Hoeveel ‘cc is welke cupmaat?

Cupmaten en kubieke centimeters (‘cc’) zijn twee termen die vaak samengaan als het gaat om een borstvergroting en je BH-maat. Veel mensen vragen zich af hoeveel cc’s nodig zijn om een bepaalde cupmaat te bereiken, en dit is een onderwerp dat zowel nieuwsgierigheid als verwarring kan opwekken. Onze plastisch chirurgen krijgen vaak de vraag hoeveel ‘cc nodig is om van A naar C cup te gaan of van B naar D cup. In dit blog en interview met plastisch chirurg Marleen Meesters gaan we dieper in op de relatie tussen ‘cc’ en cupmaten. Maar we beginnen met de vraag wat is de cupmaat eigenlijk en hoe wordt deze berekend?

Wat is de cupmaat en hoe wordt die berekend?

Borsten zijn er in alle soorten en maten en om de passende ondersteuning voor jouw borsten te vinden, is de BH cupmaat bedacht, een Europese maatgeving. De cupmaat verwijst naar de maat van de cups die de borsten bedekken en ondersteunen. Cupmaten worden meestal aangeduid met letters, zoals A, B, C, D, enzovoort, waarbij A de kleinste cupmaat is en de cupmaat toeneemt met de letters. Het tweede component waaruit de cupmaat bestaat is eigenlijk de bandmaat, ofwel je omtrek onder je borsten. Is die bijvoorbeeld 79 cm, dan neem je bandmaat 80. Zo kom je uit op 70/75/80/85 etc.

Om de complete cupmaat te meten, neem je een meetlint en meet je eerst je ‘bandmaat’: je omtrek direct onder je borsten. Daarna meet je opnieuw je borstomtrek maar dan vanaf het dikste punt van je borsten. Vaak is dat bij de tepel. Het verschil in omtrek bepaalt je cupmaat. Hier zijn online ook handigere tabellen voor te vinden.

Wat is de relatie tussen het aantal ‘cc’ van een borstimplantaat en de uiteindelijke cupmaat?

Deze relatie is vrij complex. Het is niet zo dat het aantal ‘cc X staat tot cupmaat X. Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen exacte één-op-één overeenkomst is tussen ‘cc’ en cupmaat, omdat cupmaten afhankelijk zijn van meerdere factoren, waaronder de lichaamsbouw van de patiënt, de bestaande borstgrootte en -vorm, en de verhoudingen van de borsten tot de rest van het lichaam.

Bij borstimplantaten speelt niet alleen het aantal ‘cc een rol in de uiteindelijke cupmaat, maar ook het ‘profiel’ van het implantaat. Het profiel is de afstand van het implantaat en de borstwand en bepaalt de volheid van de borst. De profielen kunnen laag, gemiddeld, hoog of extra hoog zijn. Een gemiddeld profiel prothese van 300 ‘cc met een diameter van bijvoorbeeld 11,5 cm heeft een hoogte van 3,9 cm, terwijl dezelfde hoeveelheid vulling van 300 ‘cc in bij een hoog profiel een hoogte of projectie heeft van 4,9 cm. Die hoogte is natuurlijk erg van invloed op je BH-maat.

Lees hier alles over borstimplantaten!

hoeveel cc borstimplantaten

Kun je je gewenste cupmaat doorgeven aan de plastisch chirurg?

Het bepalen van de gewenste cupmaat in ‘cc voor een borstvergroting is een belangrijk aspect van het consult met een plastisch chirurg:

  1. Tijdens het consult zal de plastisch chirurg met je bespreken wat je verwachtingen en doelen zijn voor de borstvergroting. Dit is het moment om je wensen en voorkeuren te delen.
  2. Pasprotheses: De chirurg kan je vragen om pasprotheses te passen. Dit zijn tijdelijke implantaten die je in je bh draagt om te zien hoe verschillende maten eruitzien en aanvoelen. Dit kan je helpen om een idee te krijgen van de gewenste grootte.
  3. CC-metingen: De gewenste cupmaat wordt meestal niet rechtstreeks in ‘cc gemeten, omdat het moeilijk is om een exacte correlatie te maken tussen ‘cc en cupmaat. De plastisch chirurg zal echter de informatie die je hebt verstrekt over je gewenste grootte en je lichaamsbouw gebruiken om te bepalen welke implantaten geschikt zijn.
  4. Chirurgisch plan: Op basis van je consult en de pasprotheses zal de chirurg een chirurgisch plan opstellen, inclusief de keuze van implantaten in ‘cc.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en open te communiceren met je chirurg over wat je wilt bereiken. De hoeveelheid ‘cc die nodig is om een bepaalde cupmaat te bereiken, varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je bestaande borstgrootte en lichaamsbouw. Er is geen vaste conversie van cc naar cupmaat omdat bh-maten en cupmaten kunnen variëren tussen merken en stijlen. Het is het beste om te vertrouwen op het advies van je plastisch chirurg om de juiste implantaten te kiezen die aan je wensen voldoen.

Hoeveel ‘cc is welke cupmaat?

Als je wilt weten hoeveel ‘cc jij nodig hebt om tevreden te zijn met je borsten, dan kun je het beste een afspraak maken bij een van onze plastisch chirurgen. Zij zullen je nooit een belofte doen voor een bepaalde cupmaat, maar zullen je eerlijk adviseren over de borstimplantaten en hoeveel ‘cc mooi past bij jouw lichaam en wensen.

Voel je MOOI,
Marleen

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.