Ooglidcorrectie door plastisch chirurg: de veiligste keuze

Wanneer je last hebt van overhangende oogleden kun je hier makkelijk iets aan laten doen. Een bovenooglidcorrectie wordt veelvuldig uitgevoerd door diverse soorten artsen. Bij MOOI kliniek staan veiligheid en kwaliteit voorop bij elke behandeling. In onze kliniek wordt een ooglidcorrectie daarom altijd uitgevoerd door een plastisch chirurg. Wij leggen je graag uit waarom en geven je graag meer informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Wie mag een ooglidcorrectie uitvoeren?

Een ooglidcorrectie valt onder een kleine operatie, waardoor elke arts met een basisopleiding deze wettelijk gezien mag uitvoeren. Dit betekent dat je ook langs je huisarts kunt gaan voor een bovenooglidcorrectie. Gek he? Huisartsen halen ook vaker moedervlekken weg. Dit valt ook onder de noemer kleine operaties. Vreemd genoeg mag dus iedereen die zichzelf ‘arts’ volgens de Wet BIG mag noemen een ooglidcorrectie uitvoeren. De Wet BIG handelt volgens het Bevoegd / Bekwaam principe. Bevoegd, is helder en concreet. Je hebt aantoonbare papieren, zoals een basisarts diploma. Bekwaam is minder concreet. Dit betekent dat een arts voor zichzelf moet bepalen of hij/zij de handeling wel of niet kan uitvoeren.

ooglidcorrectie meerssen

Soorten artsen, ervaring en opleiding

Er zijn diverse artsen die ooglidcorrecties uitvoeren: basisarts, cosmetisch artsen (knmg), huisartsen en plastisch chirurgen. We leggen je graag de verschillen uit.

Basisarts

De opleiding tot basisarts bestaat uit een 3-jarige bacheloropleiding en een 3-jarige masteropleiding. Na deze opleiding mag de arts – mits hij/zij zich bekwaam vindt – een ooglidcorrectie uitvoeren. Een basisarts mag zich ook een cosmetisch arts noemen, het is nog geen beschermde titel.

Cosmetisch arts knmg

Een cosmetisch arts knmg heeft eerst een 6-jaar durende opleiding gevolgd tot basisarts. Tot voor kort mocht vervolgens elke basisarts zich ‘cosmetisch arts’ noemen. Sinds kort bestaat er een tweejarige opleiding tot cosmetisch arts knmg. Deze opleiding is met name gericht op niet chirurgische behandelingen zoals medische peelings, laserbehandelingen en fillers. Het blijft voor de leek daarom verwarrend, juist omdat een cosmetisch arts zich met name richt op andere behandelingen dan chirurgische ingrepen.

Huisarts

 Om huisarts te worden volg je dezelfde basis artstenopleiding als de ‘cosmetisch arts’ + een 3-jarige specialisatie tot huisarts. In totaal heeft een huisarts minimaal 9 jaar gestudeerd. Echter heeft een huisarts zich gedurende zijn of haar opleiding niet gespecialiseerd in cosmetische ingrepen. De meeste huisartsen in Maastricht en omstreken richten zich op gezondheid en welzijn, niet op ooglidcorrecties.

Plastisch chirurg

Een plastisch chirurg is een beschermde titel in Europa. Dit betekent dat niemand zich plastisch chirurg mag noemen, tenzij hij of zij hiervoor erkend is met de juiste opleidingen en ervaring. Plastisch chirurg word je door eerst de 6-jarige opleiding tot basisarts te volgen + de 2-jarige opleiding algemene chirurgie + 4 jaar lang specialisatie en bekwaam worden in de plastische, reconstructieve en handchirurgie. Rekensommetje: na 12 jaar studeren ben je plastisch chirurg. Daarnaast worden plastisch chirurgen ook na hun opleiding nog elke 5 jaar gevisiteerd en bijgeschoold.

Plastisch chirurgen in Maastricht, Meerssen en omstreken

Er zijn maar een aantal plastisch chirurgen in Maastricht die ooglidcorrecties uitvoeren. Hiervan werken er 10 bij MOOI kliniek. Onze plastisch chirurgen zijn daarnaast ook werkzaam in onze ziekenhuizen in Sittard, Heerlen, Maastricht en Venlo. In kleinere gemeenten zoals Meerssen of Bunde zijn geen klinieken te vinden waar plastische chirurgen werkzaam zijn.

Wens je een ooglidcorrectie te ondergaan, kies dan direct voor de specialist. MOOI kliniek ligt in het centrum van Maastricht, op slechts 15 minuten rijden van Meerssen, Lanaken, Bunde en Gronsveld.

Waarom is dit de veiligste keuze?

Een plastisch chirurg heeft gedurende zijn studie en loopbaan andere kennis en meer snij-ervaring opgedaan dan een cosmetisch arts (knmg) of huisarts. Ook het weghalen van overhangende oogleden is een precisiewerkje. Wanneer er te veel huid wordt weggehaald, kan dit nare gevolgen hebben. Het is erg belangrijk dat de wond goed gehecht wordt en dat het litteken mooi geneest én in de natuurlijke oogplooi valt. Plastisch chirurgen zijn dagelijks meermaals aan het opereren en bezig met cosmetische ingrepen, waar een huisarts of cosmetisch arts zich vaker hebben gespecialiseerd in andere behandelingen.

Overigens willen wij niet zeggen dat alle cosmetisch artsen niet bekwaam zijn om een ooglidcorrectie uit te voeren. Echter gezien de opleiding en ervaring is een ooglidcorrectie uitgevoerd door een plastisch chirurg altijd de veiligste keuze. Het betreft immers je gezicht en daarmee wil je geen risico lopen.

 

Voel je MOOI

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.