Effecten van zwangerschap op het lichaam

Je hoort het vaak: “Na je zwangerschap worden je borsten nooit meer zoals ze waren”. Borsten kunnen volume verliezen en de buikspieren kunnen door de zwangerschap verslapt zijn. Maar laten we beginnen met het volgende feit: je lichaam heeft een baby gedragen, gebaard en misschien ook gevoed. Dat is iets wat heel MOOI is en om trots op te zijn. Het is heel normaal dat dit sporen heeft achtergelaten. Toch ervaren velen deze sporen als hinderlijk en zien wij vaak vrouwen bij MOOI kliniek die ongelukkig zijn met de effecten van zwangerschap op hun lichaam. In dit blog gaat drs. Marleen Meesters hier dieper op in.

Niets zo veranderlijk als een borst

Een borst bestaat hoofdzakelijk uit vetweefsel, bindweefsel en melkklieren. Het volume van het vetweefsel bepaalt meestal de grootte van de borst. Zwangerschap, schommelingen in gewicht, borstvoeding, ouder worden, zwaartekracht, het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de stevigheid van je borsten. Daarom zien we vaker dat vrouwen na het baren van kinderen niet meer happy zijn met hun borsten. Ze zijn slapper geworden, gaan hangen en het volume is afgenomen, met name aan de bovenzijde van de borst.

Facing the facts…kun je iets doen om hangende borsten te voorkomen?

Laten we hier maar duidelijk over zijn, helaas kun je niet voorkomen dat je borsten slapper worden door je zwangerschap. Ook striae kun je niet vermijden, dit ontstaat door de plotselinge groei van de huid van je borsten. Die groei kun je niet voorkomen, maar het is wel verstandig om je gewicht een beetje in de gaten te houden. Hoe meer je aankomt tijdens je zwangerschap en hoe groter je borsten worden, hoe groter de kans later op striae en slappere borsten.

En een goede bh en crèmes dan? Of sporten?

Het dragen van een bh voorkomt niet dat borsten gaan hangen en afvallen in gewicht gaat gepaard met het afnemen van het vetweefsel, waardoor ze kleiner en slapper worden en dus kunnen gaan hangen. Het goed insmeren van je huid tijdens zwangerschap is fijn en prettig voor je huid maar de stevigheid van je huid heb je met name meegekregen vanuit je genen. Crèmes om je borsten weer te verstevigen bestaan helaas niet.
Wel kun je de stevigheid in je borsten na de zwangerschap enigszins terugkrijgen met borstspieroefeningen.

De mogelijkheden binnen plastische chirurgie

Borstvergroting en borstlift.
Hangende borsten na zwangerschap kenmerken zich door volumeverlies van de borst, slapper worden van de huid en het gaan hangen van de tepel onder de borstplooi. Een borstlift is een operatie waarbij met name het borstweefsel en tepel worden verplaatst en tegelijk wordt het te veel aan huid verwijderd. De combinatie met het plaatsen van een borstimplantaat achter de grote borstspier zorgt ervoor dat het volume weer op de juiste plek aanwezig is waardoor de borst weer strakker aanvoelt. De behandeling van een borstlift en tegelijk plaatsen van borstprotheses is een ingreep die ongeveer 2 uur duurt onder narcose en kan in een dagopname plaatsvinden.

Ook hier dient uitgebreide voorlichting te worden gegeven met name over de voor- en nadelen van borstimplantaten, de verschillende protheses die er op de markt zijn en de mogelijke complicaties die er kunnen optreden. De littekens zijn meestal in de vorm van een anker. Deze dienen uitgebreid besproken te worden tijdens het preoperatieve gesprek.

Mommy make over.
Een Mommy Make Over is een combinatie van behandelingen die na de zwangerschap uitgevoerd kunnen worden. Deze combinatie is bij MOOI kliniek maatwerk, maar de meest voorkomende combinaties zijn:

  • Een buikwandcorrectie en een borstvergroting, of
  • Een buikwandcorrectie en een borstlift.

Zoals al beschreven kunnen de borstlift en borstvergroting ook gecombineerd worden.

Specialisatie MOOI kliniek

De plastisch chirurgen van MOOI kliniek voeren dagelijks borstcorrigerende operaties uit zoals borstverkleining, borstlift, borstvergroting en correctie van ongelijke borsten.
Tijdens het gesprek met de behandelend arts wordt aan de hand van vragen, onzekerheden en wensen een behandelplan opgesteld. Een operatie onderga je niet zomaar, een uitgebreide preoperatieve voorlichting is dan van belang. Risico’s, complicaties en littekens worden besproken. Maar ook ongewenste effecten op langere termijn, zoals gevolgen voor de gevoeligheid van de tepel en borstvoeding zijn belangrijk om over geïnformeerd te worden. Uiteindelijk dien je een duidelijk en realistische voorstelling te hebben van het te verwachten resultaat.

Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Voel je MOOI!
Marleen

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.