Onderzoek klachten borstimplantaten

In Nederland hebben meer dan 200.000 vrouwen een borstimplantaat. Vervolgonderzoek naar een mogelijk verband tussen siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten is gestart. Het RIVM coördineert het onderzoeksprogramma dat wordt uitgevoerd door Nivel, Universiteit Maastricht, Erasmus MC, Erasmus University, Medical Center, het Nederlandse Borstimplantatenregister, Amsterdam UMC, Universitair Medisch Centrum, en het Nederlands Kankerinstituut. Vanuit Maastricht is prof. dr. van der Hulst en dr. Hommes bij dit onderzoek betrokken.

Wat wordt er onderzocht?

Uit een eerder onderzoek is naar voren gekomen dat er vrouwen zijn met siliconen borstimplantaten die lichamelijke klachten melden. Dit zijn klachten zoals vermoeidheid, gewrichtsklachten en problemen met concentratie en geheugen. Het onderzoek geeft echter geen antwoord op de oorzaak van deze klachten en of borstimplantaten hier iets mee te maken hebben. Allerlei factoren kunnen van invloed zijn op het ontstaan van klachten. Met het nieuwe wetenschappelijk onderzoek, wil men inzicht krijgen in hoe vaak klachten voorkomen bij vrouwen met borstimplantaten en wat hierbij een rol speelt. Er wordt dus onderzocht of er een verband is tussen de siliconen implantaten en de gemelde klachten.

Vier jaar durend

Het onderzoek zal vier jaar in beslag nemen en bestaat uit drie programma. De Universiteit Maastricht maakt gebruik van geanonimiseerde gegevens uit zorgregistraties van huisartsen, ziekenhuizen en klinieken en het Nederlandse borstimplantatenregister.

Dat dit onderzoek gestart is, is nog geen reden tot zorgen. Het is wel goed dat er onderzoek wordt gedaan. Heb je vragen na aanleiding van dit onderwerp? Kijk dan voor meer informatie op de website van de Nederlandse Vereninging van Plastische Chirurgie:  www.nvpc.nl.

MOOI kliniek

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.