Borstreconstructie zonder groot litteken dankzij baanbrekend Maastrichts onderzoek

Al sinds 2015 is MOOI plastisch chirurg Andrzej Piatkowski en zijn onderzoeksteam in het Maastricht UMC+ bezig met de zogenoemde BREAST-trials. Hierbij wordt onderzocht of borstreconstructie middels lipofilling werkt bij vrouwen die hun borst zijn kwijtgeraakt door borstkanker. Bij lipofilling wordt eigen lichaamsvet elders weggezogen en teruggeplaatst in de borst. De meest natuurlijke borstvergroting die er is.

Borstreconstructie middels lipofilling

Momenteel zijn er twee mogelijkheden voor een borstreconstructie. Ofwel kiest de vrouw voor een nieuwe borst met implantaat, ofwel kiest de vrouw voor een DIEP-Lab, waarbij buikvet in één grote operatie met een bloedvat aangebracht op de borst. Door het onderzoek van Andrzej Piatkowski en zijn team, is er straks mogelijk een derde optie voor vrouwen: lipofilling. Het voordeel van lipofilling, vertelt Piatkowski, is dat je er geen groot litteken aan overhoudt. Het vet wordt namelijk met een naald weggezogen en teruggeplaatst in de borst. Bovendien is deze methode geschikt voor vrouwen met weinig buikvet.

Positief

De overheid trok ruim zes miljoen euro uit voor de tweede BREAST-trial, die nog anderhalf jaar loopt. Deze maand besluit het Zorginstituut of de lipofilling methode in het basispakket komt. Als dit gebeurt, zou Nederland hiermee het eerste land zijn. De eerste resultaten zijn onlangs gepresenteerd. Piatkowski: „De tevredenheid is groot en de kwaliteit van leven is verbeterd. Maar daarbij, en dat hadden we niet verwacht, is bij heel veel vrouwen het gevoel in de borst er weer. Het is voor ons ook niet genoeg om te zeggen: je hebt een borst en het is klaar. Een vrouw moet zich er goed bij voelen.”

Voorlopers

De plastisch chirurgen van MOOI kliniek lopen voorop bij het aanbieden en ontwikkelen van de nieuwste technieken en kunnen je voorlichten over lipofilling. Plastisch chirurg Dr. Andrzej Piatkowski de Grzymala is de enige plastisch chirurg in Nederland met zoveel ervaring met de lipofilling techniek met een voorbehandeling met de EVE Cups.

 

Bron: De Limburger

 

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.