Nazorg en leefregels na een S-lift of mini facelift

Wanneer je een S-lift laat doen, heeft je huid en gezicht tijd nodig om te herstellen. Hoewel het de minst ingrijpende soort facelift is, duurt het volledige herstel even lang als een totale facelift. Dit in verband met de genezing van de littekens. We krijgen vaak de vraag wat je wel en niet mag doen na een mini facelift en hoe je het herstel kan bevorderen. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen is het belangrijk om bepaalde leefregels strikt op te volgen. 

Drukkend verband dragen

Na de operatie wordt jouw gezicht verbonden met verband of een compressiebandage. Dit om zwelling en blauw worden zoveel mogelijk tegen te gaan. De eerste week zal dit drukverband dag en nacht gedragen moeten worden. Daarna nog één week ‘s nachts. 

Drains

Drains worden zelden geplaatst na een S-lift.  

Koelen

Met een coldpack ga je de zwelling tegen. Thuis kun je het beste regelmatig blijven koelen. De eerste twee dagen ieder uur koelen gedurende 5-10 minuten. De dagen daarna een aantal keren per dag. Het is wel belangrijk dat je iets tussen een coldpack en de huid legt ter bescherming. 

De eerste dagen na je s-lift

Na de operatie kun je meestal diezelfde dag nog naar huis. We controleren of alles goed met je gaat en na de goedkeuring van onze plastisch chirurg mag je naar huis. De eerste twee weken is je gezicht nog gezwollen en blauw. De zwelling verdwijnt na 1 tot 2 weken. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen en jouw herstel te bespoedigen adviseren wij je het volgende: (Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld door de plastisch chirurg.) 

DOEN: GEMALEN VOEDSEL ETEN

Vermijd hard voedsel waar je flink op moet kauwen. Na een week kun je de voedsel hardheid weer langzaam opbouwen.

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de operatie, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Bovendien is je gezicht ingepakt met verband en moet je rustig aan doen de eerste dagen. Je mag tot één week na de operatie niet autorijden. 

DOEN: VEEL RUSTEN

De eerste paar dagen na je S-lift moet je rustig aandoen. Dit betekent dat je veel moet rusten en geen (zware) huishoudelijke taken moet uitvoeren zoals de was, stofzuigen etc. Is er iemand die lekker voor je kan koken, je kan helpen met aan- en uitkleden of af en toe voor jou wil opstaan? Het is fijn als er iemand is die je kan helpen.  

Let op! Rusten betekent niet de hele dag in bed liggen. Te veel en te lang rusten is ook niet goed voor je lichaam. Strek af en toe je benen, al is het tijdens een korte wandeling van het toilet naar de bank. Houd het bij korte afstanden binnenshuis.  

NIET DIRECT DOEN: DOUCHEN EN IN BAD GAAN

Na twee dagen kun je weer kort douchen. Wees voorzichtig met droogwrijven rondom de littekens en voorkom dat de pleisters nat worden. Je mag de eerste 6 weken echter niet in bad, totdat de littekens volledig genezen zijn.  

Het is de bedoeling dat je 3 dagen voor je eerste controle je haren wast met een milde shampoo, zoals baby shampoo. Dit gaat korstvorming tegen en maakt het verwijderen van de hechtingen makkelijker.  

DOEN: PIJNSTILLING NEMEN

Voel je je beroerd of is je gezicht/kaak pijnlijk, dan mag je altijd paracetamol nemen en eventueel de aanvullende pijnstillers die de arts je heeft voorgeschreven.

NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ

We adviseren te slapen in halfzittende houding. Indien er een combinatie is met een voorhoofdlift met/ en/of een ooglidcorrectie mag dit gebied gekoeld worden tegen oedeem. Slaap in elk geval gedurende één week niet op je zij of buik.

NIET DOEN: ROKEN

Vooral niet doen! Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces en vergroot de kans op complicaties.

NIET DOEN: ALCOHOL DRINKEN

Gebruik in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding.

sporten na facelift

Eén week na je mini facelift

Na een week kom je terug op controle bij de plastisch chirurg of verpleegkundige. Je hechtingen worden verwijderd. De facelift bandage hoef je na de controle alleen ’s nachts te dragen. Overleg tijdens deze controle ook eventuele activiteiten die je weer wilt oppakken, evenals je medicijngebruik en favoriete slaaphouding.  

Na 1 week mag je weer iets meer, maar nog lang niet alles! Overleg altijd even met de plastisch chirurg.  

DIT MAG JE WEER DOEN:

  • Voedsel hardheid langzaam opbouwen. 
  • Autorijden  
  • Afhankelijk van je beroep, kun je weer beginnen met werken (niet intensief)
  • Wandelen en rustige bewegingen 
  • Als je herstel goed verloopt, mag je na 2 weken weer vliegen. Overleg vooraf met de arts.

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

  • Make up dragen (pas na 3 weken)
  • Te veel spanning zetten op je gezicht en hals
  • Sporten, ook niet zwemmen (pas na 6 weken)
  • Zwaar tillen of lichamelijk inspannend werk
  • Zonnen, sauna of zonnebank

Zes weken na je mini facelift

Na zes weken ben je meestal al goed hersteld van de operatie. Het is moeilijk te zeggen wanneer het gezicht er weer volledig normaal uitziet. Dit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht of bloeduitstortingen onder de huid. Gemiddeld wordt een periode van 6 weken gerekend. In sommige gevallen ziet het gezicht er veel eerder weer normaal uit en in andere gevallen kan het iets langer duren. 

De meeste mensen kunnen na 6 weken hun normale leventje weer helemaal oppakken. Je mag weer in bad, de sauna en slapen zoals jij wilt.  

Eindcontrole en resultaat

Na ongeveer 3 maanden kom je nog op eindcontrole bij MOOI kliniek. De genoemde termijnen voor herstel zijn gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. De littekens beginnen ergens tussen 6 en 12 maanden van rood naar paars te kleuren, om uiteindelijk bleek te worden en daardoor bijna niet meer zichtbaar te zijn.  

Een mini facelift pakt rimpels op de wangen aan.  

Twijfel je over jouw situatie of je iets wel of niet mag? Neem dan contact met ons op!

Denk je al lang na over een facelift?

Je eigen gezicht weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.