Is een borstvergroting voor altijd?

Na de ooglidcorrectie is een borstvergroting de meest uitgevoerde operatie in onze kliniek. Als je een borstvergroting overweegt, dan vraag je je misschien ook af of een borstvergroting voor altijd is. Blijven je borsten na de operatie hetzelfde en heb je er de rest van je leven plezier van? In dit artikel geeft plastisch chirurg Dr. An Deliaert antwoord op de vraag: is een borstvergroting voor altijd?

Soorten borstvergrotingen

Allereerst is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten borstvergrotingen zijn. Beide methodes zorgen voor een vergroting, maar zowel het resultaat als het verloop van de operatie is heel anders.

  1. Borstvergroting met implantaten

Implantaten zijn een van de meest gebruikelijke methoden voor borstvergroting. Deze omvatten het plaatsen van siliconen- of zoutwaterimplantaten. Deze implantaten kunnen voor de borstspier geplaatst worden (prepectorale of subfasciale plaatsing) of achter de borstspier (dual plane).

Het type implantaat en de plaatsingsmethode kunnen variëren afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt maar ook anatomische kenmerken spelen een rol.

Moet je borstimplantaten vervangen?

Een veelvoorkomende misvatting is dat borstimplantaten een leven lang meegaan zonder enige vorm van onderhoud. In werkelijkheid is het aanbevolen om de implantaten na verloop van tijd te vervangen. Hoewel de exacte levensduur van implantaten kan variëren, worden ze meestal om de 10-15 jaar gecontroleerd en/of vervangen. Dit komt door mogelijke complicaties zoals lekkage, kapselcontractuur, of veranderingen in de vorm of grootte van de borsten.

 Lees hier meer over een prothesewissel

Blijven je borsten hetzelfde na de operatie?

Wanneer je ervoor kiest om een borstvergroting te ondergaan met implantaten, kun je vaak een goed voorspelbaar resultaat verwachten. Echter, is het belangrijk om te begrijpen dat je borsten mogelijk nog veranderen na de operatie. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben zoals een zwangerschap, schommelingen in je gewicht en veroudering. Vaak is het een combinatie van deze factoren die ervoor zorgen dat je borstweefsel en huid slapper worden, waardoor je borsten meer gaan hangen.

  1. Borstvergroting middels lipofilling

Lipofilling, ook wel bekend als de meest natuurlijke borstvergroting die er is, is een alternatieve methode voor borstvergroting waarbij je eigen vetweefsel wordt geoogst uit een ander deel van je lichaam, zoals de buik of dijen, en vervolgens geïnjecteerd wordt in de borsten. Deze techniek maakt gebruik van het eigen vet van de patiënt om natuurlijker ogende resultaten te bereiken zonder gebruik te maken van siliconen implantaten. Het resultaat is echter lastig te voorspellen.

Is een lipofilling borstvergroting voor altijd?

Lipofilling wordt vaak beschouwd als een meer duurzame optie voor een borstvergroting, omdat er bij deze techniek gebruik gemaakt wordt van je eigen lichaamsweefsel. In vergelijking met borstimplantaten is er minder kans op complicaties op de lange termijn, aangezien er geen vreemd materiaal in het lichaam wordt ingebracht. Het eigen vet hoeft ook niet vervangen te worden.

Blijven je borsten hetzelfde na deze operatie?

Goed om te weten is dat de vetcellen na de operatie, tijd nodig hebben om in te groeien. Tijdens dit ingroeiproces gaat doorgaans 50% van het ingespoten volume weer verloren. Als er dus 300 ml aan eigen vet wordt teruggeplaatst in de borst, dan moet je ervan uitgaan dat er na 3 maanden nog ongeveer 150 ml is blijven zitten. Deze vetcellen gedragen zich na de operatie gewoon als de andere vetcellen: kom je aan in gewicht, dan worden de vetcellen groter. Val je af, dan worden de vetcellen kleiner en slinkt het volume van je borst.

Het is dus belangrijk dat je na een borstvergroting middels lipofilling op gewicht blijft.

Conclusie

Terwijl zowel implantaten als lipofilling effectieve methoden zijn voor een borstvergroting, is het belangrijk om te begrijpen dat het resultaat afhankelijk is van lichamelijke veranderingen. Bovendien moet je borstimplantaten altijd na verloop van tijd laten vervangen. Ook kan er een 2e keer lipofilling worden toegepast mits er ook voldoende eigen vetweefsel aanwezig is.

Consult

Wil je graag je borsten laten vergroten en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Tijdens het consult bekijken we wat mogelijk is en worden noodzakelijke metingen voor een eventuele operatie verricht. Eventueel kun je ook borstprotheses passen als je twijfelt tussen de twee opties, of als lipofilling in jouw geval niet mogelijk blijkt te zijn. We vinden het heel belangrijk dat je een goed gevoel hebt over je keuze. Maak hier een afspraak!

Voel je MOOI,
An Deliaert

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.