10 vragen over het verwijderen van borstimplantaten
Jezelf MOOI voelen, begint bij goede zorg voor je lichaam en geest. In sommige gevallen betekent dit dat je bestaande borstimplantaten vervangen moeten worden of zelfs verwijderd. Wanneer je in het verleden een borstvergroting hebt gehad met borstimplantaten, dan is het verstandig om jouw borsten eens in de 10 jaar bij een plastisch chirurg te laten controleren. Denk je erover om je borstimplantaten definitief te verwijderen? In dit blog behandelen wij 10 veel gestelde vragen rondom het verwijderen van je bestaande prothesen.
1. Waarom laten vrouwen hun borstimplantaten verwijderen?
Als je je afvraagt waarom vrouwen hun borstimplantaten laten verwijderen, zijn er verschillende redenen mogelijk. De meest voorkomende reden is dat er sprake is van overmatig kapselvorming en kapselcontractie. Je lichaam maakt dan teveel bindweefsel aan rondom de prothese, wat kan leiden tot pijn en een vormverandering van de borst. Je borsten kunnen ook harder aanvoelen en er minder mooi uitzien. Een andere reden is dat er sprake is van een scheur in of lekkage van het borstimplantaat. Sommige vrouwen ervaren onverklaarbare gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid na het plaatsen van de borstimplantaten. Dit staat ook bekend als Breast Implant Illness (BII). Op dit moment lopen meerdere onderzoeken om meer te weten te komen over BII, het is nog geen officiële ziekte of complicatie.
Daarnaast zijn er ook vrouwen waarbij er geen sprake is van ziekte of kapselcontractie, maar hebben zij persoonlijke redenen waarom zij hun borstimplantaat willen verwijderen.
2. Wat gebeurt er met mijn borsten als ik mijn borstimplantaten laat verwijderen?
Dit verschilt van persoon tot persoon. Het is afhankelijk van veel factoren, hoe je borsten er na de operatie uitzien. Had je voor de borstvergroting bijvoorbeeld wel wat eigen borstweefsel, of was dit bijna niet aanwezig? Hoeveel ‘cc bevatten jouw borstimplantaten? Heb je je borsten met een paar cupmaten laten vergroten, dan zal het verschil groter zijn dan wanneer je je borsten met een maatje hebt vergroot. Het beste plan je een vrijblijvend consult bij een van onze plastisch chirurgen. Tijdens het consult bespreken wij je wens, kunnen we een betere inschatting geven van het resultaat en eventuele mogelijkheden bespreken.
3. Wat zijn doorgaans de mogelijkheden na volledige verwijdering?
Wanneer je je siliconen borstimplantaten permanent wilt laten verwijderen, dan is dit meestal een weloverwogen keuze. Je wilt geen nieuwe borstimplantaten ter vervanging van je oude. Of en welke mogelijkheden er zijn om je borsten na de verwijdering te verfraaien, is persoonsgebonden. Voor vrouwen met voldoende lichaamsvet is vaak een borstvergroting met lipofilling een geweldig alternatief. In plaats van siliconenprotheses, wordt je eigen lichaamsvet teruggeplaatst in je borsten. De plastisch chirurgen van MOOI kliniek hebben deze techniek mede ontwikkeld en zijn hier dus volledig in gespecialiseerd.
Indien je borsten zonder implantaten erg leeg zijn en hangen, is een borstlift een optie om een esthetisch mooi resultaat te behalen. Tijdens een consult zal de plastisch chirurg je volledig voorlichten over de opties die jij kan overwegen.
4. Wordt verwijdering vergoed door de zorgverzekeraar?
Dit is afhankelijk van de reden waarom je je borstimplantaten wilt laten verwijderen. Je komt alleen in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding wanneer er een medische reden is om ze te laten verwijderen. Je leest er hier meer over.
5. Hoe worden de borstimplantaten verwijderd?
Er zijn verschillende manieren waarop je borstimplantaten verwijderd kunnen worden. Behalve het borstimplantaat kan eventueel ook het kapsel verwijderd worden. Dit is niet altijd noodzakelijk. Echter wanneer het kapsel verdikt of ontstoken is geweest, kan het zinvol zijn het kapsel te verwijderen.
Nog een andere methode is de ‘en block’ methode. Bij een ‘en block verwijdering’ is het de bedoeling het kapsel als geheel intact te laten en met prothese in totaal te verwijderen. Dit is bij een standaard wissel of verwijdering vaak niet het geval. Hier wordt de prothese vaak er eerst uitgehaald en dan het kapsel. Dit is technisch makkelijker. Om en block te kunnen doen moet het litteken groter gemaakt worden, ook kan het gezonde weefsel meer beschadigd worden en zijn er extra risico’s zoals het veroorzaken van een klaplong of een bloeding. De operatie duurt ook een stuk langer. Deze ingreep wordt dan ook niet standaard geadviseerd
6. Zijn na verwijdering ook meteen alle siliconen uit je lijf?
De aanwezigheid van siliconen in het borstweefsel rondom een implantaat kan voorkomen en is bekend: dit staat onder andere al jaren in de chirurgische bijsluiter siliconen borstimplantaten van de NVPC, die plastisch chirurgen gebruiken bij het voorlichten van hun patiënten. Echter of de aanwezigheid van siliconendeeltjes ook (gezondheids)klachten veroorzaakt en wat de kans hierop is, is tot op heden niet aangetoond. Sterker nog, er zijn diverse studies waaruit blijkt dat ook bij vrouwen zonder borstimplantaten siliconendeeltjes in bloed en zelfs in borstweefsel voorkomen. Dit komt waarschijnlijk door het consumeren van voeding en dranken, waarin deze deeltjes ook zitten. Na verwijdering van je borstimplantaten zijn ‘de siliconen’ uit je lichaam, maar de kleine deeltjes zijn niet direct weg. Je lichaam zal de meeste deeltjes zelf verwijderen, maar hier is tijd voor nodig.
7. Bestaan er ook borstimplantaten zonder siliconen?
Er bestaan borstimplantaten die gevuld zijn met zoutwater. Goed om te weten is dat het omhulsel van het borstimplantaat nog steeds van siliconen gemaakt is, maar dat de vulling verschilt. Watergevuld betekent met fysiologisch zout gevuld, ofwel zoutwater. Fysiologisch zout wordt bijvoorbeeld ook per infuus gegeven en het heeft dezelfde verhouding aan natrium zoals dat ook in ons lichaam aanwezig is. Het voordeel is dat er bij een eventuele lekkage alleen fysiologisch zout uitloopt dat gewoon uitgeplast kan worden. Daarnaast merk je het ook meteen als er een lekkage is omdat de borst dan gelijk kleiner wordt. Dit is bij een met siliconen gevulde prothese niet zo. Watergevulde implantaten hebben echter ook nadelen, zo voelen ze bijvoorbeeld harder aan.
8. Gaat het herstel sneller dan bij mijn borstvergroting?
Mogelijk heb je minder last van een trekkende huid omdat we in dit geval je borsten juist leger maken. Net zoals bij je borstvergroting, heb je ook na deze operatie zeker 6 weken nodig om te herstellen. Tijdelijk kunnen er vochtophopingen zijn, die soms langer aanhouden i.v.m. de ontstane protheseholte.
9. Zijn er complicaties die kunnen optreden tijdens of na deze operatie?
Net als bij elke ingreep is er bij het verwijderen van implantaten kans op een bloeding, infectie of gestoorde wondgenezing. Dit is meestal niet ernstig en goed te verhelpen. Tijdelijk kunnen er vochtophopingen zijn, die soms langer aanhouden i.v.m. de ontstane protheseholte. Onregelmatigheden die er ook met een borstimplantaat zijn kunnen soms beter zichtbaar worden. En tenslotte ook bij bijvoorbeeld een uitgebreide capsulectomie kunnen door het verwijderen van gezond weefsel onregelmatigheden zichtbaar worden.
Het gevoel in de tepel kan in het begin verminderd of soms zelfs overgevoelig zijn. Geleidelijk aan zal zich dit herstellen. In een enkel geval ontstaat gevoelloosheid van de tepels wanneer er veel kapsel verwijderd moet worden en in zeer zeldzame situaties treedt verlies van de tepel op.
10. Hoe ziet het litteken er straks uit?
Het uiteindelijke uiterlijk van de littekens verschilt per persoon. Om een mooi resultaat te krijgen wordt er onderhuids gehecht. Desondanks kunnen bij sommige cliënten dikke, hobbelige littekens ontstaan. In elk geval zijn de littekens in het begin roze en verbleken deze geleidelijk gedurende het eerste jaar. Het is belangrijk te weten dat de littekens nooit volledig onzichtbaar worden. Indien je erg actieve littekens maakt kan dit middels een speciale litteken pleister of met injecties behandeld worden. Deze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg. Dit zal echter wel ten koste gaan van je eigen risico. Indien nodig kunnen storende littekens later gecorrigeerd worden.
Voel je MOOI en goed,
René
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.