Eerste onderzoek naar risico borstimplantaten!

Nederlands onderzoek toont aan: lymfeklierkanker bij borstprotheses heel erg zeldzaam.

Gisteren promoveerde arts-assistent plastische chirurgie Mintsje de Boer in opleiding bij MOOI plastisch chirurg prof. dr. Rene van der Hulst als eerste op dit onderwerp.

Promotieonderzoek van Mintsje de Boer brengt risico’s op Borst Implantaat Geassocieerd Grootcellig Anaplastisch T-cel lymfoom (BIA-ALCL) in kaart. Mintsje, promovendus en plastisch en reconstructief chirurg in opleiding bij het Maastricht UMC+ toont aan dat vrouwen met een borstprothese een veel hoger risico hebben om deze ziekte te krijgen dan vrouwen zonder prothese. Echter, de absolute kans dat een vrouw met borstprotheses voor haar 75ste jaar ziekte krijgt, is heel klein: 1 op 7.000. Ter vergelijking: de kans om borstkanker te krijgen in Nederland is ongeveer 1 op 7.
Het promotieonderzoek heeft belangrijke informatie opgeleverd over verscheidene aspecten van BIA-ALCL, waarmee wereldwijd beleid kon worden gemaakt rondom BIA-ALCL en patiënten optimaal geïnformeerd kunnen worden. Dit proefschrift laat zien hoe belangrijk multidisciplinaire samenwerking en goede registratie van borstprotheses zijn om het inzicht in protheses en gerelateerde complicaties te bewaken, zoals dat in Nederland door het Nederlandse BIA-ALCL Consortium en door de Dutch Breast Implant Registry (DBIR) gebeurt.

Het onderzoek heeft nationaal en internationaal veel aandacht verkregen, omdat dit het ware risico van bortstimplantaten beschrijft. Het promotie onderzoek is tot stand gekomen door een samenwerking met dr. Hinne Rakhorst van ZGT en Medisch Spectrum Twente, prof. Floor van Leeuwen (Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL), prof. Daphne de Jong (VU Medisch Centrum), prof. Rene van der Hulst (Maastricht UMC+), prof. Marc Mureau (Erasmus MC), PALGA en natuurlijk de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en alle pathologen en plastisch chirurgen in Nederland.

De komende jaren blijven we werken aan het leveren van gedegen bewijs aan vrouwen die hun kwaliteit van leven willen vergroten zonder littekens en complexe operaties.

We pleiten voor medisch bewijs boven media-bewijs en zullen onze kennis blijven delen met belanghebbenden, waaronder de media.

Zie deze link voor haar volledige proefschrift.

 

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.