Nazorg en leefregels na een facelift

Wanneer je een facelift laat doen, heeft je huid en gezicht tijd nodig om te herstellen. We krijgen vaak de vraag wat je wel en niet mag doen na een facelift en hoe je het herstel kan bevorderen. Voor de facelift behandeling word je door de plastisch chirurg uitgebreid geïnformeerd over het herstel, risico’s en mogelijke complicaties.

Verschillende soorten facelifts

Er zijn diverse soorten facelifts. Van de mini facelift (de S-lift), MACS facelift of een deep plane facelift inclusief halslift. De ene facelift is dus de andere niet. De duur van het herstel is ook afhankelijk van de omvang van de facelift. Echter over het algemeen is de duur van het herstel vaak hetzelfde. Dit heeft vooral te maken met zwelling, bloeduitstortingen en de genezing van de huid.

Lees hier over het herstel na een S-Lift (specifiek)

Vooral als de facelift gecombineerd wordt met andere ingrepen zoals endoscopische voorhoofdlift of ooglidcorrecties en lipofilling, duurt het wat langer voordat je weer toonbaar bent.

Facelift bandage dragen

Na de operatie wordt jouw gezicht verbonden met verband. Dit wordt na 24 uur verwijderd. Na het verwijderen van het verband krijg je een facelift-bandage. Dit om zwelling en blauw worden zoveel mogelijk tegen te gaan. De eerste week zal deze dag en nacht gedragen moeten worden. Daarna, afhankelijk van de ingreep, nog één of twee weken ‘s nachts.

Drains

Als het nodig is worden na de operatie drains (dunne buisjes) geplaatst om het wondvocht te laten wegvloeien. Indien je met drains naar huis gaat, dan worden deze verwijderd. Je wordt gebeld door de assistente van MOOI kliniek. Je kunt dit telefoontje vanaf de middag verwachten. Indien je niet gebeld wordt, dan kan het zijn dat we je niet kunnen bereiken, bel dan a.u.b. naar de kliniek. Vanaf dag 3 mag je kort douchen en de haren met een milde (baby)shampoo wassen. Dit verwijderd eventuele bloed restjes en vereenvoudigd het verwijderen van de hechtingen bij de haargrens.

Koelen

Koelen is niet nodig bij een facelift. Indien er een aanvullende correctie is gedaan aan de oogleden of wenkbrauwen is dit wel te adviseren. Met een coldpack ga je de zwelling rondom de ogen tegen. Thuis kun je het beste regelmatig blijven koelen op de dag van de operatie. Het is niet nodig om gedurende de nacht te koelen. Bij het koelen is ieder uur gedurende 5-10 minuten voldoende. De dagen daarna een aantal keren per dag indien comfortabel is. Het is wel belangrijk dat je iets tussen een coldpack en de huid legt ter bescherming van de huid.

De eerste dagen na je facelift

Na de operatie kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.)

WAAR BEN IK AAN BEGONNEN?

Grote kans dat dit in je hoofd rond spookt: waar ben ik aan begonnen? Je gezicht is pijnlijk, gezwollen en ziet er overgecorrigeerd uit. Het is ook goed mogelijk dat delen van je gezicht gevoelloos zijn, dit herstelt naarmate de tijd vordert. Dit is een normaal proces. Gedurende de eerste 2 weken zie je elke dag verbetering optreden en ben je meestal weer ‘toonbaar’. Indien er aanvullende ingrepen zijn gedaan in het gelaat kan dit een weekje langer duren. Na 6 tot 12 weken kun je het resultaat goed beoordelen en pas na half jaar zijn de littekens uitgerijpt.

DOEN: GEMALEN VOEDSEL ETEN

Op de dag van de ingreep krijg je gemalen voedsel. Thuis mag je gepureerde soepen, yogurt, pap, pudding etc. eten. 24 uur na de ingreep mag dit uitgebreid worden met zachte voeding (bv pasta, stampot). Eet met kleine hapjes en vermijd het eten van harde of taaie voedingsmiddelen zoals bijv. appels, steak. Houd dit 2 weken vol.

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Bovendien is je gezicht ingepakt met verband en moet het rustig aan doen de eerste dagen.

DOEN: VEEL RUSTEN

De eerste paar dagen na je facelift moet je rustig aandoen, échte bedrust de eerste twee dagen. Vermijd actieve situaties waar je veel moet gaan praten/ lachen. Dit geldt voor iedereen die deze operatie heeft ondergaan (groot of klein). Dit betekent dat je veel moet rusten en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren zoals de was, stofzuigen etc. Is er iemand die lekker voor je kan koken, je kan helpen met aan en uitkleden of af en toe voor jou wil opstaan? Het is fijn als er iemand is die je kan helpen.

Let op! Rusten betekent niet de hele dag in bed liggen. Te veel en te lang rusten is ook niet goed voor je lichaam. Strek af en toe je benen, al is het tijdens een korte wandeling van het toilet naar de bank. Houd het bij korte afstanden binnenshuis.

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Als je geen drains hebt, mag je 3 dagen na de operatie weer kort douchen als je daar behoefte aan hebt. Wees voorzichtig met droogwrijven rondom de littekens en voorkom dat de pleisters nat worden. Heb je wel drainages, dan moet je sowieso even wachten met douchen. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad, totdat de littekens volledig genezen zijn.

Het is de bedoeling dat je 3 dagen voor je eerste controle je haren wast met een milde shampoo, zoals baby shampoo. Dit gaat korstvorming tegen en maakt het verwijderen van de hechtingen makkelijker.

DOEN: PIJNSTILLING NEMEN

Voel je je beroerd of is je gezicht/kaak pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven.

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

We adviseren te slapen in halfzittende houding. Indien er een combinatie is met een voorhoofdlift met/ en/of een ooglidcorrectie mag dit gebied gekoeld worden tegen oedeem. Slaap in elk geval gedurende één week niet op je zij of buik.

NIET DOEN: ROKEN

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces en vergroot de kans op complicaties.

NIET DOEN: ALCOHOL DRINKEN

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

sporten na facelift

Eén week na je facelift

Na een week kom je terug op controle bij de kliniek. Je hechtingen worden verwijderd, of mogelijk een deel van de hechtingen. De facelift bandage hoef je na de controle alleen ’s nachts te dragen. Overleg tijdens deze controle ook eventuele activiteiten die je weer wilt oppakken, evenals je medicijngebruik en favoriete slaaphouding.

Twee weken na je facelift

Met name de eerste dagen kan er sprake zijn van blauwe plekken, zwelling en oedeem. Vooral het gebied rondom de ogen en de hals is gevoeliger hierop. Bij de meeste mensen is dit na een dag of 10 grotendeels weg. In enkele geval kan dit langer duren maar het herstelt vanzelf. Indien er aanvullende ingrepen zijn gedaan bij de oogleden, wenkbrauw of lipofilling kan dit een weekje langer duren.

HECHTINGEN

Twee weken na de behandeling kom je op controle bij de verpleegkundige of plastisch chirurg. Overige hechtingen worden losgeknipt en de pleisters verwijderd. De littekens zijn op het eerste oog onopvallend. Ook tijdens herstel en genezing. Ze vallen precies in de haarlijn en in de natuurlijke plooien van de huid. Echter zullen de littekens eerst rood zijn. Dat wordt steeds minder. Stel de littekens niet bloot aan felle zon, dit kan blijvende verkleuringen veroorzaken. De plastisch chirurg zal je instructies geven over de nazorg en/of het masseren van de littekens.

Twee weken na je facelift mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles! Overleg altijd even met de plastisch chirurg.

DIT MAG JE WEER DOEN:

  • Voedsel zacht houden eerste 2 weken en dan opbouwen op geleide van de klachten.
  • Autorijden (al na 1 week)
  • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken (niet intensief)
  • Wandelen en rustige bewegingen
  • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen. Kans op problemen zijn dan nihiel. Overleg vooraf met de arts.

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

  • Make up dragen (pas na 3 weken)
  • Te veel spanning zetten op je gezicht en hals
  • Sporten, ook niet zwemmen (pas na 6 weken)
  • Zwaar tillen of lichamelijk inspannend werk
  • Zonnen, sauna of zonnebank

Zes weken na je facelift

Na zes weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. Het is moeilijk te zeggen wanneer het gezicht er weer volledig normaal uitziet. Dit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht of bloeduitstortingen onder de huid. Gemiddeld wordt een periode van 6 weken gerekend. In sommige gevallen ziet het gezicht er veel eerder weer normaal uit en in andere gevallen kan het iets langer duren. Ook kunnen zich kleine verhardingen voordoen waarbij de plastisch chirurg je zal adviseren deze te masseren. Afhankelijk van de situatie vóór de operatie, zal het gezicht er gladder, strakker en jonger uitzien.

De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Je mag weer in bad, de sauna en slapen zoals jij wilt.

DOEN: SPORTEN

Bewegen is goed voor je lichaam en na al die weken niet sporten, is het misschien ook weer tijd iets aan je conditie te doen. Gelukkig mag je na 6 weken weer sporten. Fitness, zwemmen, fietsen, rennen, als het goed voelt en je ervaart geen pijn dan kun je hier gewoon mee beginnen.

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen maar bij de meeste mensen gaat het heel vlot. De littekens beginnen ergens tussen 3-6 maanden van rood naar rose te kleuren, om uiteindelijk bleek te worden en daardoor bijna niet meer zichtbaar te zijn.

Een facelift, afhankelijk van de type heeft goed effect op je hals, kaaklijn en midden gezicht, maar kan bepaalde gebieden niet bereiken. Zo zal het bijvoorbeeld de liplijnen niet verbeteren. Ook periorale lijnen zullen niet altijd volledig verbeteren. Veroudering heeft meer aspecten zoals huidveroudering en volumeverlies wat met alleen een facelift niet wordt gecorrigeerd. In dat geval kunnen lipofilling of bepaalde injectables een uitkomst bieden. Peeling of laser behandeling van de huid kan eveneens voor verdere verbetering zorgen.

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Een voorspoedig herstel begint met een goede voorbereiding

snel herstellen van borstvergroting

Een lichaam dat gezond en fit is vóór de ingreep, zal sneller en beter herstellen. Hoe beter je conditie en algemeen welzijn waren voor de operatie, hoe sneller je herstelt. Zorg er daarom voor dat je lichaam fit is en voldoende voedingsstoffen heeft voor de operatie. Dit zorgt na de operatie voor een betere wondgenezing en verkleind de kans op complicaties. Onze partner R-Support heeft hiervoor twee wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen ontwikkeld: Recover Prepare en Recover After Surgery. Ter voorbereiding op de operatie zou je twee weken van te voren kunnen starten met Recover Prepare. Dit is een shake die je immuunsysteem verbetert en alle tekorten aan essentiële voedingsstoffen aanvult voor jouw operatie. Het is een aanvulling op je normale (gezonde) voedingspatroon. Direct na de operatie zou je kunnen starten met Recover After Surgery om optimaal te herstellen en de wondgenezing te bevorderen.

Hou hierbij wel rekening met de tijd die je voor de operatie nuchter moet zijn.

Regel verder als dat mogelijk is extra huishoudelijke hulp, zoals een partner, vriend of vriendin die je kan uithelpen de eerste paar dagen. Stop ook met roken!

Denk je al lang na over een facelift?

Je eigen gezicht weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.