Diastase operatie: slappe buik na zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is de omvang van je buik flink toegenomen. De baarmoeder groeit, organen maken plaats, je buikspieren schuiven opzij en ook je huid wordt flink opgerekt. De kans dat je buik er hetzelfde uitziet als voor je zwangerschap is vaak klein. Het overhouden van een slappe buik is een veelvoorkomende klacht. Dit kan komen door de uitgerekte huid (striae), maar ook doordat je buikspieren niet meer terugkeren naar hun originele plek (diastase). Plastisch chirurg Xavier Keuter legt graag meer uit over de diastase operatie.
Wat is een diastase?
In het midden van je buik lopen de rechte buikspieren. Tijdens een zwangerschap maken deze rechte buikspieren plaats voor de baby. Ze schuiven naar de zijkant (eentje links en de ander rechts) zodat je kindje alle plaats krijgt om te groeien. Wanneer deze rechte buikspieren uit elkaar staan, heet dat officieel Rectus Diastase. Iedere vrouw krijgt dus tijdens haar zwangerschap een diastase. Na de bevalling hebben de rechte buikspieren tijd nodig om weer terug te keren naar hun originele plek. Dit kan maanden duren. In sommige gevallen is de spier die de twee rechte buikspieren met elkaar verbindt dusdanig opgerekt dat ze nooit meer sluiten en dus de diastase blijvend is. Sommige vrouwen hebben een kleine diastase van 1 tot 2 cm, maar soms is de ruimte tussen de spieren wel 16 cm.
Mijn buik blijft bol
Door de diastase is er een soort ‘gat’ in je buik. Voorheen hielden de rechte buikspieren jouw ingewanden (je darmen en organen) op hun plek, maar door de diastase puilen ze uit. Ze krijgen geen tegendruk meer van de buikspieren waardoor je buik bol lijkt/is.
Diastase operatie
Wanneer oefeningen en fysiotherapie niet helpen om de diastase te behandelen, is een operatie de enige optie om de buikspieren weer bij elkaar te brengen. Zeker bij vrouwen die een ernstige diastase hebben van meer dan 10 cm, is dit vaak het geval. Een diastase operatie heeft als doel de twee rechte buikspieren weer bij elkaar te brengen. Dit gebeurt middels een stevige hechting. Er bestaan ook technieken met behulp van een matje, maar de voorkeur heeft een stevige hechting.
Om bij de buikspieren te komen, wordt eerst de buikhuid geopend middels dezelfde techniek als een buikwandcorrectie. Een diastase operatie is eigenlijk hetzelfde als een buikwandcorrectie, waarbij ook direct de slappe huid en vetweefsel wordt verwijderd. Tijdens de buikwandcorrectie met diastase behandeling, worden ook de buikspieren stevig aan elkaar gehecht. Deze hechtdraad zorgt er voor dat de buikspieren bij elkaar blijven en geeft het lichaam voldoende tijd om een nieuwe steunlaag te bouwen.
Rectus diastase middels kijkoperatie
“Er bestaan ook technieken waarbij via een kijkoperatie een tunnel over de rechte buikspieren wordt gemaakt en waarbij dan alleen de rectus diastase wordt verholpen. Echter het is zelden zo dat er geen huid- en/of vetsurplus is en wel een rectus diastase. Ik zou het dus altijd combineren”, aldus plastisch chirurg Xavier Keuter.
Waar komt het litteken?
Een diastase operatie is hetzelfde als een buikwandcorrectie inclusief spiercorrectie. Het litteken komt in de meeste gevallen halvemaanvormig onder in de buik. Meestal zo laag dat het binnen je ondergoed valt. Vrouwen die eerder zijn bevallen middels een keizersnede hebben uiteraard al een litteken. Tijdens het consult kan de plastisch chirurg bekijken hoe de diastase verholpen gaat worden. Uiteraard krijg je geen twee littekens, maar verlengen we het bestaande litteken van de keizersnede óf kijken we of we het litteken lager kunnen laten uitvallen.
Herstel na een diastase operatie
Het herstel is conform de buikwandcorrectie en minimaal 6 weken. Erg belangrijk is dat de vrouwen de eerste zes weken niet zwaar mogen tillen. Hierbij hoort dus ook het optillen en dragen van kleine kinderen. Dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een diastase operatie overweegt.
Daarnaast adviseren we in de eerste 6 weken na de operatie een steunpak of korset te dragen.
Wordt een diastase operatie vergoed?
Een buikwandcorrectie wordt zelden vergoed door de zorgverzekering. Enkel wanneer er sprake is van verminking of een medische noodzaak, kun je een buikwandcorrectie vergoed krijgen. Een diastase operatie wordt nooit vergoed door de zorgverzekeraars en moet je dus zelf betalen.
Denk jij na over een buikwandcorrectie om je diastase te verhelpen? Plan een consult bij de plastisch chirurg om jouw opties te bespreken.
Voel je MOOI,
Xavier
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.