Onderzoek naar BII wijst uit: vrouwen mét en zonder borstimplantaten ervaren lichamelijke klachten

Al sinds het gebruik van silicone borstimplantaten bestaan er vragen over de veiligheid ervan. Sommige vrouwen rapporteren algemene lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en cognitieve klachten, die zij relateren aan de implantaten. In de media is er veel aandacht voor dit patroon van klachten, dat ook wel Breast Implant Illness (BII) wordt genoemd. Deze media kunnen een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken en versterken van onrust. “Als plastisch chirurg is het onze taak om cliënten volledig voor te lichten en ook om gezondheidsklachten na een cosmetische ingreep serieus te nemen,” vertelt prof. dr. René van der Hulst (plastisch chirurg in het Maastricht UMC+ en MOOI kliniek). “Daarom vinden wij het belangrijk om meer te weten te komen over BII en startten wij een onderzoek”. Zodoende deed Renée Miseré onderzoek naar deze algemene lichamelijke klachten, welke sommige vrouwen aan hun borstimplantaten relateren, met als doel om wetenschappelijk bewijs rondom dit onderwerp te leveren, zodat plastische chirurgen hun patiënten van de juiste informatie kunnen voorzien.

Wat is Breast Implant Illness?

In de media verschijnen verhalen van vrouwen die ziek zijn geworden van hun borstimplantaten (Breast Implant Illness). Het gaat om onverklaarbare klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, krampen, angstaanvallen etc. BII is niet een officiële medische diagnose en wordt door de vrouwen zelf toegeschreven aan de borstimplantaten. Wel geeft de meerderheid van de vrouwen aan dat zij zich beter voelden nadat de implantaten waren verwijderd. Er is nog veel onduidelijk over BII en of deze klachten gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld het risico op zwetende implantaten of overmatig kapselvorming. Tot op heden was er geen test of wetenschappelijk bewijs voor deze ziekte.

Het onderzoek naar BII

Middels verschillende studies onderzochten Renée Miseré en haar team (dat bestond uit o.a. prof. dr. René van der Hulst en dr. Andrzej Piatkowski, beide plastisch chirurg bij MOOI kliniek) hoe vaak bepaalde lichamelijke klachten voorkomen bij vrouwen met borstimplantaten, welke factoren het ontstaan van deze klachten beïnvloeden en wat het effect is van het verwijderen van de implantaten. Verder werden de klachten en de kwaliteit van leven bij vrouwen met een borstreconstructie onderzocht.

Interessante onderzoeksresultaten

De belangrijkste uitkomsten van de onderzoeken waren als volgt:

  • Lichamelijk klachten komen heel vaak voor, ook bij vrouwen zónder borstimplantaten;
  • Lichamelijk klachten komen niet vaker voor in de algemene groep vrouwen met borstimplantaten dan in vrouwen zonder implantaten;
  • Bij vrouwen met algemene lichamelijke klachten die gerelateerd waren aan de borstimplantaten, trad na het verwijderen van de borstimplantaten in 60% van de gevallen verbetering op van de klachten;
  • Vrouwen met Breast Implant Ilness ervaren vaak cognitieve klachten, zoals geheugenverlies of concentratieproblemen. Het onderzoek van Miseré toonde met behulp van MRI scans géén afwijkingen aan bij vrouwen met Breast Implant Illness en bij gezonde vrouwen met borstimplantaten. Ook is er geen verschil wanneer het gaat om geheugenverlies of concentratieproblemen met vrouwen zonder borstimplantaten.
  • Psychologische factoren, zoals stress, angst en depressie, lijken een rol te spelen in het ontwikkelen van algemene lichamelijke klachten bij vrouwen met Breast Implant Illness.
  • Vrouwen die een borstreconstructie met silicone borstimplantaten ondergaan, hebben géén grotere kans op het ontwikkelen van algemene lichamelijke klachten dan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel ondergaan.

Waarvoor worden deze onderzoeksresultaten gebruikt?

Een borstvergroting met implantaten is wereldwijd een van de meest uitgevoerde ingrepen door plastische chirurgen. Borstimplantaten worden gebruikt voor zowel cosmetische borstvergrotingen als borstreconstructies, na bijvoorbeeld borstkanker. In Nederland worden per jaar ongeveer 10.000 borstvergrotingen gedaan en ruim 3.000 reconstructies met borstimplantaten.

Het onderzoek van Renée Miseré heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het wetenschappelijk bewijs omtrent Breast Implant Illness en kan plastisch chirurgen helpen om vrouwen te adviseren bij beslissingen over borstimplantaten.

Voel je MOOI en goed,
René

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.