOOI is kwaliteit geen loze slogan. Wij hechten bijzonder waarde aan kwaliteit omdat het om jouw uiterlijk gaat en dat neem je je hele leven mee. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen staan daarom centraal in onze aanpak.