Voorbereiding op een buikwandcorrectie

Je hebt besloten om een buikwandcorrectie te ondergaan. De datum voor de operatie is geprikt en je bent klaar om afscheid te nemen van je overtollige huid en slappe buik. Je hebt je wensen en verwachtingen uitgebreid met de plastisch chirurg besproken. Misschien weet je ook dat er verschillende buikwandcorrecties zijn. Zoals een mini buikwandcorrectie, een normale buikwandcorrectie of een buikwandcorrectie middels fleur de lis. Afhankelijk van jouw lichaam, en de verwachting en wens anderzijds, is er besloten een van bovenstaande technieken toe te passen, eventueel gecombineerd met liposuctie. Kortom, je bent klaar voor de ingreep. Toch?

Omdat het best spannend is om een buikwandcorrectie te laten doen, bereiden onze plastisch chirurgen je zo goed mogelijk voor. Drs. John Sawor geeft je graag nog wat extra tips om je goed voor te bereiden op je buikwandcorrectie. Want voor elke operatie geldt, maar zeker voor een deze ingreep, dat hoe beter je je voorbereid hoe beter het herstel zal zijn. Plan hier eerste een consult.

Start met een gezonde leefstijl

Een goede conditie, zowel geestelijk als lichamelijk, voor een operatie kan helpen bij een beter herstel. Er bestaan altijd risico’s op complicaties maar die willen we zo klein mogelijk houden. Daarnaast moet het litteken bij een cosmetische operatie is zo mooi mogelijk worden. Deels heeft dit natuurlijk met de operatietechniek te maken maar deels heeft het ook te maken met hoe je lichaam geneest. Heel belangrijk is het om niet te roken omdat de kans op complicaties in de vorm van infectie en wondgenezingsproblemen bij rokers veel hoger is dan bij mensen die niet roken.

Gezond leven en gezond eten helpen over het algemeen ook bij het herstel na een operatie. De periode voor een operatie kun je dus maar beter gezond eten omdat je rondom de operatie vaak minder eet. Dit komt omdat je onder andere nuchter moet zijn op de dag van de operatie.

Ik zeg vaak tegen mijn patiënten: “Een operatie is als een marathon, daar kan je niet ongetraind aan beginnen.” Een operatie is een aanslag op je conditie en je lijf. Gelukkig is het wetenschappelijk bewezen dat de aanslag op je conditie en je lijf een stuk kleiner is wanneer je “getraind” de operatie in gaat. Zo houd je energie over om goed te herstellen.

Extra voedingsstoffen

Rondom een operatie heeft je lichaam extra behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt door een uitgebalanceerd dieet. Vind je dit lastig? Recover heeft met een team van experts twee wetenschappelijk onderbouwde shakes ontwikkeld. Deze shakes bevatten de extra voedingstoffen die je rondom een operatie nodig hebt.

Vrij regelen van je werk

Het is belangrijk om een rustperiode in te plannen na de operatie. Ga je namelijk te snel aan de slag, dan kan het zijn dat de littekens nog niet sterk genoeg zijn. Als er in een te vroege fase van de genezing te veel rek op de littekens komt (bijvoorbeeld omdat je te vroeg bent gaan sporten) worden de littekens minder fraai. Houd dus rekening met je planning na de operatie. Een periode vrij plannen van werkzaamheden van minimaal 2 tot 3 weken is absoluut geen overbodige luxe.

Hulp regelen in huis

Ook in en rondom het huis mag je niet te veel doen. Zeker de eerste dagen moet je het echt rustig aan doen. De eerste dagen na de operatie kun je ook moeite hebben met opstaan, je aankleden etc. Het is fijn om iemand om je heen te hebben die je kan ondersteunen en verzorgen.

Vervoer regelen

Na de buikwandcorrectie kun je niet zelfstandig en alleen naar huis te rijden. Maak met iemand een afspraak en laat je brengen en halen. Het advies is om tot 2 weken na de operatie niet zelf achter het stuur te kruipen.

Haal deze spulletjes in huis

Na de operatie wil je liever niet meer de deur uit en daarnaast is het handig om enkele producten in huis te hebben voor de operatie. Haal het volgende sowieso in huis:

 • Een buikband
 • Paracetamol

Haal ook voldoende etenswaar in huis en bereid eventueel al wat maaltijden voor, zodat je deze alleen maar hoeft op te warmen. Speciale vocht afdrijvende thee in huis halen behoort ook tot de tips van anderen die de operatie hebben ondergaan.

Haal voldoende paracetamol in huis om de eerste dagen goed door te komen. In overleg met de plastisch chirurg ontvang je andere pijnstillers. Denk er ook aan dat je hoesten en niezen beter kan voorkomen na de operatie i.v.m. de druk die je dan zet op je buik. Heb je een allergie of gebruik je medicijnen? Bespreek dit dat altijd met de plastisch chirurg.

Ook kan het fijn zijn om met een extra kussen te slapen, zodat je niet helemaal plat ligt. Tips van andere mensen die een buikwandcorrectie hebben ondergaan: haal ook een voedingskussen in huis.

In bad of in de douche

Persoonlijke hygiëne is natuurlijk vanzelfsprekend. Na de buikwandcorrectie mag je 6 weken niet in bad. Ook mag je pas 24u na de operatie douchen als je geen drains hebt. Was daarom je haren en gezicht goed de dag voor de operatie! Of ga nog eens lekker in bad, de dag voor de operatie.

Dit neem je mee

Afhankelijk van de buikwandcorrectie, word je in het ziekenhuis geopereerd of in de operatiekamer van MOOI kliniek. Wat neem je allemaal mee?

 • Je drukkleding / buikband
 • Loszittende en makkelijk kleding
 • Badjas en sloffen waar je makkelijk instapt
 • Een boek, telefoon, opladers (en verlengsnoer kan handig zijn)
 • Toiletspullen en eventueel vochtige washandjes
 • Klein kussentje voor in de auto (tussen de gordel)
 • Indien gewenst een boek/tijdschrift/tablet en/of oordopjes

Persoonlijk consult & voorbereiding

Onze plastisch chirurgen zien jou het liefst goed voorbereid op de operatie. Tijdens het consult krijg je veel informatie en heb je ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!

 

Voel je MOOI,
John

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Plan een vrijblijvend consult

  Je eigen lichaam weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag tijdens een vrijblijvend consult wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.