Onderooglidcorrectie: de verschillen tussen de behandelingen

Stel je voor: Je komt op consult bij onze plastisch chirurg voor een onderooglidcorrectie. Je vindt het gebied onder je ogen er niet mooi uitzien en het geeft je een vermoeide uitstraling. De plastisch chirurg vertelt je dat een standaard onderooglidcorrectie het probleem niet zal oplossen. Hoe zit dat? Onder onze ogen zijn er namelijk meerdere problemen mogelijk. Er kan sprake zijn van overtollige huid, vetophopingen, diepe traangoten en festoons, of een combinatie van deze problemen. Om de huid onder je ogen te corrigeren, bestaan er daarom ook verschillende soorten onderooglidcorrecties. Voor elke aandoening is een specifieke behandeltechniek nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Onze plastisch chirurg John Sawor legt het uit.

Mogelijke problemen rondom je oogleden

Veel mensen bestempelen het gebied onder hun ogen als het hebben van ‘wallen’, maar er is een groot verschil tussen wallen, diepe traangootjes en het hebben van overtollige huid. Er zijn vier mogelijkheden:

  • Huidoverschot: je huid is verslapt en je hebt overtollige huid onder je ogen.
  • Vetoverschot: je hebt een vetkussentje onder je ogen. Dit noemen we wallen.
  • Donkere kringen: je hebt juist een tekort aan vet onder je ogen. Dit zorgt voor een diepe traangoot, ofwel donkere kringen onder je ogen.
  • Festoons: je hebt vochtkussentjes ter hoogte van je jukbeenderen.

Een combinatie van deze aandoeningen is ook mogelijk en komt meer voor naarmate je ouder wordt. Festoons vormen zich net onder het gebied van je onderoogleden. Het wordt veroorzaakt door huidveroudering en deze huidplooi kan zich vullen met vocht.

Behandelmogelijkheden

  1. Injectie met hyaluronzuur

  • Doel: Opvullen van de diepe traangoot.
  • Geschikt voor: Patiënten zonder huidoverschot en zonder festoons.
  • Techniek: injectable (naald)

Deze behandeling staat beter bekend als een fillerbehandeling met hyaluronzuur. Het is een niet-chirurgische behandeling om de traangoot op te vullen. Wanneer je enkel last hebt van donkere kringen onder je ogen, is deze behandeling een goede optie. Heb je last van huidoverschot of festoons, dan zal een fillerbehandeling niet voldoende zijn om een mooi resultaat te bereiken. Hyaluronzuurfillers trekken namelijk juist vocht aan waardoor het probleem van de festoons verergert.

  1. Een onderooglidcorrectie

  •  Doel: Aanpakken van zowel vet- als huidoverschot.
  • Geschikt voor: Patiënten met zowel vet- als huidoverschot.
  • Techniek: Een incisie wordt gemaakt onder de wimperrand, waardoor zowel vet als huid kan worden gecorrigeerd. Dit kan ook de traangoot corrigeren.

Wanneer wij een onderooglidcorrectie onder lokale verdoving uitvoeren dan is er altijd sprake van huidoverschot. Mocht je een combinatie hebben van een huid- en vetoverschot of juist diepe traangootjes, dan kunnen al deze aandoeningen verholpen worden met een onderooglidcorrectie. De plastisch chirurg neemt de overtollige huid weg; er komt een klein sneetje onder de wimperrand van het ooglid naar de buitenste ooghoek. De overtollige huid en het vet worden verwijderd en de huid wordt weer gehecht onder de wimperrand. Het litteken zie je na genezing nauwelijks.

  1. Een transconjunctivale onderooglidcorrectie

  • Doel: Verwijderen van vetoverschot zonder huidoverschot.
  • Geschikt voor: Patiënten met vetoverschot maar zonder huidoverschot of festoons.
  • Techniek: De ingreep wordt uitgevoerd via de binnenzijde van het onderooglid, waardoor er geen zichtbaar litteken aan de buitenkant is.

Wanneer je vooral een vetoverschot hebt onder je oogleden, zonder huidoverschot of festoons, dan is een transconjunctivale onderooglidcorrectie een betere behandeling. Bij een transconjunctivale onderooglidcorrectie wordt er niet gesneden in de wimperrand! De plastisch chirurg gaat via de binnenzijde van het onderooglid naar binnen (kan met en zonder losmaken van de zijkant/laterale canthus van het onderooglid). Via de binnenzijde van het ooglid wordt het vet verwijderd. Daarmee heb je dus geen litteken aan de buitenzijde of een heel klein litteken aan de laterale buitenzijde van het oog. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose.

  1. Een onderooglidcorrectie volgens de HARMA-techniek

  • Doel: Minder diep maken van de traangoot door de vetpads over de onderste oogkasrand te hechten.
  • Geschikt voor: Patiënten met een diepe traangoot die een uitgebreide correctie nodig hebben.
  • Techniek: Losmaken van de huid van de onderrand van de oogkas en hechten van de vetpads over de oogkasrand.

 Bij een ooglidcorrectie volgens de HARMA-techniek wordt er geen vet verwijderd. Het is een uitgebreidere en complexere onderooglidcorrectie waarbij het vetweefsel juist meer verspreid wordt. Middels deze techniek kun je de traangoot/tear trough minder diep maken. Hiervoor moet de huid losgemaakt worden van de onderrand van de oogkas. De traangoot ontstaan namelijk doordat de huid verbinding heeft met de onderrand van de oogkas via de zogenaamde retaining ligaments. Als je deze verbindingen losmaakt kun je de huid omhooghalen en ook kun je de vetpads over de oogkas rand heen hechten. Dit is veel uitgebreider dan een standaard onderooglidcorrectie.

  1. Midface lift

  • Doel: Aanpakken van festoons en verbeteren van het gehele middengezicht.
  • Geschikt voor: Patiënten met festoons en degenen die een algemene verbetering van het middengezicht willen.
  • Techniek: Verdere losmaking van de huid en strakker maken van de huid lager dan het onderooglid.

Wanneer je last hebt van festoons, dan is een onderooglidcorrectie volgens de Harma-techniek ook niet voldoende. Om festoons aan te pakken moet de chirurg de huid verder naar beneden losmaken en de huid strakker maken. Dat noemen we een midface-lift. Helaas hebben festoons wel de neiging om terug te komen.

  1. Onderooglidcorrectie met lipofilling

  • Doel: Verwijderen van vet- en huidoverschot en het opvullen van de traangoot met eigen lichaamsvet.
  • Geschikt voor: Patiënten met zowel vet- als huidoverschot en een diepe traangoot.
  • Techniek: Verdere losmaking van de huid en strakker maken van de huid lager dan het onderooglid.

Nog een optie om het gebied onder je oogleden mooier te maken is door een ‘standaard’ onderooglidcorrectie te combineren met lipofilling. Met lipofilling brengen we vetcellen van bijvoorbeeld buik, benen of heupen in het gezicht om zo het volume te vergroten. Omdat er met lichaamseigen materiaal wordt gewerkt is de kans op complicaties beperkt.

Bij MOOI kliniek kom je eerst op consult. Je spreekt dan met een plastisch chirurg die jouw specifieke situatie beoordeelt en samen met jou de beste behandelingsoptie kiest. Tijdens het consult bespreek je jouw wensen en verwachtingen, en krijg je een gedetailleerde uitleg over de verschillende procedures, inclusief de voor- en nadelen en het herstelproces.

Heb je vragen of wil je meer weten over een specifieke behandeling? Neem dan contact met ons op.

Onze belofte

Bij MOOI is kwaliteit geen loze slogan. Wij hechten bijzonder waarde aan kwaliteit omdat het om jouw uiterlijk gaat en dat neem je je hele leven mee. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen staan daarom centraal in onze aanpak.