Donkere kringen onder de ogen
Heb je last van donkere kringen onder je ogen. Een blauwgrijzige gloed vanuit de binnenzijde van je oogkast en vraag je je af wat dit is? Denk je dat dit wallen zijn? Donkere kringen onder de ogen worden vaak geassocieerd met vermoeidheid. Wat donkere kringen onder de ogen veroorzaakt varieert – van slapeloze nachten tot erfelijkheid en ouderdom. We begrijpen dat als je hier last van hebt, dat dit erg vervelend kan zijn. Daarom leggen in dit artikel plastisch chirurg Andrzej Piatkowski de Grzymala en cosmetisch arts Rachel Dijkstra uit wat de oorzaken zijn van donkere kringen onder je ogen, maar natuurlijk ook hoe je donkere kringen onder je ogen kunt verwijderen.
Verschil tussen wallen en donkere kringen onder de ogen
Veel mensen hebben last van een vermoeide uitstraling. Dit kan komen door donkere kringen of wallen onder de ogen. Vaak worden wallen en donkere kringen door elkaar gehaald. Wallen en donkere kringen verschillen nogal van elkaar. Het is daarom goed om te weten wat het verschil nou precies is. Ook omdat je donkere kringen en wallen op een andere manier behandelt.
Wallen zien eruit als een soort vochtkussentjes en zijn eigenlijk een verdikking van slappe huid onder de oogleden. Terwijl donkere kringen meer lijken op donkere groeven onder de ogen. De donkere kleur kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook in de loop der jaren ontstaan. Je huid wordt dan dunner. Bij je ogen is deze huid sowieso al erg dun. Je kunt dan door de huid heen de blauwe vaatjes of het grijze botvlies van je schedel zien. Dit noemen we dan ook wel traangootjes.
Hoe kom je eraan?
Zoals eerder genoemd kunnen er meerdere oorzaken zijn voor donkere kringen onder de ogen zoals stress, roken, vochttekort of vermoeidheid. In dit geval verdwijnen de donkere kringen meestal vanzelf. Donkere kringen onder de ogen ontstaan vooral door volumeverlies wanneer je ouder wordt of zijn van nature aanwezig.
Naarmate je ouder wordt treedt namelijk huidveroudering op. Je maakt minder collageen en elastine aan. Je slapen gaan hierdoor dieper staan en de bindweefsellaag onder de ogen wordt slapper. Als gevolg hiervan kan het weefsel onder je ogen verplaatsen en gaan hangen. Hierdoor wordt het geultje onder je oog dieper en ontstaat er meer schaduwvorming, wat leidt tot de donkere kringen, ofwel traangootjes.
Een andere reden voor donkere kringen is erfelijk bepaalt. Dit betekent dat je een aanleg van nature hebt voor het ontwikkelen van volumeverlies en dunnere en doorschijnende huid onder de ogen.
Wat kun je eraan doen?
Je kunt natuurlijk letten op een gezonde levensstijl en goed proberen te slapen en stoppen met roken. Natuurlijk kun je ook proberen om de donkere kringen weg te werken met make-up of een tijdje een oogcreme proberen. Maar wanneer jouw donkere kringen ontstaan zijn door aanleg of ouderdom zul je met een cosmetische ingreep het volumeverlies pas echt bestrijden.
Met een traangootfiller kunnen we dat volumeverlies gemakkelijk tegengaan zodat de traangoot minder zichtbaar wordt. Hiervoor gebruiken we een hyaluronzuurfiller. Hyaluronzuur komt van nature voor in onze huid en wordt om deze redenen ook langzaam afgebroken. Fillers met hyaluronzuur worden het meest gebruikt in de cosmetische chirurgie en het effect van de filler verdwijnt ook na meerdere maanden.
Traangoot filler
Bij een traangootbehandeling wordt er ter plaatse van de traangoot hyaluronzuurfiller geïnjecteerd. Je zult een beetje voelen dat dit gebeurt echter pijnlijk is het niet. De filler bevat namelijk ook wat verdoving. De behandeling zelf duurt ongeveer 10 minuutjes. Er is een kans op een blauw plekje maar meestal gebeurt dit niet. Je ziet direct resultaat maar het mooiste resultaat is zichtbaar na 2 weken. Het effect blijft zo’n jaar tot anderhalf jaar aanwezig.
Inspuiten met eigen vet – Lipofilling
Naast het gebruik van hyaluronzuur fillers is er nog een andere oplossing mogelijk. Namelijk het inspuiten van eigen vet. Met speciale canules zuigen we dan het vet uit het donorgebied. Vervolgens wordt het lichaamsvet gezuiverd. Het vocht, bloed en olie worden eruit gefilterd zodat enkel de goede en gezonde vetcellen over blijven. Dit pure vet wordt vervolgens weer opgezogen en met meerdere injecties in de huid gebracht. Een natuurlijkere filler is er niet.
Deze behandeling zal in tegenstelling tot een hyaluronzuurfiller behandeling wel blijvend zijn.
Let wel, lipofilling van het gezicht doen we voornamelijk als full-face behandeling. Meerdere rimpels en plekken met volume verlies worden dan opgevuld. Anders is deze behandeling te kostbaar ten opzichte van een traditionele fillerbehandeling.
Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben of een behandeling tegen jouw donkere kringen overwegen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.
Voel je MOOI,
Andrzej en Rachel
Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.