Nazorg en leefregels na een halslift

Er zijn diverse soorten halslift correcties. Van liposuctie, waarmee de onderkin verwijderd kan worden, tot aan het corrigeren van dieperliggende verslapte spieren in de hals. De ene halslift is dus de andere niet en daarom zijn er ook grote verschillen in het herstel van de operatie.

Wanneer je een halslift laat doen, heeft je huid en hals tijd nodig om te herstellen. We krijgen vaak de vraag wat je wel en niet mag doen na deze ingreep en hoe je het herstel kan bevorderen. Voor de halslift behandeling word je door de plastisch chirurg uitgebreid geïnformeerd over het herstel, risico’s en mogelijke complicaties.

Markerverband dragen

Na de operatie wordt jouw hals verbonden met speciaal markerverband. Je kunt wat napijn hebben, met name als de spier ook is verstevigd. Je krijgt een markerverband/bandage dat je dag en nacht moet dragen tot twee weken na de operatie. Dit houdt zwellingen en vochtophoping tegen en ondersteunt het litteken. Het verband mag enkel af tijdens het douchen en is zelf makkelijk weer te bevestigen. Na de twee weken draag je de bandage nog in de nacht zodat er tijdens het slapen niet onverwachts veel spanning op het litteken komt te staan.

Koelen

Om de zwelling tegen te gaan, mag je regelmatig koelen met een coldpack. Het is wel belangrijk dat je iets tussen een coldpack en de huid legt ter bescherming van de huid.

De eerste dagen na je halslift

Na de operatie kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

NIET DOEN: BEPAALDE BEWEGINGEN MAKEN

Na de operatie zal je het al snel zelf aanvoelen dat bepaalde bewegingen echt niet kunnen (en mogen). Zo mag je de eerste dagen niet bukken, je hoofd niet naar achter kantelen (omhoog kijken) en zijn zware lichamelijke handelingen uit den boze. Zo voorkom je dat er teveel spanning komt op de herstellende wonden. Geef je huid de tijd om te herstellen door de eerste paar dagen bedrust te houden. Je zult merken dat je je na een aantal dagen steeds beter voelt.

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Bovendien zal je hals en kaak pijnlijk en gespannen aanvoelen, dus het liefst maak je zo weinig mogelijk bewegingen.

DOEN: VEEL RUSTEN

De eerste paar dagen na je halslift moet je rustig aandoen. Dit geldt voor iedereen die deze operatie heeft ondergaan (groot of klein). Dit betekent dat je veel moet rusten en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren zoals de was, stofzuigen etc. Is er iemand die lekker voor je kan koken, je kan helpen met aan- en uitkleden of af en toe voor jou wil opstaan? Het is fijn als iemand je kan helpen. Rusten betekent niet de hele dag in bed liggen. Te veel en te lang rusten is ook niet goed voor je lichaam. Strek af en toe je benen, al is het tijdens een korte wandeling van het toilet naar de bank. Houd het bij korte afstanden binnenshuis.

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

De eerste drie dagen na de operatie mag je niet douchen. Natuurlijk kun je je lichaam wel opfrissen met wat warm water en een washandje. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad!

DOEN: PIJNSTILLING NEMEN

Voel je je beroerd of is je gezicht/kaak pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven.

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste weken na je halslift mag je niet op je buik en zij slapen. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.

NIET DOEN: ROKEN

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces en vergroot de kans op complicaties.

NIET DOEN: ALCOHOL DRINKEN

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

Twee weken na je halslift

Na ongeveer 10 tot 14 dagen voel je je al wat beter! Echter is je lichaam nog aan het herstellen. Je hals en kaak kunnen nog gevoelig zijn. Ook zwellingen en vochtophopingen komen nog voor. Je komt bij MOOI kliniek op controle.

HECHTINGEN

Twee weken na de behandeling kom je op controle bij MOOI kliniek. Hechtingen worden losgeknipt en nieuwe hechtpleisters geplakt. De eerste maanden kunnen de littekens rood zijn. Dat wordt steeds minder. Stel de littekens niet bloot aan de zon, dit kan blijvende verkleuringen veroorzaken. Bloeduitstortingen treden zelden op. De assistente zal je instructies geven over de nazorg en/of het masseren van de littekens.

Twee weken na je halslift mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles! Overleg altijd even met de plastisch chirurg.

DIT MAG JE WEER DOEN:

  • Autorijden
  • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken (niet intensief)
  • Wandelen en rustige bewegingen
  • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen. Kans op problemen zijn dan nihil. Overleg vooraf met de arts.

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

  • Te veel spanning zetten op je gezicht en hals (omhoog kijken of bij bukken)
  • Sporten, ook niet zwemmen (pas na 6 weken)
  • Zwaar tillen of lichamelijk inspannend werk
  • Zonnen, sauna of zonnebank

Zes weken na je halslift

Na zes weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. De zwellingen zijn flink afgenomen, maar hier en daar wat zwelling door vochtophoping is normaal. Ook kun je nog een doof plekje voelen in je hals. Dat trekt de komende weken weg. Je littekens zijn genezen maar nog rood, echter nauwelijks zichtbaar doordat deze in de meeste gevallen achter het oor richting de kaak lopen. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Je mag weer in bad, de sauna en slapen zoals jij wilt.

DOEN: SPORTEN

Bewegen is goed voor je lichaam en na al die weken niet sporten, is het misschien ook weer tijd iets aan je conditie te doen. Gelukkig mag je na 6 weken weer sporten. Fitness, zwemmen, fietsen, rennen, als het goed voelt en je ervaart geen pijn dan kun je hier gewoon mee beginnen. Overleg bij twijfel even met de arts voordat je begint met sporten.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Het eindresultaat bereik je ergens tussen 4 en 6 maanden na de operatie.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Denk je al lang na over een halslift?

Je eigen aangezicht weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je tijdens een consult graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.