Lipofilling voor totale borstreconstructie: Minister neemt AFT op in basispakket

Lipofilling voor borstreconstructie: Minister neemt AFT op in basispakket

Het onderzoek van Jamilla Wederfoort naar autologe vettransplantatie (AFT, ook wel bekend als lipofilling) voor totale borstreconstructie heeft een belangrijke ontwikkeling in gang gezet. Op basis van haar proefschrift heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten om de AFT-behandeling toe te laten tot het basispakket. Sinds 1 januari 2023 is deze behandeling – onder voorwaarden – ook buiten studieverband beschikbaar voor vrouwen die hiervoor in aanmerking komen.

Lipofilling na borstkanker

Jamilla Wederfoort haar onderzoek was gericht op vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan na een borstamputatie door borstkanker. Ze onderzocht onder andere hoe tevreden de patiënten zijn met hun lichaam na de operatie en hoe de nieuwe borst(en) aanvoelt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen die een borstreconstructie middels lipofilling (eigen lichaamsvet) hebben gedaan erg tevreden zijn met hun lichaam en borsten na deze behandeling. Dat deze techniek ook gebruikt wordt voor totale borstreconstructie is nieuw. De lipofilling techniek is nu een derde techniek die naast een operatie met implantaten of een operatie waarbij buik, huid en vet (DIEP-Lap) mogelijk gemaakt wordt. Indien deze techniek als effectief wordt geacht, zou deze één derde, minder invasieve borstreconstructie optie kunnen bieden voor borstkankerpatiënten wereldwijd.

Doordat de plastisch chirurgen van MOOI kliniek onderzoek hebben gedaan naar lipofilling bij borstreconstructie, hebben onze plastisch chirurgen ook heel veel ervaring met het gebruik van lipofilling bij borstaugmentatie.

Op 2 juni a.s. verdedigt Jamilla Wederfoort om 10 uur haar proefschrift aan de Universiteit van Maastricht. Het proefschrift is getiteld “Efficacy of Autologous Fat Transfer as a new Breast Reconstruction Technique”.

Team MOOI

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.