10 vragen over een neuscorrectie: Q&A met plastisch chirurg

Maandelijks zoeken duizenden mensen naar een ‘neuscorrectie’ via Google. Veel mensen zijn ontevreden over hun neus. Hij is te groot, breed, bobbelig of staat scheef. Zeker sinds de introductie van de ‘selfie’ is er een toename te zien in de vraag naar neuscorrecties. In dit blog gaan we in gesprek met plastisch chirurg René van der Hulst. Vanaf 2008 is hij hoogleraar en opleider plastische-, reconstructieve- en handchirurgie in de ziekenhuizen in Limburg. Bij MOOI kliniek o.a. gespecialiseerd in facelifts en neuscorrecties.

1. Waarom zijn zoveel mensen ontevreden over hun neus?

De neus neemt centraal in je gezicht een nogal prominente positie in. Het is dus iets in je gezicht waarop je veel let en als je je neus niet mooi vindt, valt het extra op. Als je neus te groot is in verhouding met de rest van je gezicht, zal je je hier vaak al langere tijd aan hebben gestoord en heb je al langer behoefte hier iets aan te doen. Daarnaast leven we in een tijd waarin je jezelf vaak terugziet op een scherm (tijdens online bijeenkomsten) of op een foto of selfie. Hierdoor kan het zijn dat je je nog meer aan je neus hebt gestoord, juist ook omdat je neus zo belangrijk is in de harmonie van je gezicht

2. Wat is de meest voorkomende klacht over de neus?

Het meest voorkomend is een kromme neus of zoals we dat medisch noemen een ‘hump’. Dit is iets anders dan een scheve neus, waarbij de neus vanuit het vooraanzicht niet helemaal rechtstaat. Bij een ‘hump’ is er een meer of minder opvallende bocht in de neus te zien, die met name vanaf de zijkant heel duidelijk storend kan zijn. Sommige mensen noemen het ook wel een bobbel op de neus.

3. Hoeveel verschillende neuscorrecties zijn er?

Elke neuscorrectie is eigenlijk weer anders en bij een neuscorrectie ga je eigenlijk te werk als bij het aanmeten van een maatpak. Er wordt gekeken waar er precies verbeteringen zijn aan te brengen, is er bijvoorbeeld te veel bot of kraakbeen, of is dit juist te weinig. Moet er dan bot worden weggehaald of ook kraakbeen of moet er zelfs iets worden toegevoegd?
Is er scheefstand? Bij een scheefstand wordt vaak ook het neustussenschot rechtgezet. Staat de neuspunt te veel naar onder of juist naar boven? Is de neus te breed en wat kan er allemaal worden aangepast. Als er problemen met de ademhaling zijn kan dit soms worden opgelost door het neustussenschot recht te zetten of een andere ingreep aan de binnenzijde van de neus te doen. Afhankelijk van het plan kan er een gehele neuscorrectie plaatsvinden waarbij neuspunt en neusrug worden behandeld of alleen de neuspunt.

Afhankelijk van wat er moet gebeuren, kan er grofweg gekozen worden voor een open benadering, waarbij er een klein litteken gemaakt wordt in de huid tussen de neusgaten of een gesloten behandeling waarbij er alleen een inwendig litteken gemaakt wordt. En ook hier zijn er weer varianten. Het hangt een beetje van de specifieke situatie en de wens af welke techniek we gebruiken.

4. Kun je je neus ook laten corrigeren met een filler?

Dat noemen we een liquid oftewel vloeibare neuscorrectie. Bij hele kleine neuscorrecties is het een optie dit te doen mits er gebruik gemaakt wordt van tijdelijke fillers. Permanente fillers zijn namelijk verboden omdat deze ernstige complicaties met zich mee kunnen brengen waaronder ontstekingen. Het nadeel van de tijdelijke fillers is wel dat deze na ongeveer een jaar weer verdwijnen en dat de behandeling dus regelmatig herhaald moet worden om het resultaat te behouden. Fillers kunnen alleen voor hele kleine correcties gebruikt worden.

5. Hoe kies je een nieuwe ‘neusvorm’?

Dit wordt in overleg met de klant gedaan. Heel belangrijk is dat er de juiste verwachting is. Daarom wordt vaak een foto gemaakt en op de foto samen gekeken wat ongeveer de wens is. Dat is echter wel een soort indicatie omdat je nooit precies kunt voorspellen hoe de operatie zal verlopen.

6. Kun je een neuscorrectie vergoed krijgen?

Een neuscorrectie wordt alleen vergoed als dit medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij ademhalingsproblemen of als de neus flink scheef staat door een ongeval. Plastische chirurgie vanuit een cosmetisch oogpunt wordt nooit vergoed door zorgverzekeraars.

7. Doet een neuscorrectie pijn?

De meeste neuscorrecties die wij uitvoeren vinden plaats onder algehele narcose. Je voelt dus niets van de operatie. Over het algemeen valt de pijn na een neuscorrectie mee. De pijn is goed te behandelen met paracetamol en trekt binnen een aantal dagen weg. Cliënten die een neuscorrectie hebben ondergaan omschrijven het herstel eerder als ongemakkelijk. Dat komt doordat de neus na de operatie goed is ingepakt.

Ook interessant: het ervaringsverhaal van Sylvia!

8. Het herstel is best lang. Hoe komt dit?

De hersteltijd is afhankelijk van de ingreep en verschilt van persoon tot persoon. De neus kan een tijd gezwollen zijn omdat de huid van de neus helemaal losgemaakt wordt. Ook moet soms een deel van het bot “gecontroleerd gebroken” worden waardoor er een genezingsproces op gang komt, waarbij er zwelling ontstaat. Het grootste deel van deze zwelling verdwijnt binnen een paar weken maar soms kan het langer duren voordat alle zwelling weg is

Lees hier alles over het herstel na een neuscorrectie.

9. Zien mensen na de operatie dat ik een neuscorrectie heb gehad?

neuscorrectie ervaringen

Dat is afhankelijk van hoe je de vraag stelt. Mensen die jou niet kennen zullen dit niet zien omdat de littekens zich aan de binnenzijde van de neus bevinden, of in de natuurlijke plooi vallen. Meestal is een neuscorrectie wel goed zichtbaar voor mensen die jou kennen. Over het algemeen zie je echter zelf veel beter het verschil dan de mensen om je heen omdat je jezelf veel meer op je eigen neus hebt geconcentreerd.

10. Wat kost een neuscorrectie?

Een neuscorrectie varieert in prijs afhankelijk van wat we allemaal moeten aanpassen. Een kleine aanpassing aan de neustip onder lokale verdoving is veel goedkoper dan een complete neuscorrectie die uitgevoerd wordt in de operatiekamer. Bij MOOI kliniek geven we graag eerlijk advies en zijn de prijzen ook inclusief voor- en nabehandeling. Soms kun je goedkope vanaf prijzen vinden op het internet. Let dan altijd goed op of er niet nog allerlei zaken bijkomen en of je wel door een erkend plastisch chirurg behandeld wordt.

Eerst een vrijblijvend consult?

Stoor jij je al heel lang aan je eigen neus? Maak eerst een afspraak bij de plastisch chirurg. Tijdens het consult worden de mogelijkheden uitvoerig besproken.

 

Voel je MOOI,
René

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.