Jouw BMI en een buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie (ook bekend als buikwandplastiek of buikwandverstrakking) is een veel voorkomende plastisch- chirurgische ingreep waarbij overtollig buikvet en overtollige huid worden verwijderd. Na de operatie heb je een mooier figuur en een strakkere buik. Daarnaast kan het ook medische problemen verbeteren, zoals smetplekken voorkomen en rugpijn verminderen. Tijdens een consult wordt ook altijd gekeken naar het BMI.

BMI (Body Mass Index) is een maat voor het bepalen van de verhouding tussen gewicht en lengte. Het wordt vaak gebruikt als een indicatie van overgewicht of obesitas. Een hoge BMI, ofwel overgewicht, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartziekten, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Waarom is de BMI belangrijk?

Plastisch chirurg Darren Booi legt uit: Het is wettelijk bepaald dat wij van elke patiënt het BMI moeten meten. Dat is verplicht. De hoogte van het BMI is bepalend voor de mogelijkheid om een buikwandcorrectie vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar (dat betekent dat je BMI kleiner is dan 30), maar ook voor je keuzevrijheid om ergens behandeld te worden. Bij een BMI > 35 kun je bijvoorbeeld niet in een privékliniek geholpen worden. Vanwege de risico’s is het verplicht om bij deze indicatie de operatie in het ziekenhuis te laten plaatsvinden. Dat komt omdat een te hoog BMI gepaard kan gaan met een hoger risico tot complicaties.

Word ik met een te hoog BMI niet geholpen?

De plastisch chirurg beslist uiteindelijk of een buikwandcorrectie uitgevoerd kan worden. Het is afhankelijk meerdere factoren, zoals de algehele gezondheid van de patiënt, hun specifieke medische behoeften en het type procedure dat het beste aansluit bij hun specifieke situatie. Zo kan vet aan de buitenkant zitten (subcutaan weefsel) wat tot uiting komt in lichamelijke klachten door een overhang van de onderbuik met klachten van smetten. Vet dat ‘in’ de buik zit kan chirurgisch niet worden verwijderd. Hier is afvallen (sporten en dieet) of medische behandeling (bariatrische ingreep) nodig om af te vallen. Of je in aanmerking komt hangt dus af van je persoonlijke situatie.

Darren zegt: We kijken niet alleen naar het BMI, maar vooral naar de buik. Als er veel vet ín de buik zit, tussen de darmen, dan kun je beter eerst afvallen. Vet tussen de darmen gaat ook enkel weg door af te vallen. Dat kunnen wij met een buikwandcorrectie niet verwijderen. Zit het vet vooral aan het oppervlak, dus onder de huid, dan is een buikwandcorrectie vaak wel zinvol en met een mooi resultaat.

BMI boven de 30

Wanneer je een BMI boven de 30 hebt, kom je sowieso niet meer in aanmerking voor een vergoeding via de zorgverzekering. Met een BMI boven de 30 en onder de 35, moet je de operatie zelf betalen, maar heb je wel de keuze om behandeld te worden in een privé kliniek zoals MOOI kliniek.

BMI boven de 35

Heb een BMI van 35 of hoger, dan zijn er meer risico’s verbonden aan een operatie. Hierdoor mag de buikwandcorrectie niet uitgevoerd worden in een privé kliniek. Behandeling in het ziekenhuis, met een plastisch chirurg van MOOI kliniek, is wel mogelijk. Dit is wel afhankelijk van je persoonlijke situatie en de klachten.

Voel je MOOI,
Darren

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Je eigen lichaam weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag tijdens een vrijblijvend consult wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.