Flapoortjes en oorafwijkingen bij baby’s: dit kun je doen!

Is jouw kindje geboren met een oorafwijking? In Nederland wordt 33% van de baby’s geboren met, in meer of mindere mate, een afwijking van de vorm van de oren. Afstaande oren, ofwel flaporen komen het meest voor. Andere oorafwijkingen komen vaak voor in de oorschelp, bijvoorbeeld een gevouwen oortje of een misvorming in de buitenste rand van het oor. Inmiddels is er een oplossing om veel oorafwijkingen bij pasgeboren baby’s te verhelpen: EarWell. Plastisch chirurg Michelle Feijen legt je graag middels de 10 vragen en antwoorden meer uit over EarWell.

Wat is EarWell?

EarWell is een klinisch getest medisch product dat wordt aangebracht rondom de oren van je baby enkele dagen na de geboorte. Het wordt gemiddeld 4 tot 6 weken gedragen. Aan het einde van de behandeling hebben de oren van je kindje een normale vorm.

Voor het aanbrengen van EarWell is geen narcose, sedatie of pijnstilling nodig, want het dragen van EarWell is niet pijnlijk. Het is niet invasief en niet chirurgisch en het belangrijkste – het werkt!

Waarom zouden ouders bij hun kindje starten met de behandeling met EarWell?

Oorafwijkingen komen frequent voor bij baby’s. Dit kan op latere leeftijd tot cosmetische bezwaren leiden. Behalve een cosmetisch bezwaar, kan het ook de psychologische en emotionele ontwikkeling van je kindje beïnvloeden. Studies laten zien dat kinderen met gezichtsafwijkingen, met name oorafwijkingen vaker gepest worden. Het gevolg is dat veel oorafwijkingen rond het 6e levensjaar operatief gecorrigeerd moeten worden. De correctie van deze afwijkingen zijn vaak technisch lastig, geven littekens en leiden niet altijd tot een optimaal esthetisch resultaat.

EarWell kan er voor zorgen dat dit voorkomen wordt.

Welke oorafwijkingen kunnen behandeld worden met EarWell?

In principe kunnen alle oorafwijkingen met EarWell behandeld worden. Flaporen is de meest voorkomende, maar er zijn nog 7 verschillende andere afwijkingen die ook met EarWell behandeld worden.

flaporen baby

Hoe ben je in aanraking gekomen met EarWell?

In 2017 heb ik, na het afronden van mijn opleiding tot plastisch chirurg, een fellowship gedaan in Amerika. Een fellowship is een soort stage waarbij je in een ander land nog meer kan leren over ons vakgebied. Tijdens mijn stage in Dallas heb ik dr. Byrd leren kennen. Hij is de bedenker van EarWell en van hem heb ik de behandeling geleerd. Samen hebben we meerdere kinderen behandeld. Ik was zo enthousiast over de resultaten dat ik heb besloten de behandeling naar Nederland te halen. Dit heeft enige tijd geduurd. Maar inmiddels kunnen de Nederlandse kinderen dus ook met EarWell behandeld worden.

Waarom ben je zo enthousiast over de behandeling met EarWell?

Ten eerste, omdat het een behandeling is die heel goed werkt. Klinische studies laten een 95% succes garantie zien. Daar komt nog bij dat er geen operatie nodig is. De kindjes die behandeld worden met EarWell hebben dus geen littekens en hoeven niet onder narcose.

oorcorrectie flaporen baby

Zitten er ook risico’s aan de behandeling met EarWell?

Heel weinig, het enige risico is dat kindjes soms een drukplekje krijgen of irritatie krijgen van de tape, dit kan ertoe leiden dat het systeem tijdelijk verwijderd moet worden om de huid tot rust te laten komen.

Wanneer moet er gestart worden met de behandeling met EarWell?

Het liefst zo snel mogelijk na de geboorte. Als de oorafwijking in de eerste week niet verbetert, dan kan er gestart worden met EarWell.

Mijn kindje is geboren met een oorafwijking, wat moet ik doen?

Afhankelijk van de ernst van de oorafwijking zou je de eerste week af kunnen wachten of je verbetering ziet, 30% van de oorafwijkingen verbeteren vanzelf, indien je geen verbetering ziet neem dan contact op met de MOOI kliniek om een afspraak in te plannen.

Wordt EarWell vergoed door de ziektekostenverzekering?

Omdat het een geheel nieuwe behandeling in Nederland betreft wordt deze vooralsnog niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Hier zal mogelijk in de toekomst verandering in komen.

Waar wordt de behandeling met EarWell uitgevoerd?

De behandeling zal worden uitgevoerd in de MOOI kliniek.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.earwell.nl

Voel je MOOI,
Michelle

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg bij MOOI kliniek

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.