Deep Plane Facelift: nieuwste techniek
Wie nadenkt over een facelift, of gezichtsverjonging, komt ook de term “Deep Plane Facelift” tegen. Dit is een nieuwe operatietechniek, afkomstig uit Amerika, die tegenwoordig ook in Nederland gebruikt wordt. Deze nieuwe operatietechniek vereist ervaring en zeer goede technische vaardigheden en maar een paar plastisch chirurgen in Nederland voeren deze Deep Plane Facelift uit. Zo ook onze plastisch chirurg Darren Booi. In dit interview vertelt Darren meer over Deep Plane Facelifts.
Kun je ons uitleggen wat een Deep Plane Facelift is en hoe het verschilt van andere facelift-technieken?
Jazeker, graag!
Eerst even wat theorie: in ons gezicht zit onder de huid een bindweefsel structuur met daarin onze aangezichtspieren. Hierdoor kunnen we ons gezicht bewegen. Door evolutie is dit tot een complexe structuur ontstaan, wat ervoor zorgt dat het gezicht deels vast zit aan onze schedel en deels kan bewegen. Het kunnen bewegen van het gelaat is niet alleen van functioneel belang (bijvoorbeeld het sluiten van de ogen bij slapen en de mond dicht houden bij het eten, tenminste bij de meeste mensen ;-) maar zeer zeker ook van communicatief en emotioneel belang. Denk maar aan het uitdrukken van onze emoties; door te lachen, verdrietig of door boos te kijken, of je neus optrekken als je iets vies ruikt of proeft.
De bindweefsel structuren waar ons gezicht aan ons skelet vast zit heet ligamenten. Door deze ligamenten en de laxiteit (het afnemen van de elasticiteit van weefsel) die door veroudering ontstaat, ontwikkelen we de kenmerken van veroudering. In een volgend blog gaan we hier dieper op in.
Een Deep Plane Facelift is een geavanceerde facelift-techniek die zich richt op het losmaken van deze ligamentaire structuren. Het doel is om deze weefsels te herpositioneren en te liften, om zo een natuurlijke, jeugdige uitstraling te herstellen.
Wat maakt deze techniek zo bijzonder?
In tegenstelling tot een traditionele facelift, die zich richt op de huid en de onderliggende SMAS-laag (Superficial Musculo Aponeurotic System), richt de Deep Plane Facelift-techniek zich op de dieper gelegen weefsels die de contouren van het gezicht bepalen.
Waarom wordt er voor deze techniek gekozen? Het heeft twee grote voordelen, namelijk:
- het geeft een meer natuurlijke uitstraling, én
- deze facelift heeft het langste resultaat.
Een bijkomend voordeel is dat de Deep Plane behandeling niet langer duurt om van te herstellen. Ook is er geen sprake van een zichtbaar strakgetrokken huid, doordat het gezichtsweefsel in z’n geheel wordt gelift. Deze facelift heeft dus vaak het beste en langste resultaat.
Ik dacht dat een facelift altijd een blijvend resultaat had?
Dat klopt, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het verouderingsproces van het gezicht nog steeds doorgaat na de operatie. Je stopt niet met ouder worden. Het effect en duur van elke facelift techniek is ook afhankelijk van de stevigheid van het bindweefsel. Hoe dieper in de gezichtslagen de facelift wordt uitgevoerd, hoe langer het resultaat zichtbaar zal blijven. Roken heeft hier trouwens een negatieve invloed op.
Welke rimpels of problemen pakt deze facelift aan?
Met de Deep Plane Facelift kunnen we rimpels vanaf de oren tot aan de neus-lipplooi aanpakken en duidelijk verminderen. Ook krijg je een strakkere kaaklijn, doordat afgezakte wangen worden gelift. Tijdens de operatie wordt ook een deel van de hals meegenomen.
Welke rimpels pak je met deze facelift niet aan?
Rimpels op de bovenlip, of zogenaamde rokerslijntjes, kunnen met geen enkele facelift aangepakt worden. Ook het gedeelte vanaf en boven de ogen; de positie van de wenkbrauwen en de voorhoofd wordt niet meegenomen. Wel kunnen behandelingen zoals een ooglidcorrectie of voorhoofdslift gecombineerd worden met een facelift. Ook diepe verticale lijnen bij de hals zal bij een facelift verbeteren maar niet helemaal verdwijnen. In dit geval kan er voor een aanvullende halslift gekozen worden.
Hoe verloopt het herstel na deze ingreep?
Het zal je wellicht verbazen, maar het herstel verloopt vaak heel voorspoedig en snel. Ondanks dat de Deep Plane facelift een uitgebreide procedure is, is de genezingsperiode van elke facelift vrijwel gelijk en soms zelfs iets sneller. Na twee weken ben je in de meeste gevallen alweer toonbaar!
Waarom kiest niet iedereen voor deze techniek?
Het is bij de Deep Plane techniek van groot belang dat je kiest voor een bekwame en ervaren plastisch chirurg. Want bij deze methode werkt de plastisch chirurg nabij de zenuwen van het aangezicht. Deze moeten natuurlijk intact blijven. Er is hiermee dus een groter risico op complicaties. De Deep Plane Facelift is dan ook duurder dan de traditionele facelift.
Welke risico’s zijn verbonden aan een Deep Plane Facelift?
Net als bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan een Deep Plane Facelift, waaronder infectie, bloeding, anesthesiereacties en zenuwletsel. Maar door de facelift uit te laten voeren door een gespecialiseerde plastisch chirurg, gecombineerd met de juiste voorbereiding en zorg voor en na de ingreep, kan het risico op complicaties worden geminimaliseerd.
Er zijn dus maar een paar chirurgen in Nederland die deze ingreep uitvoeren?
Ja, binnen de plastische chirurgie zijn er nog vele specialisaties, zoals handchirurgie, reconstructieve chirurgie, facelifts etc. Een borstvergroting is een compleet andere soort ingreep dan een facelift. Hiervoor heeft een plastisch chirurg andere kennis en kunde nodig. Bij MOOI kliniek werken 10 plastisch chirurgen waarvan er 3 chirurgen gespecialiseerd zijn in facelifts. Facelifting, wordt wekelijks door onze plastisch chirurgen gedaan. Al onze chirurgen volgen jaarlijks nascholing op gebied van esthetische plastische chirugie.
Interesse in een facelift? Plan eerst een consult bij een van onze 3 chirurgen!
Voel je MOOI,
Darren
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.