Wat kun je doen aan slappe borsten?

Veel vrouwen krijgen slappere, minder stevige borsten naarmate zij ouder worden. We begrijpen dat dit eraan kan bijdragen dat jij je minder MOOI voelt. Je wilt je stevige en strakke borsten behouden, maar verschillende factoren kunnen leiden tot het verslappen van het borstweefsel. De stevigheid van de borsten kan variëren afhankelijk van genetica en andere factoren, zoals zwangerschap, gewichtstoename en -verlies, veroudering of levensstijl. De huid raakt uitgerekt waardoor je borsten gaan hangen. Er zijn verschillende methoden die kunnen helpen om de borsten er steviger uit te laten zien. Hoe dat kan legt plastisch chirurg An Deliaert je graag uit.

Het is belangrijk om te onthouden dat schoonheid in vele vormen en maten komt en dat het hebben van slappere borsten volkomen normaal is naarmate we ouder worden. Maar als jij graag MOOI jezelf wilt blijven, zijn onze oplossingen misschien iets voor jou.

Wat is de oorzaak van slappe borsten?

Slappe borsten kunnen storend zijn, maar het is normaal dat de borsten na verloop van tijd wat gaan hangen. Borsten kunnen door verschillende oorzaken gaan hangen:

 • Veroudering: Naarmate vrouwen ouder worden, verliest de huid elasticiteit en stevigheid. Dit komt door afname van collageen- en elastineproductie, de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.
 • Hormonale veranderingen: Hormonen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling en het behoud van de borsten. Er zijn verschillende fasen in het leven van een vrouw waarin hormonale schommelingen kunnen optreden. Zoals een zwangerschap of de menopauze (overgang).
 • Zwangerschap en borstvoeding: Tijdens de zwangerschap ondergaan de borsten veranderingen, zoals groei en veranderingen in de hormoonspiegels. Na de bevalling en tijdens het geven van borstvoeding kunnen de borsten in omvang toenemen en vervolgens weer krimpen, waardoor de huid uitrekt en de borsten kunnen gaan hangen. Ook je borstweefsel kan veranderen na de zwangerschap, bijvoorbeeld verminderen of soepeler aanvoelen.
 • Gewichtsschommelingen: Snelle gewichtstoename en -verlies kunnen invloed hebben op de stevigheid van de borsten. Als je snel aankomt, kan de huid ongemerkt uitrekken doordat je borsten groter worden. Wanneer je weer afvalt, kan het volume van de borsten afnemen, waardoor ze slapper worden.
 • Levensstijl: Gezonde voeding is belangrijk voor de elasticiteit van de huid. Daarnaast is roken schadelijk voor de huid, omdat het de productie van collageen vermindert en de elasticiteit van de huid aantast.
 • Genetica: Genetische factoren kunnen ook een rol spelen. Sommige vrouwen hebben van nature een minder elastische huid en zijn vatbaarder voor het uitzakken van de borsten.

En natuurlijk speelt de zwaartekracht ook een grote rol. Hoe groter en zwaarder je borsten zijn, hoe grotere de kans dat ze gaan hangen.

Wat kun je doen om stevigere borsten te krijgen?

Veel vrouwen willen graag stevige en goed gevormde borsten. Voor ons is het belangrijk dat jij je borsten weer MOOI gaat vinden. Daarom geven wij praktische tips en informatie, zodat je keuzes kunt maken die het beste passen bij jouw behoeften.

 • Oefeningen: Er zijn specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de borstspieren, zoals push-ups en borstoefeningen met bijvoorbeeld weerstandsbanden. Deze oefeningen kunnen helpen om de spieren onder de borsten te versterken en de stevigheid te vergroten. Heb je grote borsten? Geef ze tijdens de oefeningen dan voldoende steun met een goede sport-BH.
 • Algehele lichaamsbeweging: Naast specifieke borstoefeningen is het belangrijk om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen om het hele lichaam te versterken en vet te verminderen.
 • Goede ondersteuning: Het dragen van een goed passende bh met voldoende ondersteuning is belangrijk voor het behouden van de stevigheid. Met een goede BH geef je de zwaartekracht minder kans en belast je de huid minder.
 • Gezonde levensstijl: Gezond eten met voldoende voedingsstoffen kan de algemene gezondheid van de huid verbeteren. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan antioxidanten en collageen bevorderen. Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de huidelasticiteit verminderen.

Andere tips zoals een borstmassage, zijn niet wetenschappelijk bewezen. Bovenstaande methoden kunnen de stevigheid van de borsten helpen verbeteren, maar ze kunnen geen volledige omkering bereiken.

Slappe borsten liften

Is de huid al uitgerekt? Of bevindt jouw tepel zich onder je borstplooi? Dan is het lastig – of beter gezegd onmogelijk – om deze te trainen (trainen helpt sowieso niet voor je borsten zelf, enkel de borstspieren) en te herstellen. De meeste vrouwen hebben twee opties om hun borsten te liften: een borstlift of een borstvergroting. Een combinatie van deze twee operaties wordt ook vaker uitgevoerd. In de meeste gevallen kan met een borstlift het probleem van hangende borsten verholpen worden. Ook kan er met eigen vetweefsel (lipofilling) volume toegevoegd worden om een vollere en stevigere borst te krijgen. Dit kan met of zonder borstlift.

Tijdens een consult kijkt de plastisch chirurg altijd naar de verhoudingen van jouw lichaam en wat vervolgens de beste behandeling is voor jou.

Voel je MOOI,
An

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Denk je na over een borstcorrectie?

  Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.