Borstvergroting voor of na je zwangerschap laten doen?

In de MOOI kliniek zien we veel jonge vrouwen die een borstvergroting overwegen. In welke fase van je leven kan je het beste een borstvergroting laten doen? Kan je beter wachten tot na een zwangerschap? Dit zijn vragen die we tijdens een consult bespreken.

Wat doet een zwangerschap met je borsten?

Een zwangerschap verandert je lichaam. Je buik verdubbelt, je krijgt een volle bos haar én vollere borsten. Dit laatste is voor veel vrouwen een leuke bijkomstigheid. Al tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding. Je tepels veranderen en melkklieren groeien. Hierdoor kunnen je borsten tijdens en vlak na de zwangerschap, makkelijk een cupmaat groter zijn dan normaal.

Je borsten na zwangerschap en borstvoeding

Ongeveer drie tot vier dagen nadat jij je prachtige kindje op de wereld hebt gezet, zal je merken dat je borsten nóg voller en steviger aanvoelen. Je melkproductie komt op gang, ook wanneer je helemaal geen borstvoeding geeft. Doordat de melk zich ophoopt, kunnen je borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Je borsten zijn waarschijnlijk nu op hun grootst.

Wanneer je geen borstvoeding geeft, of daarmee stopt, dan slinken de melkklieren weer. Door de snelle groei van je borsten tijdens de zwangerschap, komt striae ook vaker voor op de borsten. Zodra de melkklieren slinken (en je ook je zwangerschapskilo kwijt bent), wordt de huid wat slapper waardoor je borsten kunnen gaan hangen. Ook kan het zijn dat je vetweefsel in je borst verloren bent, waardoor je borsten kleiner zijn dan voorheen.

Of je borsten groter, gelijk of kleiner blijven na een zwangerschap verschilt van vrouw tot vrouw. De meesten hebben helaas pech en komen met minder stevige borsten ‘uit de strijd’.

Je borsten verslappen overigens niet meer of extra door het wel of niet geven van borstvoeding. De grote hormonale verandering tijdens en na je zwangerschap, is de grote boosdoener van de zogenaamde theezakjes.

borstvergroting na zwangerschap

Borstvergroting voor of na de zwangerschap?

Per patiënt kan het advies anders zijn. Als je twintig bent en je hebt nauwelijks borstvorming en voorlopig geen kinderwens, dan zullen we waarschijnlijk bespreken dat een borstvergroting zeker mogelijk is. Maar ben je rond de dertig en denk je binnen afzienbare tijd aan kinderen te beginnen, dan zullen we waarschijnlijk adviseren om het uit te stellen tot na de zwangerschap.

Op de vraag: “Zou ik een borstvergroting voor of na een zwangerschap laten doen?” Heb ik geen standaardantwoord, dat voor iedereen geldt. Het is voor elke individuele vrouw anders. Als je een borstvergroting overweegt zullen we dit tijdens het eerste consult uitgebreid bespreken. Wel zijn er bepaalde overwegingen die je kunt meenemen in je beslissing.

Borstvergroting voor een zwangerschap

Als je bijna geen borstweefsel hebt of erg onzeker bent over de grootte van je borsten, dan kun je nog jaren plezier hebben van een borstvergroting voor een zwangerschap. Na een borstvergroting, voelt de huid bij je borsten strak aan. Als je de eerste jaren na een borstvergroting niet in verwachting raakt, dan krijgt de huid wat meer tijd om mee te groeien. Je borsten zien er dan natuurlijk uit. Zou je onverwacht toch zwanger worden vlak na je borstvergroting is dat zeker niet gevaarlijk of een echt probleem. Ook is borstvoeding geven na een borstvergroting in 99% van de gevallen gewoon mogelijk.

Als je in verwachting raakt na een borstvergroting, dan moet je er rekening mee houden dat je borsten toch veranderen na de zwangerschap. Het resultaat van de borstvergroting verandert doordat je huid slapper is na de zwangerschap en mogelijk eigen klierweefsel afneemt. Het zou dus kunnen dat je na je zwangerschappen nog een correctie (of lift) nodig hebt om ervoor te zorgen dat je weer tevreden bent met het resultaat. Dit geldt overigens ook als je veel schommelt in je gewicht, dan kunnen je borsten ook veranderen. Echter, sommige vrouwen vinden hun borsten na hun zwangerschappen juist nog mooier, omdat hun borsten iets meer zijn gaan hangen en er natuurlijker uitzien.

borstvoeding na borstvergroting

Borstvergroting doen na een zwangerschap

Als je op korte termijn zwanger wilt worden, dan kun je beter een borstvergroting laten doen na je zwangerschappen. De plastisch chirurg kan beter toewerken naar het gewenste resultaat. Sommige vrouwen krijgen ook pas na hun zwangerschap überhaupt de wens om hun borsten te vergroten. Bijvoorbeeld doordat hun borsten nu veel kleiner zijn en hangen.

Na de zwangerschap moet je lichaam eerst helemaal hersteld zijn en hormonaal stabiel. Het advies is dan ook om minimaal 6 tot 9 maanden te wachten met de operatie, vanaf het moment van bevallen en/of stoppen met borstvoeding.

Belangrijk om te weten is dat je na een borstvergroting zeker 6 weken rustig aan moet doen en niet (zwaar) mag tillen. Je kunt je baby of kinderen dus niet optillen! Met jonge kinderen in huis, is een borstvergroting enkel mogelijk wanneer je veel hulp krijgt van je partner, familie of vrienden. Deze zorg heb je uiteraard niet wanneer je een borstvergroting ondergaat zonder kinderen.

We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag.

Voel je MOOI,
Michelle

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg bij MOOI kliniek

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.